Зелениковският манастир


МАНАСТИРЪТ „СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ”, по-известен като Зелениковският манастир, е основан през 1832 г. от тогавашния игумен на Троянския манастир дядо Партений. За съжаление е опожарен скоро след това. По време на Априлското въстание през 1876 г. турски войски го разрушават при преследване на подвизаващата се наблизо чета на Филип Тотю. През 1913 г. манастирът е възстановен в сегашния си вид, а през 1914 г. е осветена новата църква.

ОСОБЕН ИНТЕРЕС в църквата представлява иконостасът, изработен от майстор Филип Македонеца - представител на Дебърската школа. Манастирският комплекс се състои от черква и няколко жилищни и стопански сгради, като най-старата запазена жилищна сграда е от 1872 г. Черквата е трикорабна, едноапсидна и еднокуполна псевдобазилика с открит притвор и камбанария над него. Манастирът и до ден днешен не е снабден с ток и вода. Понастоящем се обитава само от една възрастна жена (леля Дана), която от повече от 25 години живее в него и го поддържа.

ЗЕЛЕНИКОВСКИЯТ МАНАСТИР е един от малкото уединени дълбоко всред природата манастири и най-трудно достъпен в Стара планина. Встрани от големи населени места,магистрали и пътища, той е прекрасно място за отдих и отправна точка към хижа "Плевен", връх Ботев или хижа "Амбарица". Предлага се пренощуване при скромни условия, които се компенсират от невероятната красота и спокойствие на мястото.

ДО ЗЕЛЕНИКОВСКАТА СВ. ОБИТЕЛ може да се стигне от с. Черни Осъм по посока Балкана - след около 3-4 км извън селото се достига до ВЕЦ "Черни Осъм" (дотук може да се стигне с кола). От другата страна на ВЕЦ-а се поема по добре маркирана пътека, която се изминава за около 2 часа и половина, минава покрай каменна чешма (Владишкото кладенче) с място за отдих и махаличка от няколко къщи; по-нататък маршрутът пресича Лешнишки дол, изкачва се до най-високата си точка, след което се спуска до Зелениковския манастир.

(по информация от Интернет)

* Снимките са от www.blog.yavor.info (Master Yavor from Tryavna)

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |