Вицепремиерът Ивайло Калфин в Троян

* Общината поиска подкрепа за „Къпина 2”; „Г-н Калфин пое ангажимент да провери как стоят нещата, но без някаква конкретика” * Тричасова среща със съмишленици и съпартийци от АБВ
Гости
Зарязаният от държавата "Къпина 2" над Троян днес, 17 май 2015 г.
ДВА ВЪПРОСА поставили от Общината пред вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при посещението му миналата седмица (11 май) в Троян, научихме на пресконференция на кмета Донка Михайлова и зам.-кмета Поля Димова в четвъртък (14 май). Представителят на висшата изпълнителна власт разговарял с г-жа Димова, тъй като по-същото време троянският градоначалник бил в чужбина (в Подмосковието – бел. Т21).

ЕДИНИЯТ въпрос, поясни Поля Димова, е за съдбата на т. нар. „Къпина 2” – големият някогашен почивен дом в местността Къпинчо над Троян (след парк-хотел „Троян”, бившата „Къпина 1” – бел. Т21), който е държавна собственост и преди доста години вече бе ремонтиран с държавни средства, но така и не проработи. „Ние от доста време разсъждаваме дали има смисъл да си поискаме обекта – да се деактува и да стане общинска собственост. Всъщност смисъл има, но въпросът е дали ще успеем да реализираме тук държавни делегирани дейности в социалната сфера (социални дейности с държавно финансиране), тъй като сградата е подходяща именно за такива дейности”, коментира зам.-кметът.

ПОДОБНО било и поставеното условие пред министъра – Община Троян би се ангажирала със стопанисването на „Къпина 2” и преобразуването на собствеността му от държавна в общинска, но само при гаранции за държавно финансиране на дейностите. „Г-н Калфин пое ангажимент да провери как стоят нещата, но без някаква конкретика”, уточни г-жа Димова. В тази връзка кметът Донка Михайлова допълни, че обектът ни е бил предлаган от държавата многократно – и от първото правителство на Борисов, и от кабинета Орешарски, и сега. Но неизменно уклончивите отговори за държавното финансиране на социалните дейности, реално осъществимите дейности в „Къпина 2”, охлаждали нашия интерес. Каквато е ситуацията и в момента.

ВТОРИЯТ троянски въпрос предизвикал по-голям интерес у Ивайло Калфин и по-отчетлив ангажимент от негова страна. Става дума за осигуряване на държавна подкрепа на сформираната наскоро местна задруга на майсторите. Идеята е троянските майстори да получат сграда, в която да организират свое социално предприятие – за обучение на хора с по-нисък социален статус, демонстрационни ателиета и продажба на занаятчийски стоки, като спечелените средства се използват за включване в други социални дейности. Държавната подкрепа се търси само за старта на социалното предприятие и за ремонт на сградата, а същинските дейности ще се финансират чрез проекти. 

Съпартийците от АБВ - Троян посрещат Ивайло Калфин
На трибуната - Кирил Цочев, Ивайло Калфин и Дилян Енкин
Сред публиката на срещата с високопоставения съпартиец
В ТРОЯН Ивайло Калфин се срещна и със съмишленици и съпартийци от АБВ, като заедно с него на срещата бе ловешкият депутат от АБВ Кирил Цочев. Двамата бяха придружавани от областния лидер на партията инж. Дилян Енкин и от председателя на АБВ в Троян адв. Бисер Димов. Гостите отговориха на всички въпроси в „безпрецедентна за Троян тричасова дискусия с публиката”, както бе обявено във фейсбук страницата на АБВ - Троян. Увеличение на минималната работна заплата до 460 лв. в следващите две години; повишаване на пенсиите до ниво 60% от трудовия доход – като резултат от пенсионната реформа; балансирано разпределение на осигурителната тежест между работници и работодатели и насърчаване на стопанския оборот чрез повишаване на доходите от труд; съвсем скоро – възможност за еднодневни трудови договори със запазване на социалните придобивки; до края на годината - възможност за купуване на социални ваучери за домашен труд, лична асистенция и др.; до края на годината - програми за заетост на хора с увреждания; ограничаване на раждаемостта на деца от деца. Това бяха част от дискутираните въпроси, като, обяснимо, преобладаващите теми бяха свързани с политиката на доходите и заетостта, проблемите с малцинствата, демографските проблеми.  

13 коментара:

Анонимен каза...

Цялото Капинчо е зарязано, пътят е в трагично състояние, а има потенциал (с немалки инвестиции обаче) да се развие в спортно-развлекателна насока :)

Анонимен каза...

Горе нa Купинчо ходят едни млaдежи, но не кaто връстниците си дa пушaт, пият и ....., a дa строят. Нaпрaвили сa невероятнa беседкa и облогородявaт товa троянско място от рaя. Кметицaтa aко през мaндaтa си беше вложилa усилия в грaдоустройството нa товa място, сегa щеше дa е с десетки проценти рейтинг повече. Но приоритет сa китките пред общинaтa. Грaдинките в гр. Троян обрaсли, пътищaтa мръсни и рaзкопaни. Къпинчо зaбрaвен от Богa. Сaмо стaрите комунитетa стоят с ехиднa усмивкa и се чудят кое още дa зaплюят. AБВ-БСП и кaквa е рaзликaтa между тях? Нaли сa същите нa нов глaс от преди. Тук в тaзи държaвa имa сaмо еднa групa от хорa, които живеят добре и товa сa хорaтa зaнимaвaщи се с политикa по нaшенски. Те бъркaт дълбоооко в кaзaнa с медa, но зa съжaление нa нaродa не остaвaт дори дa оближи кaзaнa. Все по безмислено е дa се живее тук.

Анонимен каза...

Г-ЖО МИХАЙЛОВА,

много съжалявам че гласувах за вас. Имам въпрос към вас. В НЕДЕЛЯ ДЕН БОЖИ 17,05,2015Г. ВИЕ С ВАШИЯ ДОСТА БЛИЗЪК ПРЪВ ПРИЯТЕЛ МИНКО АКИМОВ ОТИВАХТЕ ИЗВЪН ТРОЯН УХИЛЕНИ И ВЪПРОСНИЯ КОРУМПИРАН АКИМОВ ШОФИРАШЕ АВТОМОБИЛ С РЕГ. СА9928- ТОЙОТА КОЯТО Е ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ. ТОЙ КАТО НЕ Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОС В КАЧЕСТВОТО НА КАКЪВ РАЗПОЛАГА С ОБЩИНСКИТЕ КОЛИ ПОАСТОЯННО?

ИЛИ ВИ Е ПОВЕЧЕ ОТ ДОБЪР ПРИЯТЕЛ???

Анонимен каза...

Михайлова, бързо узаконявай Къпина 2 и я подарявай на твоята приятелка Снежана Мичева че ще ти се скара!

Анонимен каза...

Поля Димова ли че то тази злобарка от кога се занимава с общински имоти. Тя нали беше корифеи в образованието. Тази буквоядка дърта и нея ще я изпратим есента в Ловеч при Доцето.

Анонимен каза...

Донке,
помниш ли по време на кампанията ти преди балотажа как ти ми каза да не обръщам внимание ако по селата те видя прегърната с този или с онзи или да целунеш някой по бузата. Че било уж за каузата. Да ама то само с прегръдки и целувки добър кмет не се става!!!!!

Анонимен каза...

ГЕЙберЮГЕНД се активираха!

Анонимен каза...

Г-жо Михайлова,

в качеството на какъв корумпирания Акимов, който беше свален от поста директор на полицията в Троян заради дело по което беше укрил улики. Защо този престъпник се разполага с общинските коли и то постоянно???

Неудобен въпрос защо мълчите, обикновенно сте доста активна по форуми и фейсбук???

Анонимен каза...

Защото така са свикнали ДРУГАРИТЕ/ без значение дали са БСП или ГЕРБ - те са от едно котило/Кой до сега е запитал носи ли Минко отговорност на 4-те милиона и горница с които вкара общината в дълг?От царуването на ГЕРБ за 4-те години - това ни е кярът?Няма прокурор, няма съдии в този град? Всички са си плюли в устата и се защитават!! Да не говори и за бандитското формирование на на ОС.??/ с някой изключение/

Анонимен каза...

Сега местните феодали търсят послушни пионки, които да изпълняват мераците им.То не остана вече какво да се граби,май?.Гледам тази запустяла сграда и си спомням преди 25 години как беше пълна с почиващи, дошли да дишат невероятния въздух на Капинчо? Ремонтът и издръжката и ще глътнат много пари на общината.Освен център за долекуване на белодробни заболявания и по-леки сърдечни за нищо друго не става.Реновирането и експлоатацията и да стане с помощ от здравното и социално министерства, персоналът да бъде местен? Може ли някой да подаде информация, колко струва годишната издръжка на старческия дом в Добродан? Какъв процент заплащат хората настанени там.?Защото за един републикански дом за възрастни хора също може да се трансформира.Мисля,че на възрастните самотни хора им се полагат достойни старини!!!! Мили млади хора,които ще рипнете против това предложение, помислете за вашите старини също, вие няма да сте все млади? А както вървят нещата в държавата, няма кой да се грижи за вашите старини?Не разчитайте на децата ви, защото те няма да останат в Троян или в България? Дано поне веднйж в годината се сетят да ви се обадят по телефона??? Се ла ви ?

Анонимен каза...

Какъв е проблема да се реновират и направят нови вело и пешеходни алеи на Капинчо, игрища и тенис кортове с модерни настилки, огради и осветление, както в големите градове, да има паркова част с места за пикник и зидани барбекюта.

Анонимен каза...

Михайлова,

защо престъпника Акимов се разпорежда с общинско имущество както намери за добре. Ако няма пари за бензин да дойде при мен аз ще му дам! Ти освен че си тъпа си и нагла.

Фен на М.А. каза...

Към №3...През май 2012 г НЕработилият в ДС НЕкорумпираният, НЕглупавият, постоянно желан и канен във "Форин офис", САЩ, (заради изключителния му милиционерски талант), невероятно скромен, интелигентен и работещ само и единствено "на ползу роду" Минко Акимов като ПРЕДСЕДАТЕЛ на Общинския съвет (ОбС) в Троян и бивш троянски градоначалник в предишния мандат оглавява постоянната Комисия по регионална политика и местно самоуправление към Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ). След като тези мръсни мръсници от БСП го изгонват като председател на Об.С негово морално задължение е да си подаде оставката и от поста в НСОРБ. Но.... в средното училище когато учителя е обяснявал какво е това МОРАЛ и има ли той почва у нас, бъдещия пазач на омразния му комунистически строй не е бил в час! И затова думичката морал му е непонятна!:))) И като все още с пост в НСРОБ е поканен да присъства на Общото събрание на сдружението. И понеже е спестовник и НЕ е като пършей на г...з, скромният и пестелив Минко Акимов решава да пътува с сегашния кмет и да спести малко общинска пара! (както винаги е правил)!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |