Кметът: Угърчин става българската столица на трюфела

* Първият фестивал у нас на най-ароматната и ценна гъба събра хиляди гости * Областният Ирина Митева лично разсипваше ризотото с трюфели * Лео: „Вече ще купувам трюфели само от България“ * Иван и неговият курцхар спечелиха лова на трюфели
У комшиите
Станимир Петков и Цветозар Мичевски откриват феста
НЯКОГА се е казвало „проточи се три дни, като угърчинското хоро...“ Тази, 2016 година, традиционният есенен панаир в Угърчин (23-24 септември) бе преобразен. Хиляди българи и гости от чужбина се стекоха на първия у нас Фестивал на трюфела. Едни, водени от любопитство, други от страст към търсенето на екзотичната гъба, а централният площад в малкото ни градче се пукаше по шевовете два поредни дни.

И МАКАР идеята да се ражда спонтанно, усилията на общинската администрация плюс спомоществователството на най-големия български износител на трюфели - Цветозар Мичевски, реализираха първия по рода си фестивал у нас. В приветствието си към жителите и гостите на Угърчин кметът на общината Станимир Петков заяви: „Днес Угърчин е различен. Изпълнен с хора, живот и емоции. На днешния ден се дава началото не само на бурно веселие, но на нов поминък за населението. Ще работим този фестивал да се превърне в традиция, а Угърчин да бъде българската столица на трюфела.“

Лео: Ще купувам трюфели само от България
Областният Ирина Митева разсипва от ризотото с трюфели
А ЕДИН от участниците в празничната програма – Лео, „най-известният българин в Италия“, както самият той се нарича, подчерта, че като ресторантьор е купувал трюфели само от Италия, без дори да подозира, че това са именно вносни български трюфели, но на двойно по-висока цена. „Съжалявам, Италия, вече ще купувам трюфели само от България“, пошегува се кулинарят шоумен. Да уважат трюфеловия фест бяха дошли, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, народният представител от Троян Иван Миховски, зам.-областният управител на Ловеч Георги Терзийски, кметът на Луковит Иван Грънчаров. А специално за събитието от Италия бе пристигнал Франческо Урбани, представител на най-голямата компания в света за преработка и търговия с трюфели.

И НА ТРЮФЕЛ фестивал, като на трюфел фестивал. Присъстващите успяха да вкусят всевъзможни деликатеси, приготвени с ароматната гъба – от козе сирене с трюфели до бонбони от бял шоколад с трюфели. Разбира се, не се мина без шедьовъра в ястията с екзотичната гъба – ризото с трюфели. 30 килограма ориз вряха от ранни зори, а с големия черпак го бъркаше и му „баеше” майстор Цецо. Уникалният аромат на ястието пък събираше около големия тиган нетърпеливите да опитат още докато се приготвяше. Осветено от отец Димитър ризотото с трюфели бе разсипано лично от областния управител на Ловеч Ирина Митева.

Гледка от състезанието за лов на трюфели
Из киноложката изложба
Рени пее на Фестивала на трюфела в Угърчин
КАК СЕ ВАДЯТ трюфели? С кучета, разбира се. Стопани на най-популярните породи за лов на рядката гъба се бяха стекли от всички краища на България, за да покажат красотата и уменията на своите любимци. По червен килим и под зоркия поглед на 5-членно жури киноложката изложба на тазгодишния фестивал събра най-добрите четириноги ловци у нас. Отличието в категория „Лагото“ грабна Атанас Ралев с кучето Додо, а в категория  „Други“ златото отиде при Диего и неговата стопанка Евелина. Имаше и състезание - 5 килограма трюфели бяха заровили организаторите в двора на бившото училище, а 27 кучета с техните стопани се впускаха в търсене на рядката гъба; но едва 17 от тях успяха да открият ценното „имане” за времето от 3 минути. Водещият на събитието Наско от БГ радио пък бе секундант, а целият двор на училището гъмжеше от любопитни зрители. С отличието „Търсач номер 1 на трюфели“ се окичи Иван Гергинов и кучето порода „Курцхар” - с 89 грама от златна гъба. За финал ексклузивно и специално за фестивала от къщата на „Вип Брадър” по Нова телевизия излезе фолк певицата Рени.

ОРГАНИЗАТОРИТЕ на първия в България фестивал на трюфела са решени да организират законодателни промени, които да ограничат добива на скъпоценната гъба само от 1 март до 1 юни с цел запазване на мицела в периода на растеж на трюфела.

По информация от пресцентъра на Община Угърчин

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Каква поредна българска сеирджийница :) Някой може ли да каже как прави ракия от трюфели, че миналата година съсипах 3 тона и нищо не излезе.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Сега модата е да се правят всевъзможни фестивали, нищо че са абсурдни. Следващите, ще са:
"Фестивал на бананите и кокосовите орехи" в Белиш.
"Фестивал на хипопотамите" в Попешка.
"Празник на индианското корабостроене и въздухоплаване" в Горно Трапе.
"Ден на китолова" в Добродан.

Мода!

Иванко културтрегера каза...

Фестивал на Сталинка и Ленинка от ООДа и ООНе в Орешак.

Анонимен каза...

Фестивал по надуване на балони и раздаване на яйца.Организатор депутат Миховски,ГерП

Анонимен каза...

Мъка! Иван Миховски боядисва великденски яйца, Ирина Митева разсипва ризото. Абе тези хора няма ли какво да рабоят?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |