Ученици и лесовъди отбелязаха заедно Седмицата на гората

* Третокласници от НУ „Св. св. Кирил и Методий“ и лесовъди от ДГС - Троян се качиха на Къпинчо и говориха за дърветата и животните, залесяваха, забавляваха се
Хубава си, моя горо
На Къпинчо в Седмицата на гората, 4 април 2017 г.
На преден план - хората от ДГС - Троян
Как се определя възрастта на дървото?
СЕДМИЦАТА на гората (3-9 април) – професионалният празник на лесовъдите и на всички, които се грижат и милеят за българската гора и природа, бе отбелязан и от учениците от троянското НУ „Св. св. Кирил и Методий“. Група третокласници (3.а клас), водени от преподавателките Диана Янкова и Ветка Василкова, във вторник, 4 април, се качиха в парка Къпинчо над Троян и на място научиха много за гората, за животните, за ползите и заплахите за дърветата, играха на забавни „горски“ игри и на финала символично залесиха две дръвчета. Инициативата бе съвместна с Държавно горско стопанство (ДГС) – Троян, а служители от стопанството начело с директора инж. Милко Станчев посрещнаха децата на голямата поляна (при беседката) и им осигуриха и забавления, и полезни знания.

Урок на открито за 3-класниците от НУ "Св. св. Кирил и Методий"- хем забавно, хем полезно
МАЛЧУГАНИТЕ научиха, че най-старото дърво в България е вид дъб, който расте в с. Гранит край Стара Загора и възрастта му е около 1650 години, а най-високото е 46-метров смърч (колкото 20-етажна сграда), намиращ се в резервата „Парангалица“ в Рила планина. Също – че само едно дърво за един сезон осигурява кислорода, нужен на 10 човека за цяла година и че повече от 5000 продукта, които използваме в ежедневието си, са произведени от дървета – дори такива неща като дъвката, преждата, някои пасти за зъби и т. н. Научиха още как да определят годините на дървото – лесовъдите им бяха приготвили шайби от различни дървета и им показаха двойните (светли и тъмни) годишни пръстени, определящи съвсем точно възрастта; както и много неща за животните, които обитават българските гори. А пък „урокът“ бе под формата на забавни игри, в които всички бяха победители.

Празникът завърши със залесяване на две дръвчета - амброво дърво и палмолистен явор
ПРАЗНИКЪТ на Къпинчо завърши със залесяване на две широколистни дървета, едното от вида ликвидамбър (амброво дърво), другото палмолистен явор. Хората от ДГС – Троян бяха приготвили и подаръци за своите малки приятели – шапки и значки с логото на Седмицата на гората и фиданки от черен бор за вкъщи; разбира се, имаше и почерпка.

Т21

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

И аз се учудих на петокласниците от К. и М.
Ама си викам, че може пък и да са пуснали нова паралелка.

Анонимен каза...

Хм. Нещо се трият коментари в разрез с "пълната свобода".
Друг път кажат "благодарим за забележката, поправено е".
А сега си го поправят и се заличават коментарите.
Не е честно.
Малко мяза на гербаджийски номера.
Едно говорим, а друго правим.

Анонимен каза...

Благодаря за бързата поправка. Инициативата е хубава. Давайте по-голяма гласност на такива събития.

Троян 21 каза...

До №2: След поправката - благодарение на Вашата намеса - коментарът стана излишен, затова го изтрихме, не за друго. Благодарим! Но нека поне при децата забравим за политики, гербери и тем подобни.

Анонимен каза...

Браво на децата! Нека да има какво да секат бракониерите.

Анонимен каза...

Аз пък имам въпрос- как се определя възрастта на дървото? Цитирам текста под една от снимките. Господа и ние сме учили в Лесото и поназнайваме туй-онуй. Генади, за теб не се отнася, не го трий , ако обичаш.

Анонимен каза...

Внимание!Простотия броди из форумите!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |