10 години от смъртта на Христо Димитров

* Един от истинските строители на нова България и нов Троян,
 когото трябва да помним
 
In memoriam 

НА 8 МАРТ се навършиха 10 години, откакто ни напусна един изключителен човек, родолюбец и приятел - Христо Димитров-Мастиката, основател на СДС в Троян и пръв негов председател. Да, 10 години изминаха, а сякаш беше вчера. В последните дни, когато народът масово излезе по улиците на цялата страна, аз много често се сещах за този забележителен човек и се питах - какво би казал и какво би направил той днес, когато хората са доведени до отчаяние. И си отговарям - ако днес той беше сред нас, щеше да бъде сред първите и да е най-отпред, както го правеше тогава, в годините след 1989 г.

ТОВА не е некролог, нито жалейка, а спомен за един скромен, чист и смирен човек, който не ламтеше за власт и постове, а просто служеше на своя народ. Един от истинските строители на нова България и нов Троян, когото трябва да помним. Този забележителен човек, когото имах щастието да познавам, без да е бил набожен, претвори в живота си евангелските слова, че няма по-голяма любов от тази да положиш душата си за своите близки!

ЗНАМ, че през изминалите 10 години той не е спирал да липсва на близките си. Знам още, че с времето болката не намалява и даже загубата се усеща още по-остро. Но знам и че онова, което свързва нашия материален свят с вечността, е любовта и тази Любов е невидимата нишка с нашите скъпи близки, които не са вече между нас, но ние продължаваме да обичаме. А те с любовта си към нас се молят на Бога за нас, защото Любовта е вечна! Поклон, скъпи приятелю, голям поклон!

Елена  Акалска
Бележка на редакцията
  
Припомняме, че през 2008 г., по случай 140-годишнината от обявяването на Троян за град, Христо Димитров-Мастиката бе удостоен посмъртно с най-високото троянско отличие – званието „Почетен гражданин на Троян”. „Христо Димитров беше сред малцината истински дисиденти на България. Той никога не загуби уважението и на най-върлите си политически противници. Благодарение на неговата намеса и разбиране не бяха допуснати политически гонения на негови опоненти, което допринасе за запазване на икономиката на града”, се казваше в мотивите за номинацията му.

6 коментара:

Анонимен каза...

Един истенски ДЕМОКРАТ!
Поклон пред теб Христо.
Дълбок поклон!

Анонимен каза...

Поклон Мастика ,но кой се сеща в тия времена.

Анонимен каза...

Поклон и Бог да го прости!!!

Анонимен каза...

Почивай в мир бате Христо!

Анонимен каза...

Почивай в мир!

Анонимен каза...

Почивай в мир, дядо! Вчера щеше да навършиш 73 години, но уви таз мръсна болест млад те умори... :(

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |