Британски колежани на практика в Троянско

* Четири момичета от Острова се учиха на занаят при известния троянски керамик Енчо Ганковски
Гости
Четирите британски момичета във вила "ЕкоАрт" с домакините Величка и Енчо Ганковски
ЗА ЕДИНАДЕСЕТА поредна година в двора на къща за гости „ЕкоАрт” в с. Драшкова поляна звучи английска реч. От 11-ти до 20 юли четири момичета от Великобритания провеждат своята лятна практика по традиционни занаяти при известния троянски керамик Енчо Ганковски, председател на Дружеството на троянските художници. А домакинята на „ЕкоАрт” – съпругата на Енчо, фотографката Величка Ганковска, се грижи освен за вкусната храна и за свободното време на стажантите. Лятната практика на британски студенти от колежи и университети по изкуства и занаяти е част от международен проект, в който българският партньор е сдружение „Деветашко плато”, а финансирането е по европейската програма „Еразъм +”.

ПО ВРЕМЕ на едномесечния си престой в България младежите от Острова преминават също през обучение по традиционни домашни занаяти в АЕК „Етъра” и в с. Горско Сливово на Деветашкото плато (месене на ритуален хляб, боядисване с естествени багрила, тъкане на колан на кори, керамика, плетене с беленица, изработване на декоративни цветя и др.). Паралелно с практиката студентите се запознават с традиционната домашна българска кухня и посещават исторически, културни и туристически обекти (Музея на занаятите в Троян, Националното изложение в с. Орешак, римската крепост Состра до Троян, Велико Търново, Соколския манастир, Дома на хумора в Габрово, Ловеч, Деветашката пещера). Разбира се, в това българско приключение се създават много приятелства, а впечатленията се предават на колеги, роднини, приятели. Затова често в следващата група се включват познати на предишните стажанти.

Велислава Чилингирова
Велислава Чилингирова

Бел. ред. Авторката, съгражданката ни Велислава Чилингирова, е от екипа на сдружение „Деветашко плато” и е основният координатор и организатор на лятната занаятчийска практика в нашия район. През настоящата седмица (23-30 юли) тя ще води в Троянско нова група от Великобритания, също по „Еразъм +”, но този път преподаватели от тамошни университети. 

1 Коментара:

Анонимен каза...

А защо не преправите заглавието на колежанКи?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |