Поредна новост в Музея на занаятите

* Реализиран бе проект, насочен към посетителите със зрителни затруднения – пътеводители за експозицията на брайлово писмо, беседа на смартфон и таблет, занаятчийски произведения за допир, лупи, безплатно посещение
Който си го може, го може
Поглед към централната сграда на Музея на занаятите, Троян
МУЗЕЯТ на занаятите (МНХЗПИ) в Троян реализира пореден проект, насочен към посетителите в неравностойно положение. Проектът е с наименование „Създаване на среда за интелектуална и социална комуникация на хора със зрителни затруднения” и получи финансова подкрепа от общинската програма „Обществен форум”. Целта му е в музея да бъде създадено обособено място, където хората със зрителни затруднения да могат да научат повече за Троян и за природните и културно-историческите забележителности на нашия край.

КАКВИ са придобивките по проекта? Изработени са 10 броя пътеводители за музейната експозиция, преведени на брайлово писмо. Подготвена е аудио беседа, качена на смартфон и таблет на музея, която ще се предоставя на посетителите със зрителни проблеми. Закупени са и 20 занаятчийски произведения за сетивен допир и пет лупи, които да помагат при разчитането на текстовете; а трима известни троянски майстори дариха свои неща в подкрепа на музейната инициатива – Николай Йовков, Румен Георгиев и Димитър Якимов. Оборудването е поставено в многофункционалната зала на музея, където посетителите могат спокойно да четат и да разглеждат занаятчийските творби. Друг важен момент е, че хората със зрителни затруднения могат да посещават музея безплатно и да се възползват от новите придобивки.

Придобивките за посетителите със зрителни затруднения
ПРЕЗ 2008 Г. МНХЗПИ реализира два подобни проекта – монтирана бе платформа за лесен достъп на хора с увреждания до втория етаж на музейната експозиция и беше изградена специална входна пътека за инвалидните колички. Тук е мястото да кажем, че уникалният за България троянски Музей на занаятите в Троян – представящ културния феномен „народни художествени занаяти”, разполага с една от най-модерните (като технология, техническо оборудване, концепция на представяне) музейна експозиция в страната.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Нека се развиват. Откакто превзеха и Серяковата къща трябва да станат все по-мощни и ненадминати. Особенна благодарност и на софийската галеристка Шошкова!

Анонимен каза...

Какви ли пособия и лупи трябва да се предоставят на този наш народ за да разбере в каква мизерия и лъжа живее???
По темата-добро начинание! Може би музея е едно от истинските неща в града. Може би защото е от минали и по-истински неща. Не "рева" за комунизъм, но ако това днешното е демокрация и промяна, ще стана терорист. То, не че миналите и сегашни правителства не са такива!
150 лева пенсия за 40 години стаж ако не е тероризъм, то тогава какво е? Същото е и със заплатите, със здравното обслужване, с цените на лекарствата, и...къде ли не още все тероризъм и геноцид! Няма такава държава!
Извинете за отклонението, но докога?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |