„Елматех“ като „Елма“?

* А дали този път някой ще се намеси и ще стопира сценария (на Банев), не сме особени оптимисти
Гореща тема
Входът на "Елма" (вляво) е затворен от години, отскоро така е и в "Елматех" (вдясно)
ОЧАКВАНОТО се случи. „Елматех“ АД, второто троянско предприятие на спрягания за олигарх едър приватизатор Николай Банев, пое по пътя на първото, по-голямото „Елма“ АД (бившия „Елпром“, Троян) и на десетките други предприятия в страната на същия едър приватизатор, докарани до фалит и пълна съсипия. Пое към тъжния си и безвъзвратен край.

Големият приватизатор Николай Банев
КАРТИНАТА най-общо е следната. Предприятието - което от доста време се крепи на ръба, за да се (до)изстиска каквото може, изведнъж спира работа; работниците, на които не са плащани заплати от месеци (в „Елматех“ те са около 130, в „Елма“ бяха няколко пъти повече), са изхвърлени на улицата и започват да протестират, макар че е трябвало да го направят доста по-рано, пишат жалби, викат телевизии, водят отчаяни дела, които (ще) се точат с години и безрезултатно; машините и всичко останало от материалните активи на срутеното предприятие се изнася, продава и/или реже за скрап; оказва се, че са натрупани грамадни задължения, а накрая се разбира, че сред най-големите „кредитори“ е друга фирма на същия собственик, който, след неизбежното обявяване в несъстоятелност, се нарежда в челото на имащите да вземат пари от фалираното предприятие. И за да добие всичко това още абсурден и зловещ вид, в един момент той (г-н Банев) се явява публично и обяснява как други са виновни, как срещу него се играе нечестно, как той правел толкова много, но му пречили разни тъмни сили и т. н.; сиреч, търси различен отговор на риторичния въпрос „Кой ми сра в гащите?“ и се опитва да баламосва всички ни.

Порталът на "Елма" , коментарът е излишен
ДА ПРИПОМНИМ накратко сагата около „Елма“ АД. През 2000 г. предприятието, доскорошен лидер в производството на електродвигатели у нас и на Балканите, с над 2000 работници и добри пазарни позиции, включително в Западна Европа, е закупено от приватизатора Николай Банев за сумата от… 515 хил. лв., т. е. за жълти стотинки. През 2008 г. крахът вече се очертава – по това време се срещнахме с изпълнителния директор (Цеков) и го попитахме дали „Елма“ не отива към фалит и затваряне, той ни излъга, че не е така; същевременно започнаха и работническите брожения за неизплатени с месеци заплати. През същата година (2008 г.) тогавашният кмет на Троян Минко Акимов, по искане на протестиращите работници, изпрати две безответни писма до прокуратурата и до премиера Сергей Станишев. През 2009 г. колапсът вече се виждаше съвсем ясно, а работническите протести ескалираха. В края на същата година ловешкият депутат Кирил Гумнеров отправи официално питане за случващото се в „Елма“ от трибуната на Народното събрание. „Според мен резултатът трябва да е ясен – този, който е крал – в затвора, този, който е водил към умишлен фалит – също“, обобщи депутатът (цитатът е от парламентарния протокол); а финансовият министър по онова време Симеон Дянков му отговори, че са заведени дела срещу Банев, заради, забележете (!), неиздължени 300 хил. лв. от споменатата приватизационна сума от 515 хил. лв., но че не може да се направи повече „без да има промяна в законовата база“.

Работнически протест пред "Елма", м. януари 2010 г.
Страдалците от "Елма" се жалват пред "Частен случай"
ПРЕЗ  М. ЯНУАРИ 2010 Г. страдалците от „Елма“ – работниците без заплати, някои от които имаха да получават сериозни суми от порядъка на 4-5 хил. лв. и нагоре, изляха болката си пред камерата на предаването „Частен случай“ по националната телевизия, голата истина лъсна пред цяла България, но и от това не последва нищо: нито изплащане на заплатите, нито възмездие за виновника. През тази година (2010 г.) предприятието де факто хлопна кепенците. През 2012 г. група бивши работници на „Елма“ възобновиха битката за неизплатените си заплати – отправиха протестна нота до премиера Бойко Борисов и заплашиха с гражданско неподчинение.



ПОРЕДНАТА работническа акция върна на дневен ред „казуса „Елма“, двете най-големи родни телевизии БНТ и бТВ му дадоха гласност, а пред камерите им троянският защитник на част от потърпевшите работници адв. Красимир Немски в прав текст заяви: „Абсолютно мародерско източване на фирмата. Освен граждански протест друг начин няма”; резултатът – шумът постепенно утихна и отново нищо не се случи, въпреки че над 150 работници бяха спечелили съдебните си искания за неизплатени трудови възнаграждения. През същата 2012 г. друг ловешки депутат – Димитър Горов, отправи поредно питане от трибуната на Народното събрание за безобразията с неизплатените трудови възнаграждения в „Елма“ АД; в отговора си тогавашният социален министър Тотьо Младенов бе откровен, че „единствено органите на прокуратурата и на съда трябва да вземат отношение по това”, т. е. че държавата няма да помогне.

ТАКА СЕ СТИГНА до настоящата 2016 г., когато остатъците от вече оглозгания до кости и умъртвен някогашен промишлен гигант „Елма“ АД (в несъстоятелност) бяха обявени за продажба от синдика (представителя на държавата). Двата търга с излъчен купувач бяха анулирани от Ловешкия съд по различни причини, а неотдавна (17 октомври) се проведе трети търг, който е пред финализиране и дава някакви надежди.

"Елматех" като "Елма"
СЕГА ЗА „ЕЛМАТЕХ“ АД.  Както казахме, случващото се е сходно, дежа вю, и повтаря „елпромския“ сценарий. Накратко – без предупреждение собственикът хлопна кепенците, започна ударно изнасяне на машини и други активи, работниците бяха изхвърлени на улицата, повечето от тях с неизплатени заплати за 5-6 месеца, започнаха увъртания и лъжи, че заплатите ще бъдат платени, което, разбира се, не се случва, потърпевшите започнаха да пишат жалби (включително до националния омбудсман Мая Манолова) и да търсят медиите и т. н. С други думи – „Елматех“ като „Елма“. А дали този път някой ще се намеси и ще стопира сценария (на Банев), не сме особени оптимисти.

Т21 

Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

До кога Баневи ще унищожават Троян! Костов им подари 130 предприятия и всички са нарязани на скраб, а хората са изхвърлени без да са им платили заплати за години! Къде са органите на държавата? Помогнете на хората!

Анонимен каза...

Шибаняк е голям!

Анонимен каза...

Централния процесор е в кома вече 70 години.
Зрение и слух работят само селективно,и са насочени към папкането.Възпроизвеждащите отдавна са кастрирани, и се надяват на импорт.
Моториката е като опашката на умрял кон.
Единствените работещи органи са тези на храносмилателната система.
Общо взето- един инвалид в количка, но с голям тумбак. Ти 1-ви, към кого точно апелираш за помощ? Към стомахът или към червата?

Анонимен каза...

Костовата приватизация видя сметката на тази държава, погрижили са се да няма законова основа, за да не се намеси държавата и да не се потърси отговорност.

Анонимен каза...

Добре де, поне половината от тия хора са бивши работници на Елма и са му сърбали попарата на Банев. С кой акъл и какво са чакали 6 месеца. Сега могат единствено да окупират фабриката и да не позволят изнасянето на каквото е останало. Друго спасение няма.

Анонимен каза...

В България има спешна нужда от бизнесмени като братя Мондешки, които с ентусиазма, енергията и добрата икономическа политика, ще превърнат Елма в едно модерно и печелившо предприятие. Браво, желаем Ви успех и само напред.
много хора изгубиха работата си заради бизнесмени като Баневи, целта на които е да доведат предприятитео до фалит и да разпродадат активите. Ето обаче, че има и честни и милеещи за родното си място бизнесмени като братя Мондешки с помоща на сериозни инвестиции и професионален екип от специалисти ще възродат местното предприятие и ще датат възможност за препиатние на много хора. Нещо от което Баневи, никога не са се интересували. Троян е зад вас. Смело напред.Троян спешно се нуждае от инвестиции. В лицето на братя Мондешки, обикновенните хора виждат точно такава възможност. Аз също съм на мнение, че хората няма да останат разочаровани, а напротив след направените инвестиций и изплатените заплати, които Банев на плати на работниците, най-сетне хората ще почувстват облекчение и ще повярват, че има и честни бизнесмени. Подкрепяме Ви и вярваме, че с модернизирането на Елма, нещата в Троян ще вървят към прогрес.братята Мондешки спечелиха търга, че Младен Мондешки развива много усешен бизнес в Троян и че се изплатиха възнагражденията на служителите, които следваха да бъдат платени от Баневи. Мондешки Напред, Троян е зад вас!!Бневи, опоропастиха всички предприятия до кито се докоснаха.Подкрепа за инициативните и предприемчиви братя Мондешки.

Анонимен каза...

България като е европейска държава ЗАЩО няма фонд който при неплатежоспособност да изплати заплатите на работниците, както в другите държави? Този държавен фонд изплаща веднага дължимите заплати и сам си търси после парите с лихви от собствениците ! ЗАЩО приоритет имат най-големите кредитори , а не заплатите на работниците и здравната каса? Защо НЯМА закон, който да задължи собствениците на фирми да внасят определен процент в такъв фонд?

Анонимен каза...

8-ми ти луд ли си? Братя Мондешки=сем. Баневи!!!!

Анонимен каза...

7-ми фонд има:
http://www.trudipravo.bg/component/content/article?id=1126:tp092010st4
Синдикати (професионални съюзи) няма.
Това с братята Мондешки няма да го коментираме, защото е много смешно. Има си хумористични сайтове по темата.

Анонимен каза...

всички ще бъдат измамени,защото държавата защитава мошенниците ,не знаете ли

Анонимен каза...

Троловете на мондеците пак се активираха.

Иванко каза...

Костов се оказа голям престъпник, производно на Луканов, /който си получи заслуженото/. А производните на Костов доунищожават каквото е останало.

Анонимен каза...

Банев е червена креатура от котилото на Жан Виденов!!!

Анонимен каза...

Иванко, абсолютно точно попадение!!! И кога Костов ще си получи заслуженото?

Анонимен каза...

Браво на мондеците! Те са най-най-по-по-най!
Всяка жена в държавата иска поне по едно дете от тях!

Анонимен каза...

Браво бе № 15!
Нагъзи се и на теб да ти нарпавят едничко поне. Пък може и близнаци......

Анонимен каза...

Не защитавам крадеца Иван Костов, но за непросветените тук искам да припомня, че всички големи предприятия - над 90% бяха разпродадени от Жанет Виденов под формата на разни Златни фондове и работнически дялове изкупени изцяло от няколко "червени" като Банев.

Диана каза...

Братя Мондешки са мошеници и подлоги на Пеевски. Имат присъди , милион скандали зад тях ... Все им е тая за Троян ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |