07 август 2018

Боровинковите нощи ще останат в сърцата


* Мотото „единни в многообразието“  – възможно да се случва
* Първият по рода си високопланински аукцион * Борко трябва да натрупа още стаж преди пенсия, но отказване няма!
На „Амбарица“
Боровинковата хижа "Амбарица" , 27 юли 2018 г.
Амбаришки боровинки
Боровинковите нощи на "Амбарица"
Вдясно – стопанката на хижата Ема Гатева
Авторката Стефани нагоре към хижата
БОРОВИНКОВИТЕ НОЩИ на „Амбарица“ отминаха и оставиха емоционален отпечатък у всеки, който бе част от фестивала (27-29 юли). Тази година високопланинското събитие се проведе благодарение на местните доброжелатели: „Елпром Троян“, които подсигуриха най-качественото озвучаване на музикантите с техника на Динакорд България; „Винпром Троян“, които заредиха бар Амбар с многобройни коктейли; „Родопа Троян“, които се погрижиха за част от вкусните гозбички; вестник „Троян 21“, който редовно публикува новостите около хижата.

ЧЕТВЪРТОТО ИЗДАНИЕ на феста премина под мотото „Да пенсионираме Борко”. Каузата бе за възстановяване на товарната въжена линия към хижата, която ще облекчи значително доставките на строителни материали и ще свали товара от гърба на коня Борко. Тази идея се е загнездила в главата на Ема Гатева още преди 5 години, когато поема управлението и започва възраждането на хижа „Амбарица“. Тя е и основният вдъхновител и организатор на изминалите Фестивали на боровинките.

Боровинковата сцена бе впечатляваща, изпълнителите – също
Помощник-хижарят Тодор Бонев води боровинковото хоро
 Братята цигулари Зайранови внесоха романтичен акцент
И дами участваха в "мъжката" надправара по цепене на дърва
Тематични сувенири на входа
Едно от десетките боровинкови кучета
КАКТО ВСЯКА ГОДИНА, в подготовката на събитието се включиха доброволци и приятели от цяла България, общо над 40 души. Те създадоха чудната фестивална сцена, която събра на едно място музиканти от различни стилове. Публика имаше за всички тях и гостите се наслаждаваха истински, с което се показа, че европейското мото „единни в многообразието“ е възможно да се случва. Модерно звучащите балкански ритми на DJ The Sideshifter вдигнаха градуса, а артистите музиканти от Аржентина Франсиско и Манон откриха програмата в петък, след буйни народни хора на „мегдана“, поведени от помощник-хижаря Тодор Бонев. Дуо „Ксана“ завладя публиката с изпълнения на европейски фолклор, а великолепните цигулари - братята Мартин и Александър Зайранови, сложиха романтичния акцент на вечерта и макар прекъснати от дъжда, преместиха концерта си в столовата, акустично. Силното присъствие на самодейните артисти от Троян – Найден, Йова и Моника, накара всички да тръпнат. Те бяха подбрали откъси от български произведения - като класическото „Хъшове“ от Иван Вазов и нашумялото напоследък „Стопанката на Господ“ от Розмари де Мео, за да пробудят българския дух. Финалът на програма сложи бургазлията Димитър Таралежков заедно с музикантите си Невен и Александър – те дадоха лек летен тласък на настроението, като ни потвърдиха, че „Лятото е само на ужким” и че „Човекът е създаден да обича и да мечтае, и толкоз”. Последвалата акустична вечер под звездите с гайда и двоянка ще остане в сърцата на много хора завинаги.

ПО-РАНО през деня гостите на феста имаха възможност да се включат в работилница за рисуване на торбички и да поиграят настолни игри. Троянецът Васил Хитров купи, изрисува и дари торбичка с идея да се продаде на търг. Така започна първият по рода си високопланински аукцион. Той пожъна изненадващ успех, като най-скъпо продадената торбичка бе за 90 лв. - купи я отново Васил. В опит да се покаже част от хижарската работа, за първи път по време на феста се проведе и състезание по цепене на дърва, изпълнено с много емоции и спортен дух. Нацепените дърва по-късно бяха прибрани чрез жива човешка верига, която си беше своеобразна въжена линия. В следобедните часове за настроението на гостите се погрижиха Дени и Яни, като показваха основни стъпки на латино танците салса и бачата, а Явор водеше желаещите да опитат акробатична йога.

Дъждът и лошото време не липсваха,
но не уплашиха купона
ВАЖЕН АКЦЕНТ на събитието бяха беседите. Данита от организацията „За Земята” води беседа за по-осъзнатото използване на природните ресурси, намаляване на отпадъците и на ефекта от туристите по планините. (Тук е мястото да споменем, че на „Амбарица“ винаги се е ползвала посуда за многократна употреба, с което се минимизира човешкият отпечатък върху природата). Друга много интересна тема бе поставена от Ирена Ненчева. Тя говори за споделеното стопанисване на селски имот. Чрез интернет платформата „Имот под наем без наем” се представя една национална инициатива за възраждане на българските села. Идеята е за подпомагане на българските села и съхраняване на селските къщи, като се намали преселването на младите хора към големите градове.

СЪЧЕТАВАЙКИ много дух, емоции и настроение, Боровинковите нощи на Амбарица преминаха успешно според организаторите. Но многото проливни дъждове в дните преди феста и лошите метеорологични прогнози явно са отказали доста хора да го посетят. Присъствалите едва една пета от очакваните гости не могат да постигнат поставената финансова цел. Ще се наложи Борко да натрупа още стаж преди пенсия, но отказване няма!

Борко – още е рано за пенсиониране
ЗА СПОМЕН от Боровинковите нощи присъстващите имаха възможност да си закупят тематични сувенири - картички, значки, магнитчета, брандирани стоманени канчета, боровинкови тениски, глинени чашки на троянския майстор Румен Георгиев. Всички те са в продажба и след фестивала и са начин за набиране на средства за възстановяване на товарната въжена линия.

Стефани Лалева, доброволец

Още по темата:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)