Все по-напечено става след затварянето на Камен мост

*Автомобили „бъркат“ и се налага се да се връщат, шофьорите са изнервени, няма табели за обходните маршрути, няма яснота докога ще трае цялата тази бъркотия * Виновникът АПИ си трае, Общината – и тя
Гореща тема
Мостът е блокиран, ремонтни работи не се извършват, 8 април 2017 г.
Гледката откъм Троян
Гледката откъм Беклемето
Табела на земята подсказва накъде е областният Ловеч
СИТУАЦИЯТА след изненадващото и без всякакво предупреждение затваряне за движение на Камен мост продължава да е напечена и става все по-напечена. Това установихме на място днес, събота, 8 април, два дни след „хлопването на кепенците“, което се случи в сряда привечер, 5 април. Автомобили „бъркат“ и се налага се да се връщат (особено много са МПС-тата с плевенска регистрация), шофьорите са изнервени, изнервени са и контрольорите от Община Троян, изпратени да спасяват положението, без това да е тяхна работа, няма табели за обходните маршрути, няма яснота докога ще трае цялата тази бъркотия. Няма ги и представителите на главния виновник за ситуацията – държавната агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), отговаряща за републиканската пътна мрежа и в частност за съоръженията по нея.

ПРИПОМНЯМЕ, че блокираният мост, намиращ се на километър от изхода на Троян, е част от републиканското шосе II-35, което минава през Троянския проход (Беклемето) и осигурява най-пряката и бърза връзка на Централна Северна България с Южна България. И според закъснялото обяснение (на АПИ и Община Троян) е бил затворен, защото на същия ден (5 април) експерти са установили, че е в предаварийно състояние и има опасност от срутване. Което обаче е половината истина, понеже (знаем го със сигурност – бел. ред.) ситуацията е била ясна поне месец по-рано, при извършения тогава оглед от комисия на АПИ и местното й подразделение Областно пътно управление (ОПУ) – Ловеч, но мерки не са били взети – нито за подготовка на обходно трасе със съответните табели и знаци, нито за предупреждение на гражданите и всички заинтересовани. А заинтересованите са много, тъй като през Камен мост минава целият трафик от/към Троянския проход плюс многото гости на вече „отрязаните“ троянски курортни селища Бели Осъм, Шипково и Чифлик; не са малко и хората, които живеят в тези селища, а работят в Троян и другаде и всеки ден пътуват поне по два пъти през моста, също хотелиерите и изобщо бизнесът в този район, който е пряко зависим от качеството на транспортната връзка.

Да се смееш ли, да плачеш ли, да псуваш ли?!
Колите завиват...
и завиват,
контрольорите обясняват и обясняват
Импровизиран "колаж" от знаци помага на контрольорите
В МОМЕНТА целият трафик е пренасочен по междуселските общински пътища през  селата Терзийско – Балабанско (първи вариант) и Горно Трапе (втори вариант). Заобикалянето и в двата случая е около 7 км, но по-големият проблем е, че пътищата са тесни, с доста завои и пътуването е бавно, неудобно, рисково, а преминаващите и местните хора стават все по-изнервени от ненормалната ситуация. Прави се опит да се използва като обходен черният път през местността Попина лъка (Шамака) и участък от него вече е насипан с трошен камък, но този път не става за леки автомобили, а при мокро и кално време – още повече.

ОБЩИНА ТРОЯН се опитва да закърпи положението – изпратени са общински контрольори преди Камен мост на изхода на Троян да предупреждават „заблудилите“ се автомобили, сложени са и някакви импровизирани знаци, с общински сили и средства се скалъпва за временно ползване споменатият черен път през Попина лъка. Но това не може да реши проблема, тъй като голямата отговорност е на държавната АПИ, а тя се издъни. Издънките на АПИ са в няколко посоки: пълно информационно затъмнение, макар че би трябвало да се пусне съобщение и по националните медии (за кратичкото и без никакво пояснение съобщенийце в официалния сайт на АПИ, появило се два дни след затварянето на участъка, няма смисъл да говорим); никаква предварителна подготовка - проектиране за ремонта (още не е ясно кога ще е готов работният проект, т. е. кога би могло да започнат ремонтните дейности на Камен мост – бел. ред.), осигуряване на обходен път и т. н.; все още не са осигурени и поставени достатъчно и адекватни предупредителни табели, които да насочват пътуващите и да не допускат хората да се щурат насам-натам като мухи без глави, както е в момента (такива табели трябва да има още от Ловеч, както и от южната част на прохода).

НО КОЙТО и да е виновникът, със сигурност негативите за очертаващия се все по-голям хаос ще се стоварят върху Община Троян, което пък означава, че тя не трябва да си трае и да натисне яко споменатата (без)отговорна държавна агенция.

Т21

Бележка на редакцията
Ето го и споменатото съобщенийце по „казуса Камен мост“ в сайта на АПИ от 7 април 2017 г.: „Път II-35 Троян - Балканец в чертите на гр. Троян – затворен за движение за всички МПС е мост над р. Бели Осъм при км 83+215, поради деформация на челните стени на моста. Обходен маршрут по общински път през с. Балабанско и с. Терзийско. Срок 30.06.2017 г.“. Цитираме дословно, защото, ние поне, не разбрахме много от казаното от държавните пътни чиновници - нито какво точно се е случило с моста, нито какво предстои, нито докога. Споменатият „Срок 30.06.2017 г.“ вероятно означава, че дотогава, т. е. след два месеца ремонтът трябва да е приключил. Вероятно? А дано!


Още по темата:

27 коментара:

Анонимен каза...

Това не е държава. Тия от АПИ са пълни безхаберници. Не стига че не поддържат републиканският път в Община Троян, а и създадоха този хаос. Това са пилни изверги. Изсипват камъни, духват си под опашката пък който и с каквото може да се оправя. Съчувствам на общинското ръководство и на тези момчета, които се опитват да помогнат.

Анонимен каза...

Генчооооо, разходи се до северния вход на Троян и снимай огромната табела насочваща всеки който влезе в Троян. Нооооо те си казват:тази табела не въжи за нас, ние си знаем пъря и упс...

Анонимен каза...

И аз съчувствам на контрольорите, които трябва да отнасят всичкото недоволство на хората. Да идат тия от пътното да висят там! Иначе са много нагли типове, имах разправия с един надут пуяк веднъж.

Анонимен каза...

И по пътя за Горно Трапе е страшно. Карат бързо по завоите, а е тясно и не познават пътя, ще има произшествия.

Анонимен каза...

Прав е първи - държавата е тотално абдикирала, общинското ръководство също.Пътят е затворен от сряда - до днес никой нищо не прави там - затвориха го и избягаха. Положението днес следобед , по време на силния дъжд беше кошмарно ( меко казано). Най-лошото е , че Троян е към Област Ловеч, където са най-тъпите чиновници !!!

Анонимен каза...

5-и, добре че е Общинското все пак. Само на него му пука. Не е работа на Общината, но само те се опитват да направят нещо - хора на пътя, табели, насипват път. Държавата я няма.

Анонимен каза...

А защо общинското? Това е работа на държавата.За това плащаме винетки. Тук общинското ръководство няма никаква отговорност. Защо трябва с общинските данъци да се решават проблеми, предизвикани от бездействието на АПИ. Ако от Общината правят нещо, то е за да се ограничи бездействието на държавата. Хайде сега АПИ на даде парите от винетките на Общината.

Анонимен каза...

Напълно се съгласявам с автора на статията, че проблема не е "от вчера" и че можеше по националните медии неколкократно да се съобщи за това затваряне та поне малко да се облекчи ситуацията. Но не това е големия проблем. Големият проблем и стилът и организацията на работа на държавните и общинските институции. Със сигурност в ОПУ сега умуват какво да правят с моста - проектиране, изпълнение, организация на строителството и т.н. От много години този мост "плачеше" за ремонт и разширение. От много години беше ясно, че все един ден мостът ще бъде компрометиран и ще се наложи ремонта и конструктивното му укрепване. От много години беше ясно, че едно затваряне за ремонт или сериозно строителство ще доведе до сериозни проблеми. Някой да си мръдна пръста по въпроса? Очевидно всички отговорни институции са смятали да се експлоатира съоръжението докато падне или поне докато се появят видимите разрушения, след което "отговорно" затварят пътя и пробутват на населението митът за някакво бедствие от авария и което много ги изненадало. Все едно е паднала бомба или пък главорезите от ИДИЛ, които от години България ги снабдява с оръжие и боеприпаси, са сложили взрив под моста. Да, ама не! Имаме типичен случай на предизвестен проблем от отдавна известно държавно и общинско безхаберие и управленска немощ.
А сега берем плодовете от това управленско безхаберие.
Дори да е "бедствие от авария", ако имахме нормални институции и друга организация на обществото ни - нещата нямаше да бъдат толкова болезнени и с такива проблеми за местното население и гостите на общината. Днес хаосът е факт и трошим нерви, средства и безсмислен човешки труд. В същото време чуждият опит за организация и действие при бедствие и аварии също е факт, само че управниците ни хабер си нямат и предпочитат да откриват "топлата вода". Иначе се скъсват да ходят в командировки в чужбина.
Ако ми остане време ще пусна един коментар как действа едно регионално звено в САЩ при подобни и много по-тежки бедствия и аварии, нещо което няколко пъти опитвах да се направи поне в Троян докато все още си въобразявах и се самозаблуждавах, че дори в едно посткомунистическо общество все пак може нещичко да се направи. Иначе нямам информация някъде по света и при нормални условия едно съоръжение години наред да го чакат да се разруши и чак тогава да действат. Може би защото подобно безхаберие е подсъдно като престъпление срещу населението.

Анонимен каза...

Така е , защото винаги всичко се плаща от общите пари и виновни никога няма.
Като стана въпрос за ненужно похарчени пари и пропилян човешки ресурс.
Един път ръководни хора в общината ми отговориха така - ами те нали и без друго са на работа.
Да , ама биха полезни на друго място много повече.
И се сещам колко много случаи има на общи пари похарчени по нечия вина и всичко се потулва,без да се носи отговорност за това.
Тук ще повторя отново едно просто решение на аварийната ситуация.
Този мост не е нито на Дунав нито на Дон нито на Амазонка.
Това е едно дере широко и високо няколко метра.
Слагат се бетонови тела или тръби за оттичане на водата и отгоре временен насип .а понеже е пролет и се очаква повишено ниво на водата,един сгъваем мост от военните пак върши работа.
Какво толкова е станало?
Даже и моста от години е така ,ами сега някой го е видял .Иначе можеше още 50 години да кара.
Друг е въпросът,че отдавна на това място трябваше да се изгради едно ново и съвременно пътно съоръжение.
На именниците - Честит празник!!!

Анонимен каза...

Мисля, че Троян се нуждае от нов кмет. Той трябва да е на вързраст от 40 до 60г. и задължително да е мъж. Казвам тези неща съвсем сериозно.
Това, което виждам с гр. Троян е плачевно! Факт е, че жена не може да управлява град като този. Голяма грешка бе преизбирането на тази жена. Това, че кичи дърветата с китайски цигании уж за празника за мен е повече от обично. Улиците ни са в окаяно състояние. Мизерия, прах и пясък още седи от зимата. Двата входа от Беклемето и от Ловеч са в окаяно състояние. Бизнес климата е в удивително лошо състояние. Градът се е напълнил с малцинствени групи, които живеят в общински жилище на пъпа на града. Това е безобразие! Ако аз бях на мястото на г-жата кмет отдавна с подвита опашка да съм напуснала този град и никога повече да не смея да погледна хората в очите. Не съм партиино зависим все още и съм благодарен за това. Не съм трол, не съм платен драскач, а съм троянец, на който му дойде до гуша от това целенасочено разрушаване на града от десетилетия насам. Тези хора нямат съвест. Децата и семействата им не живеят в Троян, а те чакат с нетърпение почивните дни да се махнат от тук, защото много добре знаят в каква кочина са превърнали града. Крайно разочарован съм ! ! !

Анонимен каза...

10-ти, това някоя врачка ли ти го каза. С мустаци или без, плешив, с коса, от коя партия, има значение? Какво общо има кметът с републиканската пътна мрежа? И кой по света става кмет за чест и слава?
А иначе в България нарочно не се правят планови ремонти. Правят се аварийни, без обществени поръчки, от точните фирми и на много "по-атрактивни" цени. А в youtube има достатъчно клипчета как се подменя цяло мостово съоръжение за 24-48 часа, но не и в България.

Анонимен каза...

10-и, на мнозина пречи честното управление на общината. Секна им кранчето. Затова им трябва мъж между 40 и 60. Да ти кажа ли името му?

Анонимен каза...

Има няколко крадливи марионетки които идеално пасват на профила :)))

Анонимен каза...

Не се излагайте това го можете много добре. Няма в момента мъж, който да визирам в тази възрастова група. Казах да е около този диапазон, защото смятам, че в тези години един мъж вече знае какво иска, как да го постигне и се е изгладил като личност. Никакви врачки не ми го казват. Казва ми го пуснатия шадраван и липсата на каквито и да е хора дори в централната част на града и то в празничен ден. Казват ми го приятелите ми, които постоянно имигрират от Троян и нито един от тях не ми каза, че му е хубаво да стои тук, защото Троян му дава някакво развитие и забавление. Единственото хубаво на нашия край е природата, но за нея разбира се заслуга няма нито една политическа организация или кмет. 11-ти, жалък си, но не бих паднал под нивото ти. Всъщност и да искам не бих могъл. Не знам докога троянеца ще търпи това унижение и как пред очите му ще позволява да се съсипва този град и всичко в и около него.

Анонимен каза...

Не е ли малко цинично при такъв сериозен проблем, Донка да поства във фейсбук парчета на Джон Лоутън от Камен бряг. Пътят може да е държавен, но Общината е тази, която трябва да защити гражданите си. Че кметицата не смогва с всичко е видно, тя се вее в Норвегия, но какво правят в този момент нейните трима заместник кметове? Тежко ни в следващите месеци.

Анонимен каза...

Не е цинично, тя работата си я е свършила. Градът е украсен с китайски цигании и очаква празника. Другото са незначителни подробности.

Анонимен каза...

А какво прави кметицата в Норвегия?

Анонимен каза...

Не се спряхте да плюете!Имахте мъже-кметове преди Донка и разлика някаква!Има,но както казва 12-ти-секна кранчето!И тя не Ви е удобна! Хубава работа , ама ТРОЯНСКА!

Анонимен каза...

Искам този случай да попадне в "Господари на ефира". Само тогава се усеща размърдване ...

Анонимен каза...

Какво очаквате да ви направи общината, за да ви защити?
Да не говорим как някой очакват общината да накара комшията им да им даде да прокопаят тръба през двора му или да накарат някой да им пусне от неговият си "ток".
Ами набийте си в кухите чутури, че общината не може на всеки да заповядва. Има си норми. Прочетете първо някой и друг закон, а след това пишете.
Започнете с прословутия ЗУТ, минете през Наказателен кодекс и още няколко. Тогава сами ще си отговорите на доста въпроси, които ви измъчват и частично разбирате под формата на отговор на малоумната ви жалба в общината.
Нарочно има 1 куп грешки в написаното от мен и не съм използвал на няколко места главна буква!

Анонимен каза...

18-ти, смешко! Айде да се върнеш от дупката, която изпълзя, а?
Кажи сега партията майка колко пари ти дава за да пишеш тук и да вкарваш в заблуда, че корупцията в община Троян е секнало??? Да не се окаже само, че доверени фирмички обслужват разни проектчета на общината? А иначе аз се гневя, че светните се махнаха и останаха лешпери като теб без никаква переспектива за живот и развитие. Знам, че се кефиш на септичната яма Троян, но остави хората, които имат мнение за нещо различно да го изразят. Такива лунгури като теб като ме видят на улицатс и бягат на отсрещния тротоар, защото знаят, че за мен са прочетена книга!

Троян не върви на добре, разберете! Трябва да се създадат неправителствени граждански квоти, които да защитават интересите на троянци и хората от областта. Ама не като сдружението на майките, които бързобзабравиха зс истинските нужди на троянските деца и майки с няколко поста в общината. Нищо не ми е дала община Троян, никога. Единствено ми е отнела!

Анонимен каза...

На едни хора не им е минала изборната треска. Само че троянци не избраха вас на местните избори. С убийствена разлика. А вие продължавате с това, което направи разликата убийствена - с плюене. Няма да стане така!

Анонимен каза...

Абе нашият депутат Иван Миховски къде е? А пък Николай Нанковски, дето беше зам. министър докато мостът се е сривал що не се обажда?

Анонимен каза...

15-и, много ви е страх от тази Донка. Следите й ФБ-профила, следите къде ходи. Това ми напомня за едни други времена. Е за това не сте моите хора.

Анонимен каза...

24-ти, няма такъв дебил като теб. Всщност има и в това е проблема. Хората ти пишат какви са основните проблеми в управлението на този град от десетилетия на сам. Ти разделяш хората на партии. Смешници сте всички, които сте партийно зависими, защото мислите единствено за вашите си задници, ощетявайки децата и народа си. Сган! Затова нищо не тръгва в този град и държава, защото народа е толкова прост, колкото и гладен за интриги и зрелища!

Анонимен каза...

Ще се сетим за всичко - на другия ден,след като някой невинен стане курбан по сокаците на т.нар.отбивни трасета.:( :( Дай Боже да се размине . . . . .

Анонимен каза...

Дами и господа анонимни,вие наясно ли сте,че за да се ремонтира такъв мост по надлежния ред, ще отнеме минимум половин година.Има проекти,възлагания, обжалвания и ред други процедури, но по случая с камен мост, АПИ реагира по най-адекватния начин и ремонта ще започне най-вероятно още преди Великден.Когато пишете нещо-мислете, а като не знаете-мълчете!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |