Донка Михайлова: Дефицитът на демокрация надделя

* Въпреки някои безспорни резултати, постигнати от правителството на ГЕРБ, чашата на търпението преля * Това не е моята работа и не бих се чувствала добре в позицията на вицепрезидент
Интервю
Донка Михайлова
Разговорът ни с кмета на Троян Донка Михайлова е за скорошните президентски избори и за убедителната победа на Румен Радев. А любопитството ми е двойно – от една страна как политик като нея, тясно свързан с червената партия, оценява „червената“ президентска победа. И още – дали след победата няма и доза ревност, тъй като името на г-жа Михайлова се спрягаше за вицепрезидентския пост и сега президентската двойка на България можеше да изглежда по друг начин.

- Г-жо Михайлова, как ще оцените резултатите от президентските избори и убедителната победа на подкрепения от БСП кандидат ген. Румен Радев? Питам Ви като човек, свързан с червената партия.
- Победата, според мен, се дължи по-скоро на наказателен вот. Разбира се – и на фигурата на кандидатите, особено на двамата, които стигнаха до балотаж. Наказателният вот обаче се дължи основно на невъзможността България устойчиво да бъде управлявана еднолично. Мисля, че хората не харесват това, не харесват политиката „на инат“. В този смисъл, въпреки някои безспорни резултати, постигнати от правителството на ГЕРБ, чашата на търпението преля. И ми се струва, че местните структури на политическите партии трябва да направят много сериозен анализ всяка една за себе си; и трябва да помнят този урок, който и България, и Троян им даде.

- Какъв е урокът на Троян?
- Урокът на Троян е същият, какъвто и на България – че политиката на инат, т. е. политиката за себедоказване в името на… себедоказването, несъобразяването с настроенията, желанията, очакванията на хората не води до добро. Политиката на инат означава, примерно, да подчиниш работата на един Общински съвет на комплексите от една изборна загуба.

- Смятате ли, че критиките към управленската политика на ГЕРБ, формулирани като „хляб срещу асфалт“ (т. е. че се строят пътища и друго, а се загърбват социалните потребности на хората), повлияха на президентските избори?
- Аз не мисля, че отрицателният вот е оценка за резултати. Убедена съм, че този отрицателен вот бе по-скоро бунт срещу накърненото усещане за свобода и справедливост на българина и в частност на троянеца. На дефицита на реална демокрация. На отсъствието на правене на политика на диалога. В този смисъл отрицателният вот дойде по-скоро от бунта на нараненото достойнство на българина, отколкото от неудовлетвореност от (не)постигнати конкретни резултати. Аз мисля, че асфалтът има смисъл, че програмата за саниране на жилищата е една добра програма, че имаше определени резултати при управлението на еврофондовете… Но явно че в един момент дефицитът на демокрация надделя над конкретните резултати.

- Но нали знаете как ще коментират някои – социалист да ми говори за дефицит на демокрация?! Как оценявате двете основни партии в момента – ГЕРБ и БСП, през призмата на демократичността?
- Демокрацията е усещане, което хората носят в себе си. Насаденото от първите години на прехода разбиране в българското общество, че социалистите, разбирайте наследниците на комунистите, са хората, които се опитват да налагат тоталитарния режим на мислене, е дълбоко погрешна. Първо, в чисто формален план, днес БСП съществува, защото реално избира и своите лидери, и своите представители по възможно най-демократичните процедури. И си позволява да критикува, дори понякога повече от нормалното, своите лидери. Но пак ще кажа, че усещането за демокрация всеки един политически лидер, а и всеки един представител на местната власт го носи или не го носи в себе си.

- Носи го или не го носи, независимо от партията си, така ли?
- Да. Няма как да бъдеш лидер на една демократична партия, ако се подчиняваш безропотно на лидерите на други партии. Ако позволяваш те да говорят от твое име. Погледнете нещо много интересно – резултатите в Троян на един добър кандидат за президент като Трайчо Трайков. Той спечели едва 200 гласа в Троян, където в първите години на промяната СДС постигна един от най-високите резултати за цяла България. Усещането за демократизъм, за реформаторство е смазано и това не е добре за политическите сили и тук, в Троян, и като цяло в страната.

- Не разбрах какво означава един политически лидер да се подчинява на други политически лидери?
- Да го кажа направо. В троянския Общински съвет един човек формира мненията на хора от различни политически партии. И липсата на реална демокрация в тези партии ги убива, последните изборни резултати го доказват. От което троянците не печелят и това е един сериозен проблем. Казвам го като опонент, но истината е, че всички ние носим отговорност за липсата на реален диалог в органите на местната власт и на реален демократизъм в Троян.

- Мажоритарният момент не бе ли определящ за избора и при троянския кметски вот миналата година, и сега при националния за президент?
- Да, това де юре са мажоритарни избори. Мажоритарният фактор е много силен и фигурите на кандидатите изиграха сериозна роля.

- Нямаше ли едно самозабравяне на ГЕРБ, които и в двата случая се усещаха толкова мощни и безалтернативни, че си позволиха да изкарат слаби кандидати?
- Когато говорех за наказателен вот, имах предвид и това – пренебрежението към вкуса на избирателя. Аз лично храня уважение към Цецка Цачева, работила съм с нея и в ролята си на зам.-председател на Националното сдружение на общините, говорили сме на един език, постигали сме договорености за законови промени в полза на гражданите. Просто в случая г-жа Цачева не беше точният кандидат. В президентските избори значение има и харизмата на кандидата, и това той да излъчва независимост, и да се усеща реалното му самочувствие. Тя е добър председател на Народното събрание, но не бе добър президентски кандидат.

Михайлова и Радев, предизборна среща в Троян, 12 октомври 2016 г.,
- Ще бъде ли независим и надпартиен новият български президент Румен Радев? В някои от предизборните си изяви той демонстрира подобна независимост. Но в други се усети, че лесно могат да го стиснат за гушата. Говоря за Моника Маковей - той много отчетливо и категорично спомена името на бившата успешна правосъдна министърка на Румъния, а след това изведнъж го „забрави“ под видимия партиен натиск?
- Искам да кажа какво е първото ми впечатление от Радев. Когато на заседанието на Националния съвет на БСП той излезе, заедно с другите кандидати, да потърси подкрепата на ръководния партиен орган, му бе зададен въпросът дали е ляв или десен човек. Отговорът му бе „Аз съм българин“. Този отговор чисто тактически в една вътрешнопартийна битка не беше печеливш. Но за мен генералът беше искрен и ми се иска да вярвам, че такова ще бъде и неговото президентско поведение. Да не забравяме, че в хода на кампанията Радев имаше и една друга сложна задача, която някак си остана невидима за публиката – задачата да спечели подкрепата на БСП, съвсем нелека задача. И може би в тази предизборна ситуация той просто потърси балансите.

- Значи не е изключено пак да заговори за Маковей?
- Да, иска ми се да вярвам.

- Новата президентска двойка на България можеше да изглежда по друг начин – Вие до Радев?
- Да, аз имах сериозно предложение от хора, които формират политиката на БСП. И това предложение стоеше до последния момент. Отказах в деня преди заседанието на Националния съвет, което трябваше да вземе решението. Не съжалявам за това си решение. Просто това не е моята работа и не бих се чувствала добре в позицията на вицепрезидент. Мисля, че не съм и най-добрият кандидат за тази позиция, оценявам реално, че имам дефицит от познания и опит в сферата на международните отношения, както и в други някои сфери, влизащи в правомощията на вицепрезидента, например помилването. И пак ще кажа – това не е моето поле на дейност и нито за миг не съжалявам. Със сигурност чрез моята кандидатура се търсеха определени баланси – вътрешнопартийни, но не само. Мисля, че хората, които предложиха кандидатурата ми, съзнаваха, че съм добре приета в левите среди извън БСП и това, вероятно, би позволило за намиране на някакви междупартийни баланси в лявото пространство. Но това вече е минало, аз съм кмет на Троян и вярвам, че тук е моето място.

Интервю на Генадий Маринов  

Още по темата:

30 коментара:

Анонимен каза...

Поредното просване пред троянската комунистическа власт, която, забележете - продължава да говори за "демокрация" и да ни засипва с всевъзможни клишета.
Имам само един въпрос към др.Михайлова от БКП /а впоследствие от БСП/ - защо не отказахте ВЕДНАГА номинирането ви за кандидат за вицепрезидент, а чакахте до последния момент и като видяхте, че на др.Йотова "ракийката е по-силна" и че нямате никакъв шанс - веднага впрегнахте местните си уродливи глашатаи да каканижат и ДА ЛЪЖАТ И ДА МАНИПУЛИРАТ населението колко сте се загрижила за Троян и как там не ви било мястото и подобни идиотщини.
Егати гнусното падение!
*
Ще ви върна през 2013 година, когато и на кокошките беше ясно, че ще ставам депутат, а в ОбС направо се обръщаха към мен с това прозвище. Да, ама Атака наруши собствения си устав, започна да действа като тоталитарна посткомунистическа клоака - в следствие на което щом излезе листата на Атака, където бях на второ място - ВЕДНАГА СЕ ОТТЕГЛИХ и ОТКАЗАХ на ръководството на Атака да ме номинират за депутат.
Така се прави, др. Михайлова, ако имате чест морал и достойнство! А не да ми мишкувате и да чакате до последния момент. А след като не ви огря - такива като Певеца на комунизма в Троян да ви задават "удобните въпросчета" а вие да се самогероизирате.
Срамна работа!

Анонимен каза...

Г-н Маринов , да имате родствена връзка със Сашо Диков ?

Анонимен каза...

"Абе то гроздето кисело...", казала Донка.

Анонимен каза...

Троянският вариант на "бащицата" Бойко е Радевски: уродливо самовлюбени хора, които смятат, че би настанал апокалипсис и света, респективно Троян,би свършил без тях! Сигурно доста хора ще ги заболи от казаното от Михайлова, но те явно вече са си продали душите на Дявола! И Пеевски е от тях.

Анонимен каза...

Бай Мунчо каза:
Донка Михайлова е по-голям демократ от всички демократи взети заедно след 1989 г.

Анонимен каза...

Комунистка плаче, че нямало демокрация, моля ви се!!!!
Ами като бяхте на власт 45 години, защо не направихте демокрация? Ами го обърнахте на тоталитаризъм...

Анонимен каза...

Тошко африкански каза:
6-ти То от 27 г. я видяхме тази демокрация, която съсипа изграденото до тогава.

Анонимен каза...

Демокрацията не е предмет, та да бъде собственост на леви или десни. Демокрацията е начин на възприемане и мислене за основните насоки в живота и жизнената среда. Разбирането на ГЕРБ и водената от тях политика далеч не е демокрация.

Анонимен каза...

Демокрацията не съсипа нищо, защото беше подменена веднага от демократура на номенклатурчиците, а те съсипаха всичко. Колко хубаво е докато има хора които вярват, че Титаник потънал само защото айсбергъта си имал връх...

Анонимен каза...

Интелигентна и задълбочена Донка Михайлова - както винаги.

Анонимен каза...

Отделен въпрос е дали ми харесва или не, но е очевидно едно: няма друг троянски управленец, който да е на нивото на Михайлова. Колкото да се опитва Радевски да се мери с нея не му се получава. Ако има малко ум в главата просто ще я признае и ще се снижи.

Анонимен каза...

Калинел,калинел
Ти живота си ни взел!
Тук деспот е Бай Марин
Той от ГЕРБ е,той е син!

Но червената кметица
спъва нашият бащица.
Тича Донка,гледа,мери
обърка всички далавери!

Пропусна Цеца "н"в "Дондуков"
и отиде на"Додуков"......
Дай Боже и Герба на Троян
с костюм раиран и пак там....

Анонимен каза...

Ха-ха-ха, браво 12-и!

Анонимен каза...

Не разбирам защо троянските политически партии приемат троянци за толкова глупави. Как ще ни обяснят, че е възможно патриотите да са в Общинския съвет заедно с ДПС, със Захари Велев и с ГЕРБ? И защо си мислят, че ще им повярваме, че нещо друго освен личните им интереси, които М.Р. задоволява финансово могат да бъдат обединяващи за тях?

Анонимен каза...

Бялата лястовичка се прави на велика, а не бива на следващите избори много бързо нещата ще се наместят.Да се благодари на автогола на Цв. Цв. с г-н Шишков, защото ако беше г-н Драголов, кандидат на ГЕРБ тя днес нямаше да ни травмира с присъствие.Изпусна "Юздите" на чичо Тони Гечев притеснена е сега, че г-н Радецки ще дърпа конците и може да лъснат много неприятни нещица.Общинското Дружество "БКС" беше докарано до умишлена Декапитализация и търга по план ще спечели Христо Йовчевски.Това не е "ляв" кмет с обкръжение от "Бизнесмени" и впит в Европроектите - Мандрата на съвременните " талантливи крадци ." Този град умира с часове, след нова година предстои увеличение на водата от 10% до 30% и належащо увеличение на местни данъци и приходи, а тя непрекъснато се пъчи с ниската безработица и светлото бъдеще което предстои...

Анонимен каза...

Хубаво е това с бялата лястовичка. Ами такава е. Надежда за Троян. И Троян не умира - вижте безработицата, вижте случващото се. Да попитам - Кой доведе БКС до фалит? Кога тръгна този процес, какво направи Енкин, какво направи Акимов? За пръв път чувам че европроектите са грях. Дай боже всекиму такива грехове.

Анонимен каза...

16-ти, европроектите са "грях":
1. Когато от СЪПЪТСТВАЩИ проекти, както е в цяла Европа, си ги направил ОСНОВНИ проекти в една община
2. Когато си обвързал всички стратегически планове за развитието на една община с тези европроекти, като си превърнал собствената си община в заложник на чужди капризи и интереси. Я попитайте "успешната Михайлова как днес изпълнява Програма 2020, след като европроектите на практика са спрени и усвояемостта им в България е едва около 3%?
3. Когато си превърнал европроектите в сенчест източник за обогатявяне чрез т.нар. "комисионни под масата" и вършене на "услуги" на софийските тарикати с ресурсите на общината
4. Когато си изолирал населението от възможности за участие в тези европроекти и си сложил ръка "общинска" или "държавна" върху над 95% от тези проекти за да лапат всевъзможни чиновници, партии и партийци.
*
Понеже ми се вижда, че си с пилешко мозъче - засега само тези "грехове" споменавам, които съвсем спокойно могат да се квалифицират като политически и криминални престъпления.
*
Гледам /чета/ че питаш кой доведе БКС до фалит? Отговор - всички до един без общинските съветници П.Ковачева и Пеевски, които многократно предлагахме да се направи инженерен одит на БКС, да го оборудваме и да го пуснем на строителния пазар, подобно на много други БКС в България. БСП, ГЕРБ, ВМРО, ДПС, смешниците от "Избор за Троян" /каква пародия/ плюс кметовете Акимов и Михайлова - всички до един отказваха и се наслаждаваха на бавната смърт на троянското БКС. Милиционерът Акимов дори като един завършен мародер се опита да прилапа 4-ри етажната сграда на БКС за някакви 26-27 хиляди лева. "Някой" обаче вдигна пушилката и спря този пореден негов нагъл обир на Троян. За домашно ще ви оставя да проучите кой беше този "някой".

Анонимен каза...

"Троян бе малка община номер едно в Източна Европа и за Троян се говореше в Белия дом на САЩ" Лудницата е пълна!

Анонимен каза...

Заради такива боклуци като 20-ти, които са си въобразили, че летоброенето започва с тях - Троян е в това плачевно положение.
Няма нищо по-лесно от това да докажа с документи и аудио и ВИДЕОМАТЕРИАЛИ това твърдение, че за Троян през първата половина на 90-те се говореше в Белия Дом на САЩ в лицето на министъра на образователния департамент в първото правителство на Бил Клинтън г-жа Маделин Кюнин.
На този простак и малоумник 20-ти е безсмислено да му се обяснява, че в началото на 90-те за първи път в България дойде в Троян американски сенатор Касъл, както и един висш американски чиновник, когото месец по-рано Бил Клинтън назначи на новата длъжност за САЩ - "Устойчиво развитие на американските общини".
На този боклук 20-ти е излишно да му се обяснява, че за Троян от този период има издадена книга-учебник, която е преведена на много езици за нуждите на държавите от Източна Европа за да се учат от Троян как трябва да се развива една малка и демократична община.
*
Заради такива боклуци като 20-ти Троян ще си мре в простотията и акимовщината и михайловщината.
Това е положението, другари и другарки, троянски селяндури по подобие на този нещастник 20-ти. Никога няма да надскочите ниското си и посредствено ниво, което ви го подсигуриха тъпите комуняги Енкин, Акимов и Михайлова.

Анонимен каза...

Илияне, симпатичен си ми, но да уточним. Началото на 90-те години ще рече 1991, 1992, най-много 1993 г. След 1989 г. са изминали не повече от 4 години. Дали община Троян е станала такова бижу за тези 4 години или принос за това имат и "комунягите", управлявали до 1989 г.? Не трябва ли да признаем, че много неща при "комунягите", като здравеопазване, образование, селско стопанство, енергетика, промишленост и т.н., бяха в пъти по-добре отколкото сега?

Анонимен каза...

Срам, срам , срам и безочие, кой говори за демокрация, член на партията която сътвори първия голям терористичен акт в историята на Европа, атентата в църквата Света Неделя. Партията която създаде терористично движение в България, партизанското под ръководството на СССР. Партията , която беше готова да предаде Пирин на македонците , а България на титова Югославия или 16 република на СССР. Партията чиято държавна сигурност унищожи България след 1989 год. Говори го кмет , който винаги е бил само партиен организатор. Той седи до президент, който говори срещу националната отбранителна политика и отдавна трябваше да бъде разжалван до редник и изгонен от армията. СРАМ и БЕЗОЧИЕ

Анонимен каза...

Някой да е чувал Илиян Пеевски да харесва друг освен себе си?
Но това въобще не е тема на троянци. Темата е как един човек - Марин Радевски замества Общинския съвет. Замества СДС, ВМРО, ДПС, ДОСТ и каквото там е останало. И ги купува да гласуват за неговите реваншистки интереси. Време е да разберем това. И да търсим решение на този проблем.

Анонимен каза...

23-ти,с няколко изречения си казал всичко...Мога да добавя само,че народ,който не може да проумее толкова очевидно нещо,си заслужава съдбата...За голямо съжаление...

troyan21 каза...

Г-н Пеевски, казвал съм го неведнъж, но се налага пак - никой не Ви трие коментарите, напротив, радваме им се. Форумът към горния материал е очебийното доказателство. Ако коментарите Ви изчезват, явно има(те) някакъв друг проблем.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

много точен и добър анализ на Михайлова за изборите

Анонимен каза...

Гена, абе гледам, публикувал си обявя от някаква фирма "Елпром Троян 1", която търси да назначи служители от - до !
Хубаво, ама в интернет няма абсолютно никаква информация за фирмата ,а в щом в интернет няма, значи не съществува?

troyan21 каза...

До №30: Данните за фирмата са в Търговския регистър, точното й име е "Елпром Троян1" (цифрата 1 е залепнала за Троян), всичко е реално. Дай Боже да потръгне производството!

Анонимен каза...

30 Това са на патриците кьорфишеците.

St.Bordjukov каза...

пеевски
3-4 дни не съм влизал и не съм видял, че разни компютърни профани пак плещят по мой адрес.
В БЪДЕЩЕ ЩЕ ИЗТРИВАМ ВСЕКИ ТВОЙ КОМЕНТАР, В КОЙТО СПОМЕНАВАШ ИМЕТО МИ! УМИШЛЕНО! СЪДИ МЕ! Ще дойда на австралия.

Анонимен каза...

Донка заложи на сигурно и загуби. Явно не вярваше, че Радев ще е президент.Сега можеше да е вице. Пашата обича смелите, но на Донка не и стискаше. Е птичето каца веднъж на рамото.Всички други приказки са али бали.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |