Има резултат от срещата с омбудсмана Мая Манолова

* След три месеца ще е готов проект за решаване на проблемите с водата в махалите Длъжковска, Шошкова и Маргатина * Манолова: „Поемам ангажимент след три месеца, когато ВиК дружеството ще представи проекта, да бъда тук“ * Михайлова: „Троян, за разлика от всички близки и съседни градове, не допусна режим на водата“
Дай вода
Мая Манолова
ВЧЕРАШНОТО (вторник, 31 януари) посещение на националния омбудсман Мая Манолова в Троян доведе до конкретен резултат. Г-жа Манолова дойде във връзка с изпратена до нея подписка от жители на мах. Длъжковска (с. Горно Трапе), които се оплакваха от липсата на вода в последните месеци и търсеха съдействие за решаване на дългогодишния им проблем с водоснабдяването. На провелата се среща в салона на Община Троян присъстваха също кметът Донка Михайлова и началникът на общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев. И стана ясно, че подобен проблем с водата имат и жителите на други две малки троянски махали – Шошкова и Маргатина (с. Белиш).

Преди срещата в Троян
СПОМЕНАТИЯТ резултат от срещата с омбудсмана е, че Община Троян се ангажира в тримесечен срок да се изготви проект за решаване на проблема с водоснабдяването в трите махали (Длъжковска, Шошкова и Маргатина). Това бе съобщено и на съвместната пресконференция на г-жа Манолова и г-жа Михайлова, състояла се по-късно същия ден.

„ПО МОЛБА на хората организирах тази среща, Общината бе любезен домакин. На срещата хората изложиха своя сериозен проблем – че нямат вода за основни битови нужди, за нормален живот, за развитие на туризма, че плановете им за различни дейности се препятстват от този проблем. Поела съм ангажимент да съм на място във всяка една такава ситуация, затова дойдох в Троян“, поясни в началото на пресконференцията в Троян омбудсманът Мая Манолова. Тя даде и конкретна информация за постигнатата договорка: „В резултат на няколкочасовата среща се стигна до решение на този етап. А именно че управителят на общинското ВиК дружество ще предложи проект какви стъпки трябва да бъдат извървени за решаване на проблема с водоснабдяването в тези три махали. Проектът ще е готов в 3-месечен срок и след това ще се търсят средства за изготвяне на техническото задание и реализацията. Аз поемам ангажимент след три месеца (т. е. в началото на м. май 2017 г. – бел. ред.), когато ВиК дружеството ще представи проекта, да бъда тук“.

Участници в срещата
МАЯ МАНОЛОВА даде още едно обещание – че приема предложението на кмета Михайлова и ще настоява пред служебното правителство и пред следващото редовно правителство при подготовката на държавния бюджет за 2018 г. да се предвидят целеви средства за отдалечените населени места в планинските райони на страната. Би могло това да бъде някакъв специален фонд, а изборът къде да се насочат средствата да става на проектен принцип. „Аз като омбудсман смятам, че българските граждани имат еднакви права, независимо дали живеят на жълтите павета в столицата, в махалите на община Троян, в махалите в Кюстендилско (родния край на г-жа Манолова – бел. ред.) или където и да е в страната. Много красива страна е България и затова трябва да положим повече усилия, да отделим повече средства някои райони да не бъдат окончателно обезлюдени и запуснати, а да станат притегателно място за живот“, допълни националният застъпник за правата на хората.

Пресконференцията на Мая Манолова и Донка Михайлова
КМЕТЪТ Донка Михайлова също даде разяснения по проблема, довел до троянската визита на омбудсмана на България. „Вярно е – заяви г-жа Михайлова, – проблемът с водоснабдяването на тези три троянски махали е сериозен и е отдавна. За радост Троян, за разлика от всички близки и съседни градове, при сегашните тежки зимни условия не допусна режим на водата, нямаше спиране на водата дори за час, дори и при температурите от минус 15 градуса. Това е така, защото в последните години Община Троян успя да реши тежки проблеми на ВиК инфраструктурата – ремонтирахме 28 км ВиК мрежа, цената на водата при нас е с 95 ст. по-ниска, отколкото я продават съседните ни държавни ВиК дружества, имаме 9% по-ниски водозагуби. За съжаление проблемът при малките махалички в общината, в които има по няколко човека, не бе решен и те изпитаха затруднения през студените зимни месеци декември и януари, каквито проблеми изпитаха и съседните градове Ловеч, Плевен и Севлиево“.

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ потвърди ангажимента в следващите три месеца да се изготви проект за поетапно осигуряване на редовно водоснабдяване в махалите Длъжковска, Шошкова и Маргатина, независимо от метеорологичните условия. Направено бе и едно важно уточнение: „Разбира се, че това не е толкова лека задача. Защото когато трябва да се изгради нов водопровод за махали, в които живеят по 2-3-ма души, парите на данъкоплатците от другите по-гъсто населени райони (на общината) отиват при тях. Но ангажиментът е поет и решението предстои“.        

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

Само едно уточнение.В махала Длъжковска,не само,че не живеят 2-3 души,а много повече,но също така и работят доста хора,които се намират в едно изключително мизерно условие от липсата на вода.

Анонимен каза...

На 1-ви февруари в България се почитат жертвите на комунизма.
Къде е СДС Троян и лидерката инженер-готвач Църова?
А къде са най-славните троянски антикомунисти Г.Маринов, М.Акимов, Д.Михайлова, А.Балев, М.Станчев и т.н., които с такъв огромен хъс и настървение и с такъв още по-огромен антикомунистически плам събориха и унищожиха "комунистическия" паметник в центъра на Троян?
Къде сте бе, юнаци? В коя дупка пак се завряхте?

Анонимен каза...

Резултат няма , има обещания!!!

Анонимен каза...

На Донка и се разказа играта :)

Анонимен каза...

Само едно не ми стана ясно-защо трябваше да идва Манолова?Може би да припомни на нашите управници,че всички имаме права.
Надали!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |