Училищната революция във Врабево и Дебнево продължава

* И нека не се лъжем - това не е само и дори не е толкова в името на образоваността, а по-скоро за запазване на
 учителските щатове и заплати
 
Тема с продължение

ВЕЧЕ очертахме проблема с училищата в съседните троянски села Дебнево и Врабево (виж „Революцията във Врабево победи“  – бел. ред.). Който проблем не е от вчера, а от десетина и повече години и не е само там, а го има и в две други съседни троянски села (Орешак и Черни Осъм). И това не е тайна, дискутирано е неведнъж (виж „Търси се изход за четири троянски училища“ – бел. ред.).

НАКРАТКО, и двете училища – ОУ „Любен Каравелов“ (Дебнево) и ОУ „Христо Ботев“ (Врабево), са с критично малък брой ученици, съответно 66 в дебневенското (от тях само 36 местни) и 62 във врабевенското (от тях само 24 местни). И отдавна са на ръба, но с всевъзможни хватки се опитват да измамят обективната реалност – че в тези села деца няма и учениците не стигат за издръжката и съществуването на училищата (да припомним, че при сегашната система на делегираните бюджети училищното финансиране е в пряка връзка с броя на учениците, всеки ученик носи по 1200 лв. годишно, а когато бройката е малка и парите не стигат, както е в случая – общинският бюджет дофинансира, което пък, при всички случаи, е за сметка на нещо друго и някой друг в образователната сфера – бел. ред.). Хватките са едни и същи – с неистови усилия се събират ученици от съседни селища, обикновено социално слаби и/или роми, които се извозват безплатно и т. н. Като, нека не се лъжем, това не е само и дори не е толкова в името на образоваността, а по-скоро за запазване на учителските щатове и заплати.

НО С ПРИЕТИЯ миналата година нов Закон за училищното образование училищната ситуация във Врабево и Дебнево от критична стана невъзможна; причината – 8. клас от основната степен преминава в горната и двете селски ОУ-та остават с невъзможно малко ученици. Тогава бе направен поредният отчаян опит да се измами реалността – от общинската администрация намериха изход в сливане на двете училища в едно общо Обединено училище, което ще даде възможност за набиране на ученици до 10. клас включително и ще е с „целодневна организация на учебния процес и професионална подготовка“. Новият закон е предвидил подобна възможност, но и с невъоръжено око се вижда, че това „изобретение“ (Обединено училище) в случая не е нищо повече от административна хватка в същата посока – да се измами обективността и да се отложи неизбежното.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на общинското ръководство бе бъдещото Обединено училище на Дебнево и Врабево да се казва ОбУ „Иван Вазов“, занятията да се водят на двете места, а седалището му да е в Дебнево. Основанията „централата“ на ОбУ-то да е в Дебнево пък бяха по-поддържаната база и настоящият статут на средищно училище на дебневенското школо. Което обаче доведе до междуселски седалищни разправии. В крайна сметка врабевенското лоби в Общинския съвет - Троян се оказа по-силно и напук на предложението на администрацията се гласува седалището на ОбУ „Иван Вазов“ да е във Врабево. Но нещата не свършиха дотук – 900 души от Дебнево и района внесоха подписка в Общинския съвет с искане училищното седалище да е в тяхното село. След люти спорове от трибуната на местния парламент новото предложение бе допуснато до обсъждане и гласуване, но не получи необходимия вот и се препотвърди, че седалището ще е във Врабево. Последва уж умиротворителна, но безрезултатна среща между училищните общности и кметовете на двете села, организирана от общинското ръководство.

СЕГА остава в Министерството на образованието да одобрят троянското предложение за създаване на ОбУ „Иван Вазов“ - но дали това ще се случи, никой не може да каже. Междувременно, и в момента, дебневенско-врабевенското училищно дерби продължава. По-долу ви представяме позицията, която ни изпрати директорката на ОУ „Любен Каравелов“ в с. Дебнево Анелия Подаяшка, като сме готови да публикуваме и други становища по горещата и много важна тема.

Т21

Анелия Подаяшка
Дори румънците ни се смеят, че спим!

* Никой не зачита нито многобройните писма от училищния екип, нито становищата на родители, кметски съвет, общественост, подкрепени с петиция от над 900 подписа

В ОБЩИНА Троян пък никой не се съобразява с  политиката на нашето училище (ОУ „Любен Каравелов“, с. Дебнево). Учениците на  Средищно училище от 1997 г. на шест села, с изцяло подновена материална база и изграден авторитет, се изпращат от общинското ръководство и общинските съветници да учат в друго (ОУ „Христо Ботев“, с. Врабево) с 18 местни деца и още 50 ромчета от Троян, извозвани с държавни средства всяка седмица по неизвестни причини. Осигурявайки им се и безплатен пансион под предлог, че създават ОБЕДИНЕНО училище до 10. клас!

НА ВСИЧКО отгоре сменят и името на училището от „Любен Каравелов“ на „Иван Вазов“. Без да се интересуват от факта, че учители и поколения ученици са градили авторитета на своето училище в името на своя патрон. И никой не зачита нито многобройните писма от училищния екип, нито становищата на родители, кметски съвет, общественост, подкрепени с петиция от над 900 подписа. Тези управляващи в община Троян се чувстват всесилни, искат да продължават да управляват общината, а някои дори да стават депутати. Хора, докога?! Дори румънците ни се смеят, че спим!
5 март 2017 г.
Анелия Подаяшка
директор на ОУ „Любен Каравелов“, с. Дебнево

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Лошото е, че няма/и дано греша-не се очертава да има/ деца. Това значи, че след известно време няма да има и възрастни. По какви причини-не зная. Икономически ли са, културни ли, здравословни ли? Но има икономически проблеми, водещи до намаляване на селското население. В същото време се внасят храни от много други държави, което е добре за тях. Не е ли по-логично тук да се произвеждат, да има поминък и хора на село. Глупави въпроси задавам, зная. То, ако така е трябвало, да са го направили, нали?

Анонимен каза...

Поредната "буря в чаша вода", "люти спорове в ОбС" и кметски тарикатлъци на фона на огромния проблем на Троян - тоталният демографски срив и безвъзвратната загуба на младото и репродуктивно население.
Само дето този проблем изобщо не е проблем нито за кмет, нито за общински съветници, нито за партиите с местните си партийни величия. Този проблем няма да го видите в нито една от Програмите на община Троян. Няма да го видите в нито един от общинските бюджети, няма да го видите /вече/ в нито едно изказване с предложения за решаване на нито една сесия на ОбС Троян.
Такъв проблем за Троян и все по-умните му управленци няма! "Те таково животно нема"!
Според статистиката от преди 2-3 години, младото население на Троян вече беше паднало до 10 процента. Сигурно вече е под 10%. Това означава нито повече нито по-малко, че община Троян вече трайно е със затихващи функции и че е въпрос на време да се закрият огромна част от другите действащите днес училища, след което и останалите, а последния да "загаси лампата" на тази управлявана от малоумници община.
За да е картинката още по-ясна - България вече оглави класацията за най-голяма смътност в света от 230 държави според докладите на ООН и е на 224-то място по раждаемост според доклад на ЦРУ.
*
Хората и от Дебнево и от Врабево са прави да реагират и всеки да си иска своето, защото дали съзнателно или несъзнателно те са наясно на ясно, че с изчезване на Училището, въпрос на време е да изчезне и селото.
Положението с тези две училища в момента е "цунг-цванг" - няма печеливш ход нито за тях, нито за умниците от общинската управа. Колкото до "лютите спорове" и "партийните лобита" в ОбС Троян - това е поредната доза цинизъм от някакви случайници и еднодневки, които някакви конюнктурни особености на пагубната политическа система са ги натикали в ОбС да решават съдбите на хората. Гротеска от всякъде!
*
Десетки пъти повторих от трибуната на ОбС , че "всяка стотинка от бюджета или европрограмите, която не е насочена към спасяване на човешкия ресурс и особено на младото и репродуктивно население на община Троян е прахосана". Колкото ме разбра някоя от дъските от пода на залата, толкова ме разбраха и кмет и общински съветници. Това са факти, които лесно може да се проверят от архивите. Разбира се, медиите продължиха с информационното затъмнение, защото бяха заети или да ме оплюват или осмиват или да внушават и манипулират населението за "хапчета", „лудост“ и какво ли не от арсенала на медийния поцелуйко.
А какво трябва конкретно да се направи - това е една дълга тема за разговор, който може да се проведе стига да има с кого. За сега няма. Отделен въпрос е дали вече изобщо нещо е възможно да се направи. Михайлова и ОбС ни вкараха в поредния „застой“ и с лека тъка пропиляха не малка част от остатъчните ресурси на общината. Както и да е - тази тема си остава табу за "успешните" и не толкова много "успешните" ни кметове, общински съветници и "наш'те първи партийни местни ръко-водители". Всеки народ си заслужава управниците!!!
*
п.п. Г-жо Подаяшка, днес Румъния да тичаме срещу нея - пак няма да я настигнем. Не защото е много добре, а защото ние сме много по-зле дори и от нея. Може би един пример и сравнение със Зимбабве ще е по-удачен.

Анонимен каза...

1-ви, въпросът ви не е ни най-малкото глупав, а е точно "в десятката". А понеже е "точно така" - то затова и не го направиха и продължават да не го правят тези управленски общински умници на Троян.
И нещо конкретно - няколко пъти повдигах въпросът за създаването на общинска земеделска фирма, която най-накратко - да подсигури както поминък по селата, така и евтина и качествена храна за училищата, детските градини , болниците и т.н. на територията на общината. Фючърсни сделки, използване на пустеещи общински и частни земи, икономия на общински средства, противопоставяне на високите цени на местния пазар за плодове и зеленчуци и т.н. и т.н.
Нищо и половина! Така, както блокираха и предложението ми за общинска консултантска фирма, която да печели милиони годишно като изпълнител или подизпълнител по управление на европроектите, както и да се подсигури високоплатена и престижна работа на много млади специалисти. Е, вярно е, че не се предвиждаха комисионни над масата или под масата, а това си е буквално "опит за убийство“ за всеки управленец. Цялата местна върхушка се изправи срещу това предложение и не случайно Г.Маринов написа в Т21 статия, в която ме обвини, че съм искал да .... ограбя пенсионерите на Троян с това предложение. Да се смееш ли, да плачеш ли?
Нищо не искат да правят или да се случи в Троян тези наши "славни и успешни" управници. Нищо, ама от сърце! Те винаги знаят че не е така, но никога не знаят как е. А това може би го правят инстинктивно, за да не се усети тяхната уникална посредственост и управленска немощ

Анонимен каза...

Години наред се знае,че Врабево представлява задния двор на Дебнево, а те училището ще местят там. На всичкото отгоре, броят на учениците във врабевското училище,показва че това е неоснователно. Що за глупост?

Бай Коста каза...

Бай Коста рече :То нема ученици за едно школу нема армия те са надскачат
кой да е воевода и къде да е столицта За директорското
място и за даскалските заплати най-вече се драпа От всякъде прозира Учебен процес - майната му И двете школа бълват неграмотници Половината са за ТВУ
А ние данакоплатците ще плащаме за нищо Че ще се самозакрият е повече от ясно но защо умниците от властта не го правят Повече от ясно е - политика има никой смее да изреже цирея Избори безкрайни избори се задават Трай българино тази управия ,псувай когато си сам под душа и чакай да дойдат извънземни да ти решат проблема Не народ , а мърша сме


Анонимен каза...

не е ли време да се каже истината и вместо 50 циганета на село да превозим 30-тина деца да учат в града?!

защо е необходимо софия да каже истината?! защо?
неприятно е! но това е истината...

Анонимен каза...

Това е положението, чада божии. С парите за софийското метро даже и Дебнево можеше да стане новата столица на България, барабар с международно летище (нищо против Врабево, около Дебнево има повече баири и летището ще струва повече). Такава е държавната политика, сбъркана. В Троян я остане 1 (словом едно) училище след някоя година, я не. Но не се плашете, и доктори няма да има. Ама и да мотаеш 50 циганета по пътищата за едното "недообразование" пак не става. Интересно колко струват автобусите с поддръжката, горивата и шофьорите, и колко плащат общината и държавата за 1 малко селско училище. Но за сметка на това скоро само много малка част от тия циганета, упс роми, ще останат шивачи, дърводелци или грънчари в Троян. Другите ще си купят еднопосочен билет за Авропата, а малкото преживели демокрацията троянци ще дозапълним гробищата. Това е положението, докато се "усвояват" пари, пак от Авропата.
Деда Ви Спас.

anonimen каза...

Дядо Спасе , много скъп е превозът за циганетата стотици километри на ден с по едно две мангалета . Ама богата държава сме нема що Изглежда голям келепир има за директорите щом така се борят за службицата си Знам ли ? Контрол няма , държава няма , нищо няма.

Анонимен каза...

Има голяма разлика между Врабево и Дебнево. Училището в Дебнево е средищно от 1997 г. В него учат деца освен от Дебнево и от населени места, където няма училища. Във Врабево се извозват деца от Троян. През 2004 г. държавата го закри, но общината реши да го издържа. А сега за есента не може да съществува, защото има нулев прием за първи клас. И отново общината върви срещу държавата. Вместо да закрие вече след 15 г. опити за задържане училището във Врабево и да насочи учениците към най-близкото средищно училище, което е в Дебнево, както е по закон, тя предлага това абсолютно неорофесионално от гледна точка на образованието решение. Както стана ясно по-късно, такава глупост няма никъде в България

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |