Избрани са цветове за санираните сгради

* Досега в Троян са включени 31 сгради с общо 432 жилища, финансовият ресурс е над 11 млн. лв. * Лиляна Павлова: Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни
 жилищни сгради не е спряна
Тема с продължение
ЖИЛИЩНИТЕ сгради в Троян, които ще бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (програмата за саниране на панелките) и по европейската Оперативна програма „Региони в растеж“ (процедурата за директно финансиране, насочена към жилищни сгради, строени преди 1999 г., в това число тухлени кооперации и къщи) – общо 31 сгради, от които 5 общински и 26 частни, включващи 432 самостоятелни жилища с около 1200 жители, ще бъдат решени в различни цветови гами според кварталите, в които се намират. Това е било прието от Експертния съвет за устройство на територията в община Троян, стана ясно на традиционната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова (17 ноември). Идеята, обясни г-жа Михайлова, е заимствана от Бургас.

КАКВИ ще бъдат цветовете на новосанираните сгради в различните троянски квартали? В жк „Младост“ багрите ще са от светла охра до тютюнево. За жк „Буковец“ е избрана гамата на омекотения зелен цвят – различни нюанси. В жк „Лъгът“ ремонтираните сгради ще бъдат боядисани в различни нюанси на червения цвят. За бл. „Строител 2“ в жк „Велчевски“ е избрано сиво-лилаво до кафяво. За сградите, които са в централните градски части, ще се търсят индивидуални решения в синхрон с цветовия фон на заобикалящите постройки.

САНИРАНЕТО по двете програми ще бъде извършено през 2017 г., като привлеченият общ финансов ресурс - от държавния бюджет и от европейската субсидия - възлиза на 11,258 млн. лева. Финансирането е безвъзмездно и гражданите няма да платят нито лев. „Повече от 1200 троянци ще усетят ефекта по собствения си джоб, разчетите са след санирането разходите им за отопление да намалеят с до 40%. Отделно е естетическият ефект, който също никак не е маловажен“, коментира кметът.

Т21

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна

Заради плъзналите предизборно-следизборни слухове, че санирането се прекратява, ще цитираме дословно информацията в официалния сайт на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Там се пояснява за Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (програмата за саниране на панелките), която се финансира с държавни средства и дотук бяха осигурени 1 млрд. лв.; в Троян по тази програма вече са сключени договори за изпълнение в четири блока – бл. 219, бл. 13 и бл. 15 в жк „Лъгът“ и бл. 3 в жк „Младост“ и предстои за още един, а стойността е 3,1 млн. лв. За процедурата за директно финансиране по ОП „Региони в растеж“, насочена към по-малки кооперации и къщи, изобщо не се говори – тук парите са европейски и от Брюксел не е имало сигнали за спирането им; в Троян по тази програма са сключени договори за финансиране за 21 частни жилищни сгради плюс 5 общински административни сгради на обща стойност 8,1 млн. лв. Т21

Лиляна Павлова
Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна. Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламентът приеме бюджет 2017 и потвърди продължаването на програмата. Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд. лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата.

Правителството в оставка предложи увеличение с още 1 млрд. лв. на бюджета на програмата, но на този етап не можем да гарантираме приемственост и нейното продължаване, предвид че останалите партии в парламента се обявиха срещу продължаване на санирането. Не може да поставим под риск и да оставим финансово необезпечени договори, ако останалите партии не подкрепят нейното продължаване. 

Лиляна Павлова, министър в оставка, МРРБ

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Стиропор за народа тук и сега. Зрелища в цветове :)
Някой знае ли къде се подават документи за саниране на лични автомобили?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |