Доброволци зарибиха с есетра яз. „Сопот”

* Инициативата е на риболовците Данчо Колев от Ловеч и Светослав Василев от Троян, предстои зарибяване с чига
Пионери
Една от пуснатите в яз. "Сопот" есетрови рибки
РИБОЛОВЦИТЕ Данчо Колев от Ловеч и Светослав Василев от Троян зарибиха с руска есетра яз. „Сопот” край с. Голяма Желязна (община Троян). Чистите води на язовира са предпоставка за бързата адаптация към условията и естествено размножаване на този вид. Това е първата част на този проект, а рибките са отгледани и внесени от Унгария. Намеренията са да се разсели и риба от вида чига, която също принадлежи към семейството на есетровите риби.

РУСКАТА ЕСЕТРА е изключително красива риба със сериозни размери - на дължина достига до 1-2 метра и тегло от 20 до 30 кг. По-рядко може да достигне до внушителните 4 м дължина и тегло около 100 кг. Половата зрялост при женските настъпва на 13-15 години, а при мъжките по-рано - на 8-12 години. И дано бъдат опазени (от бракониерски и други атаки), за да достигнат тази възраст и дадат поколение. Умоляваме риболовците да пускат обратно във водата уловените малки есетри.

ПРИПОМНЯМЕ, че преди броени дни троянският депутат Иван Миховски с лични средства закупи и заедно с деца риболовци пусна в яз. „Сопот” 2000 бройки толстолоб, дар за рибарите по случай новия риболовен сезон.

д-р Йордан Найденов, ИАРА - Ловеч

Още от същия автор:

8 коментара:

Анонимен каза...

За да разберете МОТИВЪТ за тази голяма „новина”, прочетете въпросната отзад напред.

Иван Цочев каза...

Тези риби нямат шанс да се размножат в язовира, понеже са проходни риби, тоест хвърлят си хайвера в течаща вода, както е примера с р. Дунав и после пак се връщат да живеят в Черно море или естуарите на вливащите се в него реки.

Анонимен каза...

Е,2-ри!
Голяма Желязна си няма Дунав,но си има Топля!
Там ще се въдят!

Анонимен каза...

Не това е важното.Въпросният автор НИ НАПОМНЯ как депутат Балончевски, със собствени средства е закупил,сякаш другите двама с чужди пари са купили рибата.Жалко докъде може да падне човешкото достойнство заради някакви си неясни цели...

Иван Цочев каза...

3-ти, половата им зрялост достига след 8-та година някъде, когато би трябвало да станали с размери, които не биха им позволили да плуват в Топля.

Анонимен каза...

С уважение към г-н Цочев.Не го познавам,но идеята ми за Топля беше шеговита.Аз нищо не разбирам от риба.
Виждам само на различни нива некомпетентност и това започва да ме тревожи.

Анонимен каза...

Бони, пусни малко щука да разчисти слънчака и бибана!

Unknown каза...

Всичко е ОК, аз не казвам, че разбирам всичко, но съм запален любител риболовец от доста дълги години и чета насам-натам и риболовна литература също. Дано да оцелят рибките, но само толкова. Иначе си прав за некомпетентността на всички нива.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |