Ние питаме, депутатите отговарят

* Въпросът: Какво е становището Ви за бракониерския риболов и бихте ли подкрепили/инициирали законова промяна в чл. 238, ал. 1, т. „а“ от НК? * Инж. Иван Миховски (ГЕРБ): Не само подкрепяме промяната, а сме инициирали такава
Тема с продължение
ОБЕЩАХМЕ да потърсим мнението на двамата троянски депутати инж. Иван Миховски от управляващата партия ГЕРБ и д-р Валентина Александрова от най-голямата опозиционна партия БСП. Във връзка с троянския „Шаран гейт“ и прекратеното досъдебно производство при очевадна бракониерска проява във водите на яз. „Сопот“. Защото, както стана ясно, проблемът до голяма степен е законодателен и едно допълнение в чл. 238 от НК може да помогне много в борбата с бракониерството и конкретно с т. нар. мрежари.

НА 22 НОЕМВРИ отправихме едно и също писмено питане до двамата народни представители, които веднага реагираха – г-н Миховски ни изпрати по фейсбук кратък, но конкретен и съдържащ важна новина отговор, г-жа Александрова ни обеща среща по темата, която се надяваме да се състои в близките дни. По-долу публикуваме пълния текст на въпроса и на получения депутатски отговор. Т21

До: г-н Иван Миховски, г-жа Валентина Александрова,
народни представители в 44-тото Народно събрание,
11-ти Ловешки МИР

Здравейте, г-н Миховски/г-жо Александрова!


ОБРЪЩАМ се към Вас с въпрос. Който е във връзка с един нашумял казус – на уличения в бракониерство общински съветник от групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Троян инж. Румен Райков, т. нар. „Шаран гейт“, и прекратеното наскоро досъдебно производство (виж „Румен Райков – чист като сълза, нямало „Шаран гейт“????“). Случката е следната. На 15 юли 2017 г. екип от сдружението „Централна рибноопазваща организация“ (ЦРОО) със санкцията/координацията на началника на РУ на МВР - Троян провежда акция на яз. „Сопот“ (община Троян) и залавя въпросния съветник в лодката му със 100-метрова бракониерска рибарска мрежа и улов от 8,5 кг риба (шаран, каракуда и платика). Срещу уличения в бракониерство инж. Райков бе заведено досъдебно производство по чл. 238, ал. 1, т. „а“ от Наказателния кодекс (НК), което впоследствие бе прекратено.

ВЪПРОСНИЯТ законов текст гласи: „Чл. 238. (1) Който улови риба: а) в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества или в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов…“. И ясно се вижда, че този текст не засяга бракониерския риболов с мрежи, който е най-разпространеният и е най-големият бич за водното богатство на България, в частност на яз. „Сопот“. От доста време (от години) има предложения от различни посоки за промяна/допълнение на чл. 238, ал. 1, т. „а“ от НК и добавяне към посочените бракониерски способи за риболов и рибарските мрежи. Тези дни, във връзка с „Шаран гейт“, подобно предложение, което бе публикувано във вестника ни (виж „Чрез законови промени да спрем бракониерството“), направи главният инспектор в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и ръководител на звеното на ИАРА в Ловеч д-р Йордан Найденов.

ВЪПРОСЪТ ми е следният: Какво е становището Ви за бракониерския риболов, в частност в намиращия се на територията на община Троян яз. „Сопот“, и бихте ли подкрепили/инициирали законова промяна в чл. 238, ал. 1, т. „а“ от НК и добавяне към забранените/криминализирани способи за риболов в рибостопански води на рибарските мрежи, наред с посочените в този законов текст „взривни, отровни или зашеметяващи вещества…“? Очакваме Вашия отговор!
22 ноември 2017 г., Троян
С уважение:
Генадий Маринов, гл. ред. на в. „Троян 21“ (Т21)



Иван Миховски: На 6 декември в Народното събрание ще се проведе планираната отдавна среща на представители на ЦРОО с колегите ми от Комисията по земеделие. На тази среща ще се запознаем с техните предложения и ще обсъдим бъдещите промени в закона. Не само защото подкрепяме промяната, а защото сме инициирали такава.

24 ноември 2017 г., София

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Генади,ставаш досаден вече с този случай. Ясно е на всички,че имаш лична неприязън към съветника,но едва ли е тук мястото да си изкарваш зловата. Хората какви кражби и далавери правят,а ти си се дойл за две таланти! Та чак и закони ще променяш вече,пълен смях!

Анонимен каза...

Бракониерския мишок направи вила и си живее от контрабанда с риба от години, къде спахте досега

Анонимен каза...

Първи, аз пък нито познавам тоя съветник, нито някога съм го виждал на живо, щото не следя сесиите на "Великия Троянски Общински Съвет". Обаче, определено имам лична неприязън към всички бракониери.И е наистина жалко,че в тази страна винаги над престъпниците се спуска политически чадър.

Анонимен каза...

Това е най-лъжливият сайт!
И постоянно се трият неудобни коментари.

Анонимен каза...

1-ви ТИ СИ СЪУЧАСТНИК!!!

Анонимен каза...

А така. Райков е невинен и е целия в бяло. Мисля че сега ГЕРБ-Троян с председател Иван Миховски трябва да го направят някъде директор.

Анонимен каза...

Наш Иванчо и той там:http://bultimes.bg/izlyazoha-imenata-na-deputatite-glasuvali-moratoriuma-vurhu-lekarstvata/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |