На кушията в Априлци

* 37 коня (местни и полукръвни) плюс магарето Петко мериха сили по трасето в местността Маринска * Водещ бе Ути Бъчваров,
 голямата атракция – поп Кръстьо
Тодоровден
Като в щатски уестърн,  победителят при полукръвните - Ахмай с ездач Мирослав Василев
ТАЗИ ГОДИНА традиционната кушия на Тодоровден в Априлци (местността Маринска, кв. „Видима“, 4 март) случи на време – слънчево, прилично топло и неособено кално. С една дума – отлични условия за конската надпревара, в която този път се включи и едно… магаре, яхано от най-младия участник и заслужило най-големите овации. Имаше и доста народ, участниците също бяха немалко – 37 коня (местни и полукръвни) плюс споменатият им дългоух братовчед с гордото име Петко; сред участниците както обикновено имаше и солидно троянско присъствие.

Петко и невръстният му жокей не се дават
ОРГАНИЗАТОРИТЕ – местното НЧ „Просвета – 1927 г.“ (кв. „Видима“), Държавно ловно стопанство „Русалка“, Община Априлци и Тотьо Ненов – заслужават похвала. И за нелеката организация на такова събитие, и за осигурената спонсорска подкрепа. Но няма как да им спестим една критика – случилото се изобщо не намери място в националните медии, а би могло и си заслужаваше, а със сигурност щеше да е плюс за събитието. Обаче идеята им да поверят свирнята на младежкия духов оркестър на маестро Тодоров от Троян бе попадение в десетката. За водещия е ясно – от години тази роля се пада на майстора на черпака и двуцевката Ути Бъчваров, който е чест гост в нашия край; той се справи, разбира се, нищо, че се повтаряше и бе някак прекалено пестелив, да не кажем скучен.

Местните летят по трасето
ЗА УЧАСТНИЦИТЕ обаче – само похвали. Имаше и няколко дами, а едната за изумление на публиката яздеше с… гипс. Най-атрактивен пък бе редовният участник поп Кръстьо от Априлци; конникът черноризец претърпя и инцидент – падна, но с Божията помощ се върна в играта и успя да завърши. Обичайна атракция бяха и нагиздените като булки в индийски сериал цигански кончета, порода „местна“, които на скорост никак не го докарваха, но пък компенсираха с ентусиазма и артистизма на жокеите си. За всички участници бяха осигурени парични премии от по 50 лв., за победителите - отделно. При местните надпреварата спечели Вихър с ездач Пламен Николов (Горна Росица), а при полукръвните победата бе домакинска - за Ахмай с ездач Мирослав Василев (Априлци).

Т21 
Снимки: Ганчо Чурков

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |