Днес почитаме паметта на новоселските мъченици за вяра и род

* Игуменката Сусана, монахините София, Елисавета, Ефросиния, Христина, Калиста и Екатерина, мирянката Сусана Чорбаджиева и свещениците Георги Дългодрейски и Никола П. Барбулов
 
In memoriam

ДНЕС, НА 9 МАЙ, почитаме светците мъченици за вяра и род, избити при потушаването на Новоселското въстание. Те са: монахините Сусана Сомлева - игуменка на женския манастир Св. Троица в Ново село (дъщеря на новоселския чорбаджия и дългогодишен кмет на селото Цочо Сомлев-Московеца), София Павкова, Елисавета Злийска, Ефросиния Мофтиева, Христина Христова, Калиста и Екатерина, мирянката Сусана Чорбаджиева и свещениците Георги Дългодрейски и Никола П. Барбулов. Заедно с други незнайни духовници и миряни, приели мъченическа смърт по време на Новоселското въстание, последната и една от най-героичните страници от Априлското въстание през 1876 г. Днес почитаме тяхната памет. Поклон!

Службата в прослава на новоселските мъченици, 9 май 2016 г., сн. Силвия Йовевска
Десислава Вутова,
уредник в Музея на занаятите – Троян

Бележка на редакцията

КАНОНИЗАЦИЯТА на новоселските мъченици заедно със събратята им по съдба от клането в Батак се състоя на 3 април 2011 г. в софийската катедрала „Св. Александър Невски”. Тази канонизация бе първата от 1962 г. насам, когато Паисий Хилендарски бе обявен за Божи Угодник. „Братя и сестри в Господа, христолюбивият български народ винаги с особено благоговение е почитал и се е вдъхновявал от паметта на всички свои светци и особено от мъчениците за вяра и род… По молитвите на Баташките и Новоселските свети мъченици всемилостивият Бог да дарува на благочестивия православен български народ изобилно здраве и духовни сили”, се казваше в разпространеното тогава послание на Българския патриарх Максим, под чието ръководство бе извършена канонизацията.

ДАТАТА за почитане паметта на новоселските мъченици не е избрана случайно – на 9 май (1876 г.) турците превземат Граднишкия боаз и започва погромът на Новоселското въстание.

Т21


Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

КАНОНИЗАЦИЯТА на новоселските мъченици заедно със събратята им по съдба от клането в Батак бяха канонизирани за светци на 3 април 2011 г. в софийската катедрала „Св. Александър Невски”.

Това изречение май се нуждае от редакция.

troyan21 каза...

До №1: Благодарим, редактирахме.

Анонимен каза...

Тези хорица с големи души,ако видят идиотския свят в който сме днес и за какво са били клани от резняците???

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |