В Калейца: Група ентусиасти трасираха два маршрута до Калето

* Идеята е на кметицата Ренета Варчева и нейни съмишленици; реализацията - с доброволния труд и даренията на много калейчани
* Работата продължава – подготвят се информационни табла и кътове за отмора

НА 2 АПРИЛ ГРУПА ПРИРОДОЛЮБИТЕЛИ от с. Калейца – най-малкият сред тях е Мишо, а дай-възрастният дядо Кинчо – трасираха и извършиха маркировка на два маршрута от селото до връх Калето (715 м), където се намира и едноименната крепост. Тази новина ни съобщи кметицата на Калейца Ренета Варчева, която е в основата на хубавата идея, заедно със съмишлениците си Веско Пенков, Мирослав Лалев, Ивайло Николов и др.

И ДВАТА МАРШРУТА са много живописни, но не са тежки и ще са достъпни и за „най-обикновените” туристи. Маркировката пък дава възможност за самостоятелно изкачване, докато преди това е бил нужен опитен водач. Но направеното дотук е само първа крачка, обясни ни г-жа Варчева. В момента се подготвят няколко информационни табла, както и кътове за отмора на поелите към Калето. А всичко това се прави с доброволния труд и даренията на родолюбиви калейчани, като помагат и децата от селото.





Калето край Калейца

КРЕПОСТТА КАЛЕТО край с. Калейца – според проучванията през 90-те на нашия земляк и зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) д-р Иван Христов – е използвана още през първото хилядолетие преди Христа. Вероятно е била тип „хорион” – за охрана на пътя през днешния Троянски проход. Крепостта функционира и през античността – римляните я използват като охранително съоръжение. След 12. век до падането под турско робство, заедно със средновековните крепости в с. Дълбок дол и с. Дебнево, тя е сред българските твърдини, охраняващи старопланинските проходи.

Т21

9 коментара:

Анонимен каза...

Брех! Не виде му съ! Брово на Ренито и на децата! Ще отида да видя!

Анонимен каза...

Заслужава си! Дано селото се развие и в туризма! Има доста забележителности, заради които може да привлекат туристи само трябва да ги ПОКАНИМ и да им разкажем! Браво на всички участвали!!!

Анонимен каза...

Браво на всички участвали!!!

Анонимен каза...

Поздравления!
Вълнуващо е да видиш токова деца събрани от добра идея и добри хора.

Анонимен каза...

Дочух че хижа КОМАН работи на пални обороти и имало много хора от цяла България незнам кой точно я даржи сега някой да има информация

Анонимен каза...

Абе кви туристи в това село.

Анонимен каза...

Туристи има всякакви. Един ходи на море, друг на планина, по манастири, по древни крепости . . .
Ще мина по маршрута, ще направя снимки, ще направя презентация и ще я кача на туристическите сайтове, на сайтовете за пътеписи и т. н. И то не само на българските. Защото виждам, че има и други свесни хора освен Веско. Ще направя същото и за водопада на Калейца. И за Зелениковския манастир, и за скита "Свети Никола", и за още много други обекти. А калейчани ако направят още дестинации както в Черни осъм туристи ще има.

Анонимен каза...

Ренка, велика си ! За това те харесвам!

Анонимен каза...

Евала на хората. Пък може и някой троянец да се позамисли за нещо някакво такова.
Между другото Някой минавал ли е скоро покрай Лешница?
Може наш Минко като пътува до Ловеч да мине покрай кмета на Лешница да го пита по какъв проект е кандидатствал та си е направил такава табела.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |