За бойните знамена на 34-ти пехотен Троянски полк

* Полкът е формиран през 1903 г., съгласно указ 84/29.12.1903 г. на княз Фердинанд, от състава на 10-ти резервен пехотен полк, дислоциран тогава в Ловеч

10-те реда на „Традиция” 

Новата ни постоянна рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката ще представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

34-ТИ ПЕХОТЕН Троянски полк е формиран през 1903 г, съгласно указ 84/29.12.1903 г. на княз Фердинанд, от състава на 10-ти резервен пехотен полк, дислоциран тогава в Ловеч. Получава знамето на 24-та пеша Силистренска дружина, което знаме е неформено. Преди Балканската война през 1912 г. полкът получава формено знаме, образец 1881 г., с вензелите на княз Александър I Батемберг. С новото формено знаме, полкът воюва в двете Балкански войни, Първата световна война и Втората световна война. 34-ти полк не е имал формено знаме, образец 1937 г., с вензели на цар Борис III.

ЗНАМЕНОСЦИ на полка са били: старши унтерофицер Герчо П. Радишев, младши унтерофицер Илия Христов, старши унтерофицер Коста Иванов, старши подофицер Александър Добрев, старши подофицер Данаил П. Узунов (ранен при атаката при Мехомия /Разлог/ на позицията Тепси табия и починал от раните си), запасен старши подофицер Ангел Стоянов Ангелов, фелдфебел Петко Йочев Кръчмаров, подофицер Светозар Григоров Василев, кандидат подофицер Митю Вълчев Дойнов, фелдфебелите: Петко Ванчевски, Найден Стойков, Никола Бакърджиев, Тоньо Вътов, Цоко Коев, Иван (Йонко) Минков Ковашки и Йонко Васев и запасен кандидат подофицер Гечо Петков Миндев.

ИСТОРИЯ И ОПИСАНИЕ
на знамето на 24-та пеша Силистренска дружина:

Знамето е дадено на 24-та дружина от Петър Тодоров от Севлиево. През април 1881 г. княз Александър I разрешава знамето да се ползва като дружинно знаме с всички почести. На 29 август 1881 г. знамето е сдадено в двореца, а на 30 август 1881 г. 24-та пеша Силистренска дружина получава формено знаме, образец 1881 г. Знамето е полково знаме на 34-ти пехотен Троянски полк от неговото създаване 1904 г. до 1912 г. По време на войните 1912-13 г., 1915-18 г. е полково знаме на 47-и пехотен полк. След Първата световна война е сдадено в двореца на 19(27) август1920 г. от 7-ми пехотен Преславски полк.

Изработено от единичен копринен плат с размери 128/129 см. Трицветно, с хоризонтално разположени бяла, зелена и червена ивици. Дървена дръжка, дълга 295 см, завършваща с копиевиден връх с осмоконечен кръст. В долния край дръжката завършва с метален шпор. Към върха на дръжката са прикрепени бяла, зелена и червена ленти с размери 100/5 см, които завършват със сърмени темляци. В средата на дръжката са вдянати две гривни. Малката гривна е с текст: „24 пеша Силистренска дружина”. Под малката гривна има голяма с надпис: „Силистренской №24 Дружинъ отъ Петра Тодорова гражданина города Севлиево въ памят 10-го февраля 1878 г.”. На знамето от едната страна е изрисувана икона на св. Харалампий, а от другата в затворен коронован венец е изрисуван изправен въоръжен коронован лъв.

ИСТОРИЯ И ОПИСАНИЕ
на знамето на знамето образец 1881 г.:

Знамето е дадено на полка преди началото на Балканската война 1912-13 г. като замества неформеното полково знаме (на 24 пеша Силистренска дружина). С него полкът участва в двете Балкански войни, Първата и Втората световни войни. Сдадено в Двореца на 22 юли 1920 г. при разформироването на полка в следствие на Ньойския договор от 1919 г. На 25 октомври 1926 г. е дадено на 5-та допълваща част, гр. Ловеч, която после прераства във 2-ра дружина от 2-ри пехотен Искърски полк. След възстановяването на 34-ти пехотен Троянски полк (5 юли 1937 г.), от състава на 2-ра дружина на 33-ти пехотен Свищовски полк, знамето отново е полково знаме и с него полкът участва във Втората световна война. При поредното (окончателно) разформироване на полка (на 24 януари 1945 г.) знамето е сдадено за съхранение.

Направено е от рисувана коприна, с две еднакви лица, с размери 130/130 см. В центъра е малката форма на държавния герб. Текстът „Съ нами Богъ” е от бронзова златиста боя с височина на буквите 9 см. С 90 пирона платът е прикован за дървена дръжка от бряст с диаметър 4 см и дължина 300 см. Накрайникът е бронзова сфера със заварен изправен, въоръжен коронован лъв, висок 14 см. В долната част завършва с метален шпор под формата на пресечен конус.

кап. Дочо Николов,
РК „34-ти пехотен Троянски полк” – Априлци и Троян

 Още в „10-те реда на "Традиция”:

2 коментара:

Анонимен каза...

Копирам от стар брой на любимия Троян 21, за да знаят читателите повече за един от изброените знаменосци-герой от войните и носител на четири кръста за храброст и почетен гражданин на град Априлци:


Кой е Иван (Йонко) Минков Ковашки?
Постъпва в армията на 1 декември 1908 г. След подготовката е награден с часовник с лика на Царя и произведен в младши подофицер и е назначен за взводен подофицер на 4-ти взвод в 5-та рота. След септември 1910 г. остава на свръхсрочна служба.

По време на Балканската война взводът под негово командване спасява от поголовна сеч от турската войска едно гръцко градче и трите села около него; жителите на тези гръцки селища са поискали българите спасители да бъдат наградени от гръцкия крал, но нашето командване отказало. През Междусъюзническата война усилен взвод (около 70 души) под командването на фелдфебел Ковашки заема една височина по пътя Вършец - прохода Петрохан и спира голяма румънска кавалерийска част, като пленява офицер и осем кавалеристи и отказва вражеската част да навлезе в Софийското поле и оттам в София (13 юли 1913 г.). Преди това спасява от плен знамето на 34-ти пехотен Троянски полк. Преди примирието командва рота и води тежки боеве с гръцките части, насочили се към Пловдив.

За множеството си заслуги получава 4 кръста за храброст. Участва и в цялата фаза на Първата световна война с 34-ти пехотен Троянски полк, като неизменно е знаменосец на полка. След войната става свещеник в родния край.
Достоен българин ! Поклон ! Десетилетия наред ни занимаваха с разни псевдогерои -горски бандити и болшевишки агенти, крили се от правосъдието по драките и шубраците, а такива истински българи-патриоти и герои бяха в забвение. Боклуци, които получаваха т.н. "народни пенсии", само защото били руски (чужди) подлоги и предатели на Родината се изживяваха като "национални герои", а този истински патриот сигурно е бил мачкан по време на комунистическото иго, още повече, че е бил Божи служител (сиреч, враг на комунизма)! Жалко, че съдбата на този достоен човек е зависела от неграмотни престъпници-комунисти

Дочо Николов каза...

Фелдфебел Ковашки е един от около 32 (толкова са известните досега) български войници носители (пълни кавалери) на военният орден За храброст (1-4 степен).Интересно е, че на грамотите за награждаване с възпоменателните медали за участие в Балканските войни и ПСВ името му е изписано - Иван Ковачев!? Копия от тях и самите медали може да видите до края на март 2016 в изложбата посветена на участието на троянсци в ПСВ в троянският музей.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |