Дядо Мраз е погребан в Троянския манастир

* Гробът на добрия старец с бялата брада е в манастирското гробище под големия ливански кедър
Невероятно, но факт
Архимандрит Йосиф Божков (Дядо Мраз)
НЯМА спор – гробът на Дядо Мраз е в Троянския манастир. Дано с тази информация, която си е напълно истинска и обективна и се базира на неоспорими доказателства, не разплачем децата и всички други, които тъй обичат добрия старец с бялата брада. Затова бързаме да внесем яснота – става дума за двойник на Дядо Мраз (руският вариант на Дядо Коледа, наложен и у нас през соцепохата – бел. Т21). За един свят божи човек – монаха Йосиф Божков от Троянската обител, който с гъстата си бяла брада и благия вид и нрав много приличал на Добрия старец. И местните (миряните), заради всичко това, го прекръстили на Дядо Мраз.

Надписът върху надгробната плоча на монаха
ЯВНО така почнали да викат на Йосиф и братята монаси, защото на паметната му плоча в манастирското гробище, разположено под грамадния ливански кедър в манастирския двор, е записано и това му допълнително име/прякор: „Архимандрит Йосиф Ст. Божков, Дядо Мрас, 1882-1957 г.”. Фонетичното изписване „Мрас” може да е нарочно, но по-вероятно е плод на правописна грешка, коментира добрата ни приятелка доц. д-р Ана Кочева от Института по български език към БАН (виж www.frognews.bg).

Над гроба се извисява вековен ливандски кедър
НАШЕ проучване пък показа, че по времето на архимандрит Йосиф Божков (Дядо Мраз) монашеското братство в Троянската света обител е било предимно от местни хора – от манастирските села Орешак и Черни Осъм. Той (Йосиф) бил родом от Орешак – от Божковата махала, родната му къща се намирала срещу сградата на старото кметство. Архимандрит Йосиф е монахът, обикалял да ръси на Богоявление в Орешак, а хората много го обичали и с радост го посрещали в домовете си. Върху още един факт ни обърна внимание доц. Кочева – че същинското му име (Йосиф Божков) наобратно може да се разчете като Бог, син на Йосиф. Няма нищо случайно, казват старите хора.

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

Хубаво е наистина да се посочват източниците на информация: http://frognews.bg/news_105218/SENZATSIIA!-Grobat-na-Diado-Mraz-e-v-Troianskiia-manastir/

troyan21 каза...

До №2: Разбира се, че е хубаво, нещо повече - задължително е! Винаги сме го правили, макар че към нас неведнъж са били некоректни (плагиатствали са ни от разни медии). Материалите в Т21 са авторски и ние ценим авторството (нашето и на всеки друг) изключително много.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |