Ловчалийка спечели годишна награда на ПДИ

* Емилия Герганова спечели признанието с водещата си роля в гражданската битка срещу опитите на ловешката управа да наложи кетерингово хранене в детските градини * Други ловчалии с награди от ПДИ през годините – Павлин Иванов, Цветан Тодоров и
Данчо Заверджиев
Отличници
Емилия Герганова след награждаването, София, 28 септември
ЛОВЧАЛИЙКАТА Емилия Герганова получи почетна грамота на Фондация „Програма Достъп до Информация“ (ПДИ). Това стана на 14-тата церемония по връчване на годишните награди на ПДИ, състояла се на 28 септември - Международния ден на правото да знам, в литературния клуб „Перото“ в столицата. Г-жа Герганова бе отличена за „активно използване на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за постигане на по-голяма прозрачност в политиките и ефективно гражданско участие в процесите на взимане на решения на местно ниво“. А тя го заслужи с водещата си роля в гражданската съпротива срещу опитите на управата в Ловеч да наложи кетерингово хранене на децата в ловешките детски градини - по непрозрачен начин и въпреки несъгласието на родителите. „Днешната новина не трябва да е, че Емилия Герганова е получила признание от ПДИ. Днешната новина е, че милата ни МГИ (местна гражданска инициатива) се сдоби с национална гласност и признание. И с много нови приятели и съмишленици, които ще разказват за това какво се случва зад официалната завеса на ловешката управа“, написа в страницата си във фейсбук след награждаването Емилия Герганова.

Павлин Иванов, Цветан Тодоров и Данчо Заверджиев, 2013 г.
ТОВА НЕ Е ПЪРВАТА подобна ловешка награда. През 2013 г. Павлин Иванов получи грамота на ПДИ за журналистическите си разследвания за размера на възнагражденията, взети от общински служители по европейски проекти и за бюджетните харчове в ловешките общински предприятия. Същата година (2013 г.) грамота на ПДИ получи и непримиримият Данчо Заверджиев - за упорито и постоянно използване в обществена полза на Закона за достъп до обществена информация и заведените 5 дела срещу кмета на Ловеч за откази за предоставяне на информация; това бе втората му награда от ПДИ, първата е от 2010 г. А дългогодишният представител на ПДИ за Ловешка област Цветан Тодоров през 2014 г. за втори път (след 2008 г.) бе определен за координатор на годината.

ЛЮБОПИТНО е къде са тримата днес: г-н Иванов и г-н Тодоров, образно казано, минаха от другата страна на барикадата - първият оглави едно от общинските предприятия, вторият стана PR на Общината; а г-н Заверджиев е независим общински съветник и продължава упоритата си битка за прозрачност в общинските дела и не премълчава нищо на сегашната ловешка власт и сегашния ловешки градоначалник.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво! Нека има повече такива достойни българи, които не подминават проблемите и са готови да нарушат комфортната си зона в полза на обществото. Разбира се тези хора жертват много енергия, много сили и здравето си за едно потупване от същото това неблагодарно общество, но когато човек е съвестен и принципен не може да избяга от същността си!
Браво още веднъж!

Анонимен каза...

"Готвят" и в Троян такова хранене за децата!
Ха да видим!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |