Наш ученик спечели конкурса за есе „Моят Аристотел“

* Победителят Давид Костадинов, 10-класник в НГПИ „Проф. Венко Колев“ (Троян), е писал върху "Метафизика"-та на Аристотел и на места спори с древногръцкия мислител
Отличници
Давид Костадинов със своята преподавателка по философия и литература Лина Борджиева
ДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ от троянската художествена гимназия НГПИ „Проф. Венко Колев“ Давид Костадинов спечели първо място в националния ученически конкурс за есе на тема „Моят Аристотел“, организиран от Софийския университет. Философското състезание е във връзка с честванията на 2400-годишнината от рождението на Аристотел, която се отбелязва през 2016 г. и е част от множеството събития по света, посветени на личността и научното наследство на прочутия древногръцки мислител. Преподавател по философия на победителя от Троян е Лина Борджиева.  

УСЛОВИЕТО на конкурса, отворен за ученици от всички възрастови групи, е да се напише есе, базирано върху текстове на Аристотел от четири знакови негови съчинения - „Метафизика“, „Никомахова Етика“, „За небето“, „Атинската полития“. Критериите за оценка на ученическите творби са: разбиране на логиката на текста, интерпретативни умения и обща езикова култура (стил, правопис и пунктуация). За класиралите се на първите три места са предвидени парични награди (300 лв., 200 лв., 100 лв.)

Аристотел
ЕСЕТО на Давид е озаглавено „Отвъд ограниченията си хората създаваме ограничения, защото не сме постигнали познанието за себе си“ (Разсъждения върху „Метафизика” от Аристотел). „На практика Давид писа върху най-абстрактния труд от четирите посочени, при това перфектно е разбрал и усвоил стила на Аристотел от трактата „Метафизика“. Дори на места влиза в спор с Аристотел, чиито разсъждения нарича повърхности и неясни“, сподели за Т21 г-жа Борджиева.

ЕТО КРАТКА извадка от финала на отличеното есе на Давид Костадинов: „Основна тема на труда „Метафизика” е знанието и неговото овладяване. За да бъде овладяно знанието обаче, трябва да бъде овладяна човешката природа. А ние правим точно обратното – бягаме от нейното опознаване. Изглежда и съвременниците на философа са имали сравнително същия подход, защото Аристотел твърди, че „не е възможно да се търси едновременно знанието и начина за овладяването му: защото дори само едното от тях не е лесно постижимо”.

Т21

3 коментара:

Анонимен каза...

Големи философи това младото поколение, големи....

HAL9000 каза...

Браво на момчето !

Svetli каза...

Браво!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |