Какво става с мандрата в Горан

* Владимир Матеев: „Нямаме вина за случилото се, при наша проверка бе открито негодното мляко” * Киселото мляко „Троян”, „Марагидик” и „Горан” и сиренето „Горан” стоят добре на троянския пазар

Владимир Матеев, Троян, 18 октомври 2012 г.
996 КГ КРАВЕ СИРЕНЕ И 3,5 ТОНА МЛЯКО са унищожени, след като в събота (17 октомври) стана ясно, че има положителни проби на опасните афлатоксини в сурово мляко, предназначено за преработка в мандрата в с. Горан, Ловешко. Тези данни били изнесени от Областната епизоотична (срещу епидемии по животните – бел. Т21) комисия, ръководена от областния управител Ваня Събчева, на заседание на 22 октомври, научихме от PR-ката на областната управа Елка Баръмова. Други над 2 тона сурово мляко са изпратени за унищожаване в екарисажа.

СКАНДАЛЪТ с опасното мляко и сирене в Ловешко гръмна още същия ден (17 октомври), като централните медии написаха, че въпросните млечни продукти са канцерогенни. Разбра се също, че опасната суровина (сурово мляко) е пристигнала в мандрата в Горан от пункт в друго ловешко село – Радювене, а опасните афлатоксини представляват гъбички, които са се появили в неправилно съхраняван фураж. Веднага бе свикано спешно заседание на ловешката епизоотична комисия, а от Агенцията по безопасност на храните в Ловеч разпоредиха унищожаване на заразеното мляко и сирене; частните стопани в Радювене също бяха предупредени за опасността и подканени да унищожат своята продукция.

ВСИЧКО ТОВА удари много тежко по мандрата в Горан, която минава за една от добрите в България и работи без консерванти, използвайки жива българска закваска. За да не преустанови работа, мандрата се принудила да започне да внася сурово мляко от Румъния, Чехия и Унгария, а загубите й от нереализирана на пазара и върната от търговците готова продукция само в първите два дни надхвърлила десетина хиляди лева. Припомняме, че млечни произведения на мандрата в Горан има и на троянския пазар и те стоят много добре – киселите млека „Троян”, „Марагидик” и „Горан” и сиренето „Горан”.

Заседанието на Областната епизоотична комисия на 22 октомври 2012 г.
НА  18 ОКТОМВРИ сутринта собственикът на мандрата Владимир Матеев даде изявление пред троянските медии. „Нямаме вина за случилото се, при наша проверка бе открито негодното мляко и преминахме към унищожаване на въпросните количества. Жалко, че тази негативна шумотевица ни нанася сериозни щети”, коментира г-н Матеев. На въпроса на Т21 допуска ли всичко това да е в резултат на нелоялна конкуренция, отговорът бе: „Напълно е възможно!”.

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Млечните продукти са унищожени, а фуража? Колко от продуктите са продадени и колко консумирани?
Унищожението на народа върви с пълна сила–ниски доходи, немърливо медицинско обслужване, немърлива образователна система, принудителна емиграция на младите хора, и не само, и колко още неща?

Анонимен каза...

Това са ефтини млека...явно не им изнася на някои големи компании...а то вече всичко е замърсено, не вярвам да има чиста продукция.

Анонимен каза...

Кисело мляко Троян се прави в Горан,кисело мляко Марагидик - също!С мляко от Унгария,Чехия,Румъния!?!А защо не с мляко от района около Троян,около Марагидик,да не би там крави да не виреят?Да не би в Троян млякото да не се съсирва,да не би в Троян да няма Институт по планинско животновъдство и земеделие?
Тоя балкан,който бе пълен с овце и говеда,пустее,въди само бракониери-мотореткаджии и АТВ-та нерегистрирани.На Станчов полугар,Патрешки полугар,Новоселски поленици и мно-о-ого други полугари вече никой не пасе и не "поляга".Затова в магазините има най-различни "деликатеси",но не и истинско сирене,с малки изключения.

Анонимен каза...

Много сте прав 3–ти! Който си спомня на Попешка стадата от овце, крави, кози, магарета ако щете, нека пише! Сега останаха само двукраките магарета в парламент, президентство и така надолу по стълбицата. Къде е дядовото стадо да ми го възстановят? Ама го изядоха на чеверме, земята дадоха на бивши правоимащи, а аз си скитам по чужбините. Не пречи, прощавам им! Толкова акъл са имали, това са направили! Лошото е, че продължават!

Рицар без доспехи каза...

Аз вече не вярвам на никой! Не вярвам в качеството на нищо от това, което си купувам! За мен всичко в днешна България е див капитализъм! Човешкият живот е нищожен и поставен на последно място, важни са облагите, парите и далаверата. Не ми пука наистина и го мисля, за някакви си му мандри в Горан или където и да било, за мен живота ми и този на близките ми е на първо място и всеки опитал се да го постави под въпрос ще си навлича гнева ми. Няма да допусна никой умишлено да се подиграва с мен! Този народ трябва веднъж за винаги да разбере, че трябва да сме единни в исканията и в работата си. Нелоялната конкуренция в този случай според мен е удобно обяснение за простотията,която е надробена. Не ме интересува изобщо кой е виновен, за мен е важен моя и живота на близките ми. Оправяйте се както можете, така както и ние го правим! След като сте излъгали крайният потребител и му продавате отрова трябва да си понесете последствията.

Ol` dirty bastard каза...

Нелоялна конкуренция уж,пък било от неправилно съхранен фураж.Е това сега как да се разбира? Че от компанията Х,платили на складиращия фуража У,да го съхрани неправилно за прекарат мандрата в Горан? Ние не сме нито от Горан,нито от гората да ни лъжете с такива врели-некипели,може и да сте ни виждали там (в гората),ама не сме от там.

Анонимен каза...

Не се посочват партиди, дати на производство, къде са предоставени в магазините за потребителите. При такива ситуации се изземват количествата и от клиентите на дребно. Ала в България трудно можеш да разбереш какво и откъде ядеш, дата на производство и годност, колко месеца е отлежало сиренето и кашкавала. Пълно затъмнение от производителите, въз основа на незнаещите и не търсещи правата си клиенти.
Цялата нелоялност към потребителя е единствено и с цел забогатяване, бързо и сигурно! Но отново не са те виновни, а ние, потърпевшите. Някой писа, че всичко е замърсено. Да вярно е, но отново някои хора ядат чистото, а ние тровим децата си със замърсеното и евтино. С такива доходи, на нашите глави!

Анонимен каза...

Абе къде се дяна стандартът "Стара планина" на онуй менте-министър Миро Мършата?Само цените скочиха двойно,както се и очакваше и предупреждаваше!
Страх ме е,че прогресивно оглупяваме.Всичко живо заминава и не се връща,не се и обръща дори.Страх ме е,че нямаме бъдеще,а за миналото и настоящето - вече не съм сигурен.Страх ме е,че собствените ми внуци няма да говорят езика ни.И по пустите ни магистрали/на духА?/ ще препускат каруци с весели,дрипави хора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |