Затягат контрола по пътищата

* След промените в Закона за движение по пътищата - по-сериозни санкции срещу пияни/дрогирани шофьори, тежки наказания за организатори и участници в автомобилни гонки, спиране от движение на автомобила при отказ да те проверят за алкохол/наркотици, глоби за летни гуми през зимата
Време беше
ОТ 21 ЯНУАРИ влязоха в сила промените в Закона за движение по пътищата (приети на второ четене на парламентарното заседание на 13 януари), предвиждащи сериозно затягане на контрола и доста по-тежки наказания за нарушителите. Какви са новостите?

• ЗА ШОФИРАНЕ с концентрация на алкохол над 0,5 промила (установени чрез кръвна проба или техническо средство) и/или под въздействието на упойващи вещества или техни аналози се отнема книжката – но не за повече от 18 месеца. Книжката се отнема и за шофиране с наложена глоба след срока за доброволно заплащане – до заплащане на глобата. За срок до 1 месец ще се отнема и книжката на собственик на МПС, който е предоставил автомобила си на лице без книжка и/или шофиращо с алкохол в кръвта над 0,5 промила или под въздействие на наркотици или техни аналози. За срок до 3 месеца се отнема правоуправлението и на собственик на МПС, предоставил автомобила си на участник в нерегламентирани автомобилни гонки.

• ПРЕКРАТЯВА СЕ регистрацията на МПС, чийто собственик управлява без книжка или след употреба на алкохол над 0,5 промила и/или наркотици или техни аналози – срокът е от 6 месеца до 1 година; свидетелството за регистрация на МПС-то се отнема със съставяне на акта за административно нарушение на лицето, шофиращо автомобила. Автомобилът се спира от движение (дерегистрация със сваляне на номерата) и при отказ на водача да му бъде извършена проверка (с техническо средство или медицинско изследване) за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози

• ЗА ШОФИРАНЕ след употреба на алкохол над 0,5 промила наказанията са следните: от 0,5 промила до 0,8 промила – отнемане на книжката за 6 месеца и глоба 500 лв.; от 0,8 промила до 1,2 промила – отнемане на книжката за 12 месеца и глоба 1000 лв. Шофирането с над 1,2 промила в кръвта се третира като криминално деяние по Наказателния кодекс и в този случай се отива на съд и наказателните мерки са по-тежки, включително лишаване от свобода.

• ЗА УЧАСТИЕ/организиране на нерегламентирани автомобилни гонки по пътища за обществено ползване наказанието е отнемане на книжката за 12 месеца и глоба от 3000 лв.; при повторно нарушение – лишаване от правоуправление за 3 години и 5000 лв. глоба. Да припомним, че до този момент незаконните автомобилни гонки, които тероризират страната и са причина за множество инциденти, нямаха законова санкция и автомобилните терористи в много случаи се измъкваха безнаказано (тук няма да забравим 16-годишната ни съгражданка Вили Цанкова, деветокласничка в троянското СУ „Васил Левски“, която на 11 август 2015 г. бе убита при незаконна автомобилна гонка край с. Лесидрен, Тетевенско, както и това, че единият участник в гонката и съучастник в убийството на троянското момиче дори не бе съден; да припомним, че в Троян изпрeварихме законодателите и с приетите през м. януари 2016 г. промени в Наредба №2 за организацията и безопасността на движението на територията на общината бяха дефинирани и забранени автомобилните гонки по пътищата за обществено ползване – бел. ред).

• ЗА СРОК до 3 месеца се отнема книжката на водач, който шофира в насрещното платно на автомагистрала или скоростен път (каквито случаи зачестиха напоследък), налага му се и глоба от 1000 лв. При повторно такова нарушение оставаш без книжка за 6 месеца и плащаш 4000 лв. В сила до няколко дни ще влезе и допълнително приетото предложение за отнемане на книжката за до 3 месеца и глоба до 1000 лв. при навлизане в затворени пътни участъци при лоши метеорологични условия.

• ЗА ВИСОКА СКОРОСТ в населено място наказанията вече са следните: за превишение от 31 км/ч. до 40 км/ч. – 400 лв.; над 40 км/ч. – 600 лв.; над 50 км/ч. – 700 лв. плюс отнемане на книжката за 3 месеца и за всеки 5 км/ч. над 50/км ч. – по 50 лв. горница; при превишаване на скоростта извън населено място наказанията са съответно – 300 лв., 500 лв. и 600 лв.  Наказанията за водачите на автомобили за обществен превоз на пътници или опасни товари, превишили разрешената скорост, са по-високи: съответно 500 лв., 800 лв. и 1000 лв. плюс отнемане на книжката за 3 месеца и по 50 лв. горница за всеки 5 км/ч. над 50 км/ч. 

• ЗА ШОФИРАНЕ с износени гуми, както и за шофиране с летни гуми през зимата (периода от 15 ноември до 1 март), ще се налага глоба от 50 лв.; същата е глобата за управление на мотор без каска и шофиране без предпазен колан, както и за возене на пътници без каска/предпазен колан.

• КОЙТО си позволи да кара нерегистрирано по надлежния ред МПС или без табели с регистрационен номер ще се прости с книжката си за срок от 6 до 12 месеца и ще плати глоба от 200 лв. до 500 лв. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 2 години и глоба от 600 до 1500 лв.

Нели Петрова със снимка на убитата си на пешеходна пътека дъщеря Лора
• ПРИЕТА БЕ и предложена от депутатката Нели Петрова редакция на новата ал. 5 от чл. 119, блокираща скорошно абсурдно решение на върховните съдии (явно обслужващо определени адвокатски и застрахователни лобита), според което пешеходец, убит на пешеходна пътека, е виновен за смъртта си наравно с убиеца зад волана. „Не искам да влизам в конфронтация със съдии. Но предвид съдебната ни система, която винаги оправдава хората, които са превишили скоростта, хората, които шофират с алкохол, които се дрогират и се качват на автомобила и които шофират дори без шофьорска книжка, а след това се измъкват от наказание – живият пример го видяхме тази сутрин за един нарушител с 90 нарушения, който уби трима младежи и избяга в чужбина, – мисля, че е крайно време ние като законотворци да предприемем мерки и да сложим край на тази война“, заяви от парламентарната трибуна г-жа Петрова, чиято 20-годишна дъщеря Лора бе прегазена и убита на пешеходна пътека във Варна през 2011 г.

12 коментара:

Анонимен каза...

Строгостта на нашите закони винаги е била смекчавана от незадължителността на спазването им ! ! ! ! ! ! ! У в и . . . . .

Анонимен каза...

В сила до няколко дни ще влезе и допълнително приетото предложение за отнемане на книжката за до 3 месеца и глоба до 1000 лв. при навлизане в затворени пътни участъци при лоши метеорологични условия.
Това обслужва интереса на разни хотелиерчета по Беклемето. Да може долу на "Камен мост" като кажат "ЗАТВОРЕНО", а ти искаш да се качиш - ти да си виновен.

Анонимен каза...

И кой ще варди спазването на законите? В Троян всеки паркира там, където му харесва, някой глобен? Вътре в кръстовището към Виваком и на моста за Елпром (Джамията) има по 2-3 реда коли. Гумите - в Троян трябва да се позволят гуми с шипове, никой нищо не чисти по страничните улици. Бръмчат трактори, но не чистят. Пешеходните пътеки - според закона трябва да са надлежно маркирани. Забележете - надлежно. Писах го едно време, пак го повтарям: И най-дебелият задник спира по-бавно от най-леката кола. Ако някой натиска бибитката, не може да спре, бягайте. Просто се огледайте, вдигнете ръка напред и хората ще спрат.
Поздрав най-сърдечен! Ваш приятел вечен,
Дедо Ви Спас.

Анонимен каза...

Задникът спира по-бързо, извинявам се за грешката.

Анонимен каза...

Това е Троян , в неделя за около 10 мин. от малкия пазар към ул.Любен Каравелов минаха 8 коли срещу знака. Докато няма полиция в Троян да следи за спазването на закона няма кой да го спазва , винаги ще има тарикати.

Анонимен каза...

Какъвто предния началник такъв и сегашния!

Анонимен каза...

Във колко часът са влезли тези нови закони ако някой знае ?

Анонимен каза...

Принципно трябва да е от 00ч01мин на 21 януари 2017-ако са валидни общите правила за влизане в сила след публикуване в Д Вестник.

Анонимен каза...

А какво стана с обещанието за разследване около това сдружение?
Ето тук:

"12.
troyan21 каза...
До №5: Наистина нещата около сдружение "166" трябва да се изсветлят! След кратката ни лятна почивка смятаме да дадем думата на участници в него, на настоящия полицейски шеф на Троян (Радостина Петкова) и на предшествениците й (Минко Акимов, Петър Яшев и Марин Ичев), ще потърсим и информация от проведеното/провежданото вътрешно разследване на дейността на сдружението.
До №8: Г-н Пеевски, отново сте тук, липсвахте ни, няма да Ви трием (и никога не сме го правили), поздрави на братска Adelaida, SA. А ако имате проверени данни за сдружението, давайте, ще публикуваме Вашето разследване.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

ПЕТЪК, 29 ЮЛИ, 2016

Анонимен каза...

като има една патрулираща кола за троян и региона, как според вас ще пазят полицаи на всяка улица. Я помислете малко преди да пишете тъпите си коментари! Имало много спрени коли около Джамията и Виваком, ми вие неспирате ли там бе?!

Анонимен каза...

Отново недомислен закон (поне част от него). С какво движението в насрещното на автомагистрала е по-малко опасно от пиян шофьор, че глобата да е само 1000 лв. Представяте ли си да изпреварвате на магистралата със 130 км/ч и тъкмо когато двата автомобила са се изравнили да се появи някой срещу вас със 100-тина км или повче. Това си е верижна катастрофа с поне няколко жертви.
Също да се отнема книжката на собственика на МПС, защото друг го е карал пил и прочие е пълна простотия. Шофьорите са пълнолетни хора, които могат да правят каквото си искат и, например, ако някой даде колата си на член от семейството, може ли 24/7 да му тича след задника, че да го пази от алкохол и наркотици ?!? Или се има предвид само ако се возят заедно в момента на проверката, защото не става ясно от статията?

Анонимен каза...

№10 Не аз не спирам там!!! Помисли преди да си напишеш тъпия коментар , разбира се ако има с какво!!! При теб е повече от ясно ,че няма с какво!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |