Троянската Лазарица 2016

* За най-лична лазарка бе избрана 9-годишната Десислава, пременена с вековна носия, предавана от баба на внучка * Любопитен
 тазгодишен нюанс – баби „лазарки”
Празници
Троянските лазарки - просто прекрасни, 23 април 2016 г.
Групата на най-малките лазарки
КАМЕРНА – състояща се основно от майки, татковци, баби дядовци и други роднини на малките лазарки – бе публиката и на тазгодишната троянска Лазарица (23 април). Градският ни празник, следващ отколешната народна традиция и бележещ голямия християнски ден – Лазаровден; влязъл в троянския културен календар благодарение на дамското сдружение „Българка – Троян” (инициатор и основен организатор и до днес, в партньорство с Община Троян и НЧ „Наука – 1870 г.) и имащ вече почти 20-годишна история, началото е през 1998 г.

Лазарското дефиле
Големите лазарки - и хубави, и гласовити
Водещата обявява победителката
И ВЪПРЕКИ ЧЕ и този път събитието бе по-скоро от типа „Мама, татко и аз”, каквато явно ще е формулата и занапред, това по никакъв начин не омаловажава случилото се – дефилиращите над 50 лазарки, най-малката бе едва на 3 месеца, бяха прекрасни, даваха радост, самочувствие, оптимизъм на всички (ни). И гордост че сме от и в Троян. Празникът бе по познатия сценарий – дефиле на лазарките, изпълнения на лазарски песни и стихове, поздрави (събитието започна с музикален поздрав от възпитаниците на Бойко Ковачев в класа по духови инструменти към Детската музикална школа), водеща (Ралица Бенчева), конкурси (за рисунка и украса на лазарска кошница), почерпка за всички участници (осигурена от „българките”), снимки, усмивки.

„ОТНОВО е Лазаровден и сме събрали тук бъдещето на Троян – защото тези красиви лазарки са нашето бъдеще”, с тези думи започна краткото си приветствие председателката на „Българка – Троян” Цветомира Гечева. „На този хубав пролетен празник се случва нещо още по-красиво в Троян – и то се случва благодарение на тези прекрасни малки лазарки”, се чу пък в поздравлението на зам.-кмета на община Троян Поля Димова.

Богдана и Евдокия - баба и внучка лазарки
Баба Дияна с 9-месечната Андрея в ръце
Сред публиката
НО ТОЗИ ПЪТ в троянската Лазарица имаше и един любопитен нюанс, да го наречем – баби и внучки. Ние забелязахме три подобни двойки, вероятно е имало още – баби и внучки, пременени в лазарски носии, заедно на празника, прелестни, радостни; и подсещащи за най-важното - че бъдещето ни има своите корени, че българското не е от вчера и ще го бъде. „Аз съм заходила лазарка от 4-годишна, носията ми е автентична, от прабаба ми, внучката ми Евдокия, тя е 5-класничка, също е с автентична носия, ние лазарувахме и по улиците и пеем от сутринта”, сподели ни 60-годишната „лазарка” Богдана Влаховска. Но нали лазарки ходят само девойки, подхвърлихме ние; „Българското трябва да се пази, затова лазарувам и ще продължавам”, бе отговорът на г-жа Влаховска. 

ДРУГА баба „лазарка” бе Дияна Добрева, която бе дошла на празника с двете си внучки – 9-месечната сладурана Андрея, и 8-годишната участничка в лазарското дефиле Даяна. Г-жа Добрева също бе в лазарска носия и изтъкна същия мотив: „Българското трябва да се пази!”.

Най-личната лазарка - 9-годишната Десислава, с баба си Стефка, родом от с. Борима
И НАКРАЯ, но не по важност, да кажем за избраната от журито най-лична троянска лазарка тази година. Това бе 9-годишната Десислава, ученичка в НУ „Св. св. Кирил и Методий”. Деси сподели на микрофона, че носията е много стара и й е дадена от баба й от с. Борима. Говорихме с баба Стефка и тя ни сподели, че носията наистина е много стара, получила я от своята баба, лазарувала е с нея и сега я предала на внучката си. И бе много щастлива със своята лазарка победителка.

Т21 

3 коментара:

Анонимен каза...

А къде е Членът на Политбюро на ЦК на Партията? То вярно, че празникът е "попски"(според болшевишката терминология)и, че според комунистите човек е произлязъл от маймуната, но можеше да уважи празника и децата. Или може би си е спомнила героичните комсомолски години, когато партийните активисти дебнеха пред храмовете за черкуващи се комсомолци ...

Анонимен каза...

Абе този малоумник с Политбюрото защо му плащат още? Да вземе да разнообрази малко темите. Парите, явно не са проблем.

Анонимен каза...

Какви пари, бе холан :-) Само това, че комунистите си ядат гемовете ми е достатъчно. А и другарю, защи се нервите? Нима другарката не е член на Изпълнителното бюро(Политбюро) на Националния (Централния) комитет на БСП (БКП). Да не случайно да лъжа нещо! Това, че комунистите си мислите, че хората не помнят и са забравили мрачното болшевишко иго си е ваш, болшевишки проблем

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |