Дебнево оспорва министерската заповед за обединеното училище

* Огласена бе заповед на служебния министър новото Обединено училище „Иван Вазов“ да е със седалище във Врабево * Инициативният комитет „Училище, живей!“ излезе с протестна декларация, плаши с граждански протест
Тема с продължение
БИТКАТА за бъдещото обединено училище на селата Врабево/Дебнево или както вече я определихме – „училищната революция във Врабево и Дебнево“,  продължава с пълна сила. Припомняме. Поради липса на достатъчно ученици (по около 60 и в двете села, половината водени от другаде за сметка на училищния бюджет) и други съществени причини (финансови проблеми, занижено качество на образователния процес) и след влизането в сила на новия Закон за средното образование, откъсващ 8. клас от основната образователна степен, общинската администрация в Троян предложи двете училища – ОУ „Любен Каравелов“ в с. Дебнево и ОУ „Христо Ботев“ в с. Врабево, да се обединят. В едно общо училище с „неутралното“ име ОУ „Иван Вазов“. Но страстите се разгоряха, тъй като предложението бе седалището на обединеното училище да е в Дебнево (заради по-добрата база, досегашния статут на средищно училище и др.), обаче по разни причини, основно политически, от групата на БСП в Общинския съвет предложиха столицата/седалището да е във Врабево, а опозицията от ГЕРБ немедлено се съгласи, казвали сме вече защо.

ПОСЛЕДВАХА срещи, декларации, протести, кавги, разправии… А на сесията на Общинския съвет в Троян миналата седмица, 25 май, ресорният зам.-кмет Поля Димова огласи Заповед №РД-14-65 от 19 април т. г. на служебния образователен министър проф. Николай Денков (кабинета Герджиков), с която се разпорежда сливането на училищата в с. Дебнево и с. Врабево в Обединено училище „Иван Вазов“ (с. Врабево). Министерската заповед завършва с пояснението, че може да бъде обжалвана в 14-дневен срок; но този срок отдавна е изтекъл и разпореждането трябва да влезе в сила.

ДА, АМА НЕ, както се казва. От ръководството на ОУ „Любен Каравелов“ (с. Дебнево) заявиха, че заповедта е неправомерна и че съдбата й ще е като на много други заповеди на служебния кабинет, отменени поради неправомерност. Инициативен граждански комитет от Дебнево, кръстил се „Училище, живей!“, пък излезе с протестна декларация, завършваща с призива: „Като възразяваме решително срещу подобен стил на поведение на т. нар. „наши избраници“ в Общинския съвет и Община Троян, ние декларираме, че ще реализираме правото да изразим своето несъгласие със съответни протестни действия“. С други думи, деклараторите заплашват с неподчинение и граждански протест. Дебневенският отпор не остана без последствия – ръководството на Община Троян насрочи за вторник (30 май, 16:30 ч.) среща по проблема с неслучилото се все още училищно обединение; очаквайте информация за развоя на събитията.

Т21

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Или обединено училище или и двете села без училище.

Анонимен каза...

Не е все едно да работиш с 26 -28 деца в градските училища и с 4-5 циганчета, които я дошли, я не дошли.Толкова пари се хвърлят на вятъра.1-ви е абсолютно прав!

Анонимен каза...

Гледайте какво става, когато във вторник 900 подписали протестната петиция според Подаяшка и даскалицата Денчева,която изучи сина си до 8-ми клас се изсипят на градския площад в Троян. Треперете врабевени.

Анонимен каза...

Извинявайте, не е по темата, но къде се намира клуба на БСП в Троян

Анонимен каза...

Тези 900 от Бериево и Градница ли са?

Анонимен каза...

Подаяшка и компания обричат училищата на закриване. Няма ли кой да я спре.

Анонимен каза...

Според wikipedia Дебнево е с население от 831 души :) От къде са произвели останалите 69, които са се подписали?:)))))))))))))

Анонимен каза...

ГРОБ загробват цялата държава.
Съсипват най-вече здравеопазване, образование и унищожават пенсионерите.

Анонимен каза...

4-ти май е в бившето осо на ул.Л.Каравелов

Анонимен каза...

Бих искала да кажа следното: тези въпросни ,,циганчета" все пак са деца, които са български граждани и имат законно право на достъп до образование. Големите училища имат възможност за подбор на децата, но малките- не. Добрият педагог не би следвало да разделя децата на българчета и ромчета. Работата с деца и родители от малцинствата е трудна и изискваща разбиране, търпение и много повече от педагогическа квалификация.Иска се отдаденост и изключително добро сърце. Защо тези въпросни ромчета преминават през толкова градски училища, за да отидат до с. Врабево? И двете села явно искат да имат училище, но нека фактите да се претеглят и се вземе едно разумно, морално и най- вече справедливо решение. И нека не забравяме, че в прословутата подписка участват родители и близки на пътуващите ученици от съседни населени места, които са пряко засегнати от случващото се.Живеем в уж демократична държава и всеки има право да изкаже мнение.И нещо друго прави впечатление- защо навсякъде, където се говори за двете училища, има снимка на училището в с.Дебнево и снимка на ЧИТАЛИЩЕТО в с.Врабево? Може да се направи една проверка колко са децата от двете училища влезли в елитни учебни заведения, паралелки и висши учебни заведения. По много факти училището в с.Дебнево има приоритет пред училището в с.Врабево и не разбирам кое налага адреса на новото обединено училище да бъде в с.Врабево.Каква е обосновката за това решение? Според мен не става дума за изпадане в конфликти, отправяне на обиди и спорове между двете села и училища, а за вземане на най- справедливото, приемливо и за двете страни, най- вече- за учениците, решение.
Извинете ме за многословието, но просто исках да изкажа мнение по тази наболяла тема и за двете села!



Анонимен каза...

Играйте на ези-тура!

Анонимен каза...

Тези подписи са от всички роднини и родители на децата,учащи в средищното училище в с.Дебнево,драги ми непросвет Анонимен мишок.

Анонимен каза...

На Позитано 20 ��

Анонимен каза...

Защо в 14 дневния срок не обжалвахте министерската заповед драги дебневени.Защо спахте до сега ? Дали цялата шумотевица не е като след дъжд качулка.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |