Пак катастрофа на „Радецки”

* „Разгеле, свястно момче излезе, културно, разбрано, няма псувни,
 няма обиди - европейска работа, ви казвам”

Троянският баскетбол – архивите са живи

Стефан Генков-Лимона
За този брой очаквах поредния епизод от баскетболната ретроспекция на нашия спортен коментатор и баскетболен спец Стефан Генков-Лимона в новата му рубрика „Троянският баскетбол – архивите са живи”. Рубриката набира скорост и се чете с интерес, аз също я следя с голямо удоволствие. Но вместо това Стефан ми се обажда по телефона в четвъртък вечерта и ми казва – за този брой нямам материал. Оказа се, че на път с колата за поредното си интервю - с един от героите на троянската баскетболна история, нашият човек „пропуснал” знака „Стоп” на кръстовището на „Любен Каравелов” с „Радецки” и катастрофирал. За радост без човешки щети, но с доста материални последствия. Отписах рубриката за броя, обаче не трябвало – защото случката, разказана в неочаквания Стефанов текст (получих го ден по-късно), си е част от троянската баскетболна история; и без грам колебание сложих въпросния текст в рубриката.
Генадий Маринов

УДРЯМ спирачка на набралата инерция спортна рубрика „Троянският баскетбол - архивите са живи”, за да ви разсея и разсмея може би с разказа за едно пътно-транспортно произшествие (ПТП), главен герой в което съм аз, Стефан Генков-Лимона. И все пак има връзка с рубриката, четете.

"Фаталното" кръстовище със знака "Стоп" като слънце
ТРОЯН, четвъртък, 12 май, хубав слънчев пазарен ден. Народ, движение - пешеходци, коли, всички бързат за някъде. Карам си и аз по моята улица „Любен Каравелов”, както съм си карал хиляди пъти и си мисля за новия събеседник в рубриката, към когото се бях упътил... На пресечката с ул. „Радецки” (улицата към болницата) отскоро грее ясно знак „Стоп” (в края на м. април в споменатия участък бе извършена реорганизация на движението и досегашното предимство на ул. „Л. Каравелов” бе отнето – бел. ред.), ама аз съм се замислил и си карааам… Ама и оня с предимството по другата улица си кара момчето и... тряс! Опита се човекът да избегне удара, набих и аз спирачки, но късно - разхвърчаха се стъкла, ламарини, пластмаса... Оглеждам се, опипвам се - нищо ми няма, не съм дори уплашен, само учуден каква стана тя. Слизам от колата, слиза и другият от неговата - спокоен, да не повярва човек.
     - Какво правиш бе, момче? Защо не спираш? - питам аз, като все още си мисля, че съм бил с предимство.
     - Ти, какво правиш, не виждаш ли знака?! - отвръща ми той.

ТОГАВА нещо ми прищрака и бавно, пешком, се връщам до указателната табелка. И какво да видя - знак „Стоп” като слънце от моята страна, новичък, хубавичък. „Мамка му – мисля си, - аз съм виновният, остава само да ми налети (като оня мой баскетболен колега от Варна, за когото съм ви разказвал). Разгеле, свястно момче излезе, културно, разбрано, няма псувни, няма обиди - европейска работа, ви казвам.

КАКВО да правим? Насъбралите се зяпачи съветват: „Разбирайте се и изчезвайте, докато не е дошъл КАТ”. Давай да се разбираме, предлага колегата. Ама аз, нали съм за морала, пък и страхлив, си викам - чакай, Стефане, помисли туй-онуй. В това време идва мой близък и ме съветва: „Не!”. Викаме КАТ. За да е всичко, както си му е редът. Документите ми са изрядни, алкохол не съм употребил, колегата също - редовен. Всичко добре, ама като прегледаха книжата, какво се оказа - Лимона забравил да си поднови „Гражданската отговорност”. И се сещате каква става тя - дебела работа излезе. Милост няма. Момчетата от полицията си свършиха работата професионално, нямам забележки, но констатацията си е факт - виновен! Слава богу - ранени и пострадали няма. Ламарини се изчукват, пари се изкарват, но човешки живот се не връща. Така че - здраве да е.

ПОУКАТА за всички участници в движението от това мое ПТП е: първо - не отклонявай ни за миг вниманието си; и второ, но не по важност - гледай знаците! В края на необичайната си изповед още веднъж се извинявам на колегата, на когото отнех предимството, загубих му деня и причиних морални и материални щети, както и на гражданите, на които забавих движението в този ден. А пък аз тръгвам за гъби, из Дебнево са излезли манатарките, че пари трябва да се изкарват, кола да се ремонтира, актове да се плащат...

Стефан Генков, треньор по баскетбол
Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

Сега нали се сещате какво става....
На другият ще му изплатят както трябва щетата и после ще Ви съдят за сумата.
ОТделно разноски по делото и тем подобни. А такова дело го губите на 100%.
По-добре да му бяхте извадили 1000лв и да си ходи.

Анонимен каза...

Тоя с капелата все шантави работи пише,ама пък му иде отръки.Четат се с удоволствие. Малко са тия ,които ще си признаят,че са виновни,той пък го и във вестника го уповестява.Рядка птица е , от изчезващия вид.

Анонимен каза...

Мнението което искам да споделя няма връзка със случая описан в статията.А то е,че глупаво и лошо поставените знаци са по-опасни от това да ги няма.А такива в Троян има на много места.И второ.Светофари на кръстовищата преди "Витекс",на "Вила Вана",между "Радецки" и "Хр.Ботев", на моста за Елма,на кръстовището при автогарата,както и на други места са крайно необходими!Хората които са отговорни за регулиране на движението в този град са меко казано безотговорни.И ако някой прави допитване или комисии да докаже че не са необходими очевидни неща,то цели да излъже хората и да оправдае бездействието си.Разбира се разчита на бездушието и страха на жителите на града.В противен случай не би посмял...

Анонимен каза...

ако имаше СТОП-линия и ако комшийте не спираха на 20 сантиметра от стоп-линията ... и ако имаше полицаи...

тъпа работа - полицейска с отбиване на номера от всички, и от кметката също.

Unknown каза...

Виждал съм на по оживени кръстовища на. 100 метра преди кръстовището има знак стоп с надпис пид него 100 метра,който преупреждава,че ще има знак стоп след 100 метра,а съм видял и на кръстовища като съседното ,на коедо ще има светофари са сложени 4 стопа.Тръгва пръв,който пръв е спрял.Не съм видял счупени стъкла там,но трябва да се променя закона и да се научим да го спазваме.Илия Василковски Калгари Канада

Unknown каза...

Виждал съм на по оживени кръстовища на. 100 метра преди кръстовището има знак стоп с надпис пид него 100 метра,който преупреждава,че ще има знак стоп след 100 метра,а съм видял и на кръстовища като съседното ,на коедо ще има светофари са сложени 4 стопа.Тръгва пръв,който пръв е спрял.Не съм видял счупени стъкла там,но трябва да се променя закона и да се научим да го спазваме.Илия Василковски Калгари Канада

Анонимен каза...

Сега аз, като по-дръд да ви обясня защо там Каравелов беше с предимство - защото едно време, когато шофьорските изпити се правеха в Троян - там се пробваха кандидатите дали могат да тръгват от ръчна. Сигурен съм, че от сегашните, с купените книжки - никой не го може, ама нейсе!
Та какво искам да ви кажа - не е само да боднеш един знак и да стоиш отсрани и да гледаш сеир! Ако милееш за безопасността на хората -
1. Ще сложиш знак и вляво, който няма да е скрит зад спените автомобили на съседа.
2. Ще глобиш съседа, който спира там и от колата му нито знака се вижда, нито кой идва от главната! Като си е купил къща на ъгъл и на две улици е знаел предварително, че няма да може да спира пред вратата си!
3. Ще оправиш боята по асфалта и ако човек не е видял знака няма как да не види СТОП-линията.
4. Ще наковеш по асфалта светлоотразителни очи, през които не може да се премине на пълна скорост и като затропат гумите - няма как да не намалиш скоростта.

И така - както казва 4 сега е отбит номера! Защо ли - защото чиновниците мразят, мразят да работят, мразят някой да им каже, че не работят, мразят клиентите, мразят колегите, мразят началниците, мразят въздуха, мразят града, мразят... , мрзаят..., мразят дори себе си! Изобщо "жива да не бях!"

Анонимен каза...

Лимонче,Лимонче, глупав си мой човек,най-глупавото си научил от Америка. Даваш на оня,казваш разбрано момче 300-400 лева и се разпръсквате. Минах и видях,не беше голяма белята , една спукана гума и заден калник пробит , колата на 100години. Духай сега супата и плащай .

Анонимен каза...

а не трябва ли и от другата страна да има стоп,щото живеещите като идват ще са десни на изкачващите

Анонимен каза...

що питаш тук? Питай мъдреците от полицията или архитекта дето е измислил сичката боза! Няма да е последен Лимона!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |