Празнично в Музея

* Златна изложба - подарък от бизнесмена Антонио Василев, ценно дарение от игумена дядо Сионий и новина в навечерието на празника за спечелен проект по „Красива България“
Отзвуци
Из изложбата - впечатляващи пафти от Македонския край
НА ПРАЗНИЧНИЯ 3 март Музеят на занаятите зарадва посетителите си с няколко неща. На първо място – изложбата „Златарско изкуство, създадено през периода 17.-19. век”, на чието откриване дойдоха много троянци. 25-те изключително красиви експоната са в града ни благодарение на колекционера Антонио Василев – бизнесмен, един от основателите на Съюза на колекционерите в България и член на  Управителния му съвет, основател и директор на фондация „Българи”, собственик на галерия „Българи” в София.

Г-Н ВАСИЛЕВ обясни, че това е малка част от колекцията, съобразена с експозиционната площ. А изложбата се осъществява с посредничеството и благословията на игумена на Троянския манастир – Велички еписпоп Сионий. Дядо Сионий и Антонио Василев са отдавнашни приятели и съмишленици. Г-н Василев е впечатлен от размаха, с който игуменът облагородява Троянската света обител, а пред Т21 намекна, че двамата работят по нова съвместна идея. За реализирането на изложбата е помогнал и художникът Георги Маринов – наш съгражданин, член на Съюза на българските художници и Съюза на колекционерите. Музейният директор Елеонора Авджиева говори с възхищение за експозицията – „едно спасено културно наследство, непостижимо за музейните бюджети“, и подчерта просветителския патриотизъм на колекционера. От своя страна в неформален разговор той оцени г-жа Авджиева като човек с „мерак“ нещата да се случват. На откриването се разбра, че г-н Василев е подготвил и подарък за музея, но засега се пази в тайна какъв ще е той.

Директорката на Музея Елеонора Авджиева (вдясно), до нея на заден план - колекционерът дарител Антонио Василев и художникът Георги Маринов, 3 март 2017 г.
ДРУГ ЕДИН подарък беше показан на гостите, които научиха, че игуменът дядо Сионий прави поредното си дарение на троянската културна институция - по повод празника, в духа на изложбата, в знак на приятелски чувства и в памет на своя баща. Това е синия от 19. век, принадлежала на семейството му, чиито корени са от Македония. Бащата Стефан Радев е родственик на големия Симеон Радев, автора на „Строителите на съвременна България“ – едно от най-важните историографски изследвания в българската литература.

Г-ЖА АВДЖИЕВА беше радостна да съобщи и новината от предишния ден – спечелен е проект по програма "Красива България" за ремонтиране на покрива на музея. Тя призна, че чака това от 15 години, и обърна внимание на факта, че тази година програмата финансира общо 44 проекта от цялата страна, 10 от които са на културни институции, но само един е музеен - троянският.

На 3 март 2017 г. в Музея на занаятите, Троян -
„ПАТРИОТИЗЪМ е усилието да се живее добре в собствената държава, а патриот е този, който честно полага това усилие“, така започна речта си г-жа Авджиева. На 3 март троянци имаха възможност, благодарение на усилията на мнозина, да усетят празника в Музея на занаятите.

Нели Генкова-Маринова

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |