„Троян през 30-те” - нещо необикновено

* Грамадният стенопис е дело на младите художници Христо Христов и Дамян Бумбалов, възложител - Община Троян * Община Троян предизвиква жители и гости на Троян с инициативата
 „Селфи в Троян през 30-те”
Арт
Новият ни стенопис "Троян през 30-те"
"Производството" на автомобила
На регистрационния номер пише "Троянъ"
НЕЩО необикновено се появи тия дни в Троян: мащабно и едновременно някак лично, носещо един неописуем и много специален ретро чар, авторско, майсторско, много артистично, много позитивно, с една дума – прекрасно. Едно нещо, което радва, изкушава и, без да звучи пресилено, дава троянско самочувствие.

ГОВОРИМ за грамадния стенопис на външната страна (калкана) на сградата срещу паркинга на Общината, пресъздаващ - по автентична снимка и напълно достоверно - гледка от Троян през 30-те години на миналия век. От онова време, когато градът ни започва да става град, и да търси и в някаква степен да намира европейската (си) визия и посока. По-конкретно – изобразена е част от тогавашната Главна улица, отсечката от днешното централно тото до пресечката с ул. „Симеон Велики”, където тогава е била сградата на Троянската популярна банка и домовете на заможните троянски фамилии Пейнешки, Тотеви и Вачеви.

Двамата автори: Христо Христов (вляво) и Дамян Бумбалов
Без подемна техника работата нямаше как да стане
Поглед след завършването, 17 септември 2016 г.
ВЪЗЛОЖИТЕЛ е Община Троян, идеята е на няколко млади служители, в основата е Цветелина Калчева, главен експерт „Търговия и туризъм” в общинската администрация, а изпълнителите са двама също много млади български художници, възпитаници на факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет – землякът ни Христо Христов от с. Орешак и роденият в Ямбол търновец Дамян Бумбалов. Христо се прочу с неотдавнашната си патриотична арт инициатива в родното село – превърна орешашките автобусни спирки в картини, изобразяващи значими наши исторически събития и герои. Неговият колега и съмишленик Дамян е познат като организатор на множество арт събития във Велико Търново и е сред съоснователите на търновската галерия „Таралеж”. Разговаряхме с двамата художници, те бяха доволни от творението си; и се съгласиха с нас, че оня Троян, от 30-те, изглежда някак по-фин и изискан от сегашния.

НО ТОВА НЕ Е ВСИЧКО и около стенописа ще се случват и други неща. По-точно? Община Троян предизвиква жителите и гостите на града ни да се включат в инициативата „Селфи в Троян през 30-те” във фейсбук. Разбира се, ще има и награди, подробностите – виж отделно. 

Т21
Процесът




 Започва конкурсът
„Селфи в Троян през 30-те” 

Какви са условията за участие? Най-напред – намираш сградата с невероятния цветен стенопис (жокер – иди на паркинга на Общината). След това – снимаш се на воля и качваш снимките си във фейсбук страницата „Красив Троян” с хаштаг #Красив Троян. Оттам нататаък – чакаш датата 31 октомври 2016 г., когато кметът на Троян Донка Михайлова ще изтегли имената на печелившите.

Какви са наградите? Накратко, несимволични и много троянски: уикенд в спа хотел „Дива” в курортното село Чифлик, вечеря за двама в знаковата троянска механа „Старата къща” или в механа „Троян” на рейтинговия хотел „Троян Плаза”, бутилка от най-добрата троянска сливова на „Винпром Троян”. Има и една допълнителна награда - селфи стик, предоставен от www.icases.bg. И още една специална награда – селфито, събрало най-много лайкове до 16:00 ч. на 31 октомври 2016 г., ще донесе на автора си безплатна професионална фотосесия из Троян.

Какво ви препоръчваме? Снимайте се на воля - и колкото повече, толкова повече, както би казал Мечо Пух, - и качвайте селфитата си в „Красив Троян” във фейсбук с хаштаг #Красив Троян. А пък ние ви стискаме палци!

Община Троян
 
Допълнителна информация:

     • Участват снимки, качени на стената на „Красив Троян” във фейсбук до 16:00 ч. на 31.10.2016 г.
     • Всеки участник може да спечели само една награда
     • Всички снимки, на които не присъства стенописът, отпадат от жребия и класирането
     • Снимки с обидно и нецензурно съдържание ще бъдат премахвани от администратора
     • Печелившите ще бъдат изтеглени чрез жребий, имената им ще бъдат обявени в „Красив Троян” и служител на Община Троян ще се свърже с тях в срок до 4.11.2016 г.
     • Уикендът в спа хотел „Дива” е с включена закуска и може да се ползва до 15.12.2016 г. при предварителна резервация
     • Вечерята в механа „Старата къща” е на стойност 50 лв. и може да се ползва до 30.11.2016 г. при предварителна резервация
     • Вечерята в механа „Троян” на хотел „Троян Плаза” е на стойност 50 лв. и може да се ползва до 30.11. 2016 г. при предварителна резервация
     • Професионалната фотосесия ще е в рамките на 30-40 минути в град Троян и ще може да се използва до 15.12.2016 г. при предварително уточняване на дата и час
     • Ако спечелилите лица са на възраст под 16 години, наградите ще бъдат предоставени на техните родители/законни представители
    • Информацията, публикувана на стената на „Красив Троян” във фейсбук, е публична     

Организатор: Община Троян
Медийни партньори: www.peika.bg, www.troyan21.com
Официална страница: www.facebook.com/krasiv.troyan

15 коментара:

Anonimus каза...

още снимки от този период, ама орешашки.... намерих на www.asamus.blogspot.bg

бай Иван каза...

Хайде лаици кажете нещо лошо за възложителя.

Анонимен каза...

Аз бих предложила на администрацията да не кара хората да снимат паната на тези талантливи млади хора, а да снимат грозните места в града,където е възможно да се прикрият с подобни пана.Например:грозната подпорна стена на Музея,от 1993г. стоят следите от кофража.

Анонимен каза...

Браво пичове вие сте големи пичове....

Анонимен каза...

Музея е на феодалите и сераковата къща :) Иначе за тази инициатива, БРАВО! Нама какво да се лъжем много по-добре е от онзи палячо предишния кмет. Далеч сме от истината, но е добре.

Анонимен каза...

Общината да премахне уличното осветление дето стърчи до нарисуваните кокошки.
А като казах кокошки,като бях малък през 30-те,никога не съм виждал кокошки да се разхождат по улиците на Троян.
Но за това художниците не са виновни.Някой ги е подвел.

Анонимен каза...

Първо едно голямо Браво на художниците! Пипната работа! Талантливи момчета сте !

Сега до лаиците от обс и лаик №2 :
Как мога да си направя „Селфи в Троян през 30-те”, когато изобразената снимка е от 20-те ???????
Справка - ПК 1930 №42

Анонимен каза...

През 30-те,в Троян е имало троянци и кметове които са мислили за града.В Троян бурно се е развивала промишленността.Сега лъжливи и лицемерни кметове които дават от нашите пари по 100000 лева за китки по центъра и пълно с нагли и нахални полендаци.Е това е Троян сега.

Иванко каза...

Много е хубаво! Браво

Анонимен каза...

От кога и аз отбелязвам полендаците/бежанците на 60-70г/

Анонимен каза...

Еееееееееее най-накрая да се сетят и в Троян. Направо не мога да повярвам. Ама пак в центъра

Анонимен каза...

Я пак? Чия е идеята? Не лъжете бе, не ви ли е срам?! Вие си знаете за какво става дума.
Защото и осветление трябва за там, или за това експерта не се е сетил, щото няма с кво.
А иначе художниците са се справили чудесно! Очевидно си разбират от работата.

Анонимен каза...

Браво!!!

Unknown каза...

Прекрасно ! Красиво ! Невероятно ! Но защо със спреиове ? Защо не се измаза първа а се обута мазилката която ще пада и се направи със спреиове ? Давам му 6 месеца и ще си покажем българската работа ! МОМЧЕТАТА БРАВО ! ТО не е ваша работа и ваш проблем ! Проблема е на Г-жа Донка Михаилова която пак открадна някой лев ! Китки на мен не ми трябват и рисунки не ми трябват искам данъците ми да не са едни от най-високите в цяла България и то в този малък град ! Искам цените на горивата ми да не се диктуват от монополисти платени и купили власта и общината ... Искам да нямаа амаа той е на тати син той е на мама син .... Искам да не си правя ремонт на колата всяка година .... Искам да не си правя тротоара с мой средства .... Искам да се налагат глоби на хора който чупят и си хвърлят боклуците в парковете и градинките ... ИСКАМ АМА НЯМАААААААА !

Анонимен каза...

Изпълнението е перфектно!Момчетата са професионалисти. Идеята обаче, кое е новото? Много отдавна имаше и далеч по-добри идеи за други грозни места/като стената пред Актавис/ и пр. Но явно зависи, кой дава предложението. А Ц. Калчева коя е, че не се сещам? Аха сещам се, наш човек с "гениални идеи".

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |