За безразборно разлепените из Троян некролози

* „Не е правилно и красиво това. Вярно е, че ни е мъчно за починалия, но като печатаме и лепим снимката му, по-добре ли ни става?”
Позиция
Пенка Панамска
Авторката Пенка Панамска е дългогодишен счетоводител и дясна ръка на собственичката на известната строителна фирма „Строител – Троян” ЕООД инж. Лилия Цанкова. Пепи, както я наричат приятелите, е изключителна жена, счетоводител с душа на поет. От оная ценна порода хора, които обичат да обичат.

ПРЕДИ да започна статията си, ще се абстрахирам от понятието „скръбна вест”. Скръбната вест е известие, обявление, обява. Това е съобщението, с което близките на починалия известяват, съобщават, уведомяват, разгласяват, публикуват новината, че някой наш близък, познат, съсед или съгражданин е починал. Според мен тази обява-съобщение е необходима, за да знаят съгражданите за кончината на лицето.
              
МОЯТА СТАТИЯ е за безброй многото „Възпоменания” и „Възпоменателни листи”,  които заливат  целия ни град. Ние казваме, когато човек умре, че е починал – това значи, че човекът отива на вечна почивка. Затова му пожелаваме: „Да почива в мир!”. Всички знаем, че когато човек умре, физическото му тяло, т. е. материята, остава в земята и в последствие се разлага. Духовната енергия на човека обаче – духът му, психическата му енергия, не изчезва. Тя излиза от тялото и отлита на Небето. Тогава казваме, че там – в  Рая, човекът намира вечен покой, че там е на вечна почивка.

Стена на къща, облепена с некролози, Троян, централната част
НО… КАТО пишем възпоменанията и възпоменателните листи, а винаги слагаме и снимките на починалите, по този начин ние „викаме” тази духовна енергия, тази душа  обратно на Земята. Нашият близък покойник и на Небето няма спокойствие от нас. Защо го безпокоим? Защо не го оставим да почива вечния си сън? Смело мога да кажа, че тези листи ги пишем само в България. Чужденците идват в Троян на гости, гледат некролозите и питат – това престъпници и крадци ли са? Грозна работа, и обидна.

СПОРЕД МЕН не е правилно и красиво това. Вярно е, че ни е мъчно за починалия, но като печатаме и лепим снимката му, по-добре ли ни става? Ще върнем ли физическото му тяло обратно – няма! Нито е необходимо, нито е правилно! Определено бих казала така: Ако така трябваше да се прави с мъртвите, то – повярвайте ми – първо в Америка, в Европа и в целия свят щяха да печатат и лепят некролози. Ние пък, българите, да сме най-умните – не вярвам.

Позната троянска гледка - некролог на дърво
Позната троянска гледка - некролози върху електрически стълб
А КОЛКО ГРОЗНИ са тези възпоменателни листи (некролози), разлепени по улиците, дори и на определените табла пак са грозни. От вятъра се разнасят навред, от дъжда лепилото се разтваря и те направо падат. Върху тях лепят други и така нататък. А пък коването на некролозите по дърветата с кабари и други направо е непростимо. Та те – дърветата, са живи същества. Дори и от Общината забраняват подобно нещо.

И ДРУГО, много  важно. Защо ние, живите, които лепим тези листи, не се запитаме - всички ли хора, целият град ли обичаше моя роднина. Дали няма хора, които след като му видят снимката, разлепена по улиците, не си казват „Добре, че умря. Долен  човек беше!”, и после да изпсуват?! А не сме ли виждали пък на много снимки от некролозите как някои се подиграват и рисуват на мъртвите мустаци, големи уши,  грамадни носове, подиграват се с мъртвите.

МНОГО ми се иска и други съграждани да вземат отношение по този въпрос. Нека да има и други изказвания, да ме подкрепят или опровергаят. Ще бъде много умно, чисто и интелигентно да напечатаме възпоменателен лист за нашия мъртвец и да си го сложим на вратата, там, където е живял той. Има много такива листи, сложени на вратите и никой не би могъл да се  противопостави. Красиво, почтително и издържано. Това е нашият град! От нас зависи колко красив ще бъде. Какъвто ние, троянци, си го направим, такъв ще е, такъв ще си го гледаме.
17 март 2016 г., Троян
С уважение:  Пенка Панамска

Още по темата:

27 коментара:

Анонимен каза...

Съгласен с госпожа Панамска!

Анонимен каза...

Абсолютна е права г-жа Панамаска!Този проблем е поставян неведнъж.Общината по - точно Комунални услуги, бяха поизчистили. Но троянецът си е троянец.За него закони няма..

Анонимен каза...

Права е жената , разбира се ,но къде е културата на българина? Това е въпроса!

Анонимен каза...

Това с разлепването на некролозите действително е само при нас, но е традиция, поне откакто аз се помня. Генадии, нека някой който има желание изследва историята на некролозите. От кога са? От 1910 година, от 1945г. насам?Ако са от 1910г. насам са си традиция/над 100години/ и в този случаи би следвало общината да осигури места /витрини/ в които желаещите срещу такса да поставят некролозите. Ако нещата излизат след 1945г. когато на власт идва БКП и некролозите се въвеждат като подобие на издирвани лица, то може с разяснителна кампания да се търси възможност да се убедят гражданите, че това не е по обичаите на българина. Нека някой изследва казуса и тогава ще коментираме.

Анонимен каза...

Съгласна съм с г-жа Панамска. Истината е, че всичките ни ритуали на тема смърт са супер идиотски и натоварващи, дори измъчващи, близките на покойника още повече. Ходила съм в много държави и съм видяла един единствен некролог - в Италия, но той дори не изглеждаше като нашите.

Анонимен каза...

Призовавам г-н Маринов да инициира обсъждане на тема "Начин на отопление в гр. Троян, мръсен въздух, почти целогодишно рязане на дърва в междублокови пространства, долепени дърва до стени на блокове и къщи". Мисля, че това е сериозен проблем и всички ние дишаме мръсния въздух през зимата и слушаме резачката и циркуляра от ранна пролет до късна есен.

Анонимен каза...

Браво на г-жа Панамска.Много умен материал.Ако толкова разбира от счетоводство колкото и от задгробен живот,как ли си е варшила работата до сега?

Анонимен каза...

Що ти разбираш от задгробен живот ли,говориш с мъртви?

Анонимен каза...

Бай,8-ми,не аз а тя показва познания в тази област.
Омръзна ми някой да ни поучава как да живеем.
Аз никога не съм одобрявал този начин на признателност към мъртвите.На мои близки и роднини единствено когато са починали съм правил некролози.Като някаква приета форма за оповестяване и информиране на останалите за случилото се.В такъв момент не можем да се сетим да се обадим на всеки познат.А има и хора които прочитайки за смъртта на някой отдават последна почит към него.
Не одобрявам и какво?След като някои го правят,значи има потребност от това.
Или се работи за промяната на нравите и обичаите на местните жители,или се правят определени места където се разрешава лепенето на такива неща.Който лепи не регламентирано,глоба.А това дали са хубави или грозни естетични или не .Всеки сам избира как да живее.
А не някой да дава акъл правилно ли е или не.И отново да ни вкарва в някаква унификация.

Анонимен каза...

виж - илиян пеевски

http://lovechmedia.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d1%81%d0%bf%d1%80%d1%8f-%d1%80%d0%b5%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0/#comment-5946

Анонимен каза...

Явно тази Панамска не е губила близки или не иска никой да се сеща за тях. Много възвишено мислене, няма що...Да, наистина лепенето на некролози трябва да е само на регламентирани места, но да се забрани само защото в Америка или Европа не го правят, просто е смешно. Не сме най-умните, но не сме и най-глупавите.

troyan21 каза...

До №4: Наистина добро предложение, ще потърсим експерт по темата. А личното ми мнение е, че тези нашенски лепачески кампании на некролози са пълна идиотщина и превръщат града ни в един гигантски некролог; но по-важното - нямат нищо общо с почитта към мъртвите, а задоволяват някаква нездрава суета на живите. Права е г-жа Панамска, напълно!

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Не е само наша традиция.В Сърбия, Македония, Черна Гора, Украйна, Молдова също лепят, макар и не така безразборно като при нас, а само на определените за тази цел места.

Анонимен каза...

Явно тази Панамска не е губила близки или не иска никой да се сеща за тях....Това е безумие .....Трябва да се лепят ,но само на определени места не по дърветата......

TStancheva каза...

Напълно подкрепям г-жа Панамска! почитта към нашите починали близки и уважението към паметта им нямат нищо общо с разлепването на некролози за тяхната смърт и всевъзможни годишнини от нея. поставените от общината табла за тях са основно по главната улица и придават меко казано неприветлив вид на града ни. В много други градове на страната това е строго забранено и се спазва. Обърнете внимание като пътувате. Използвам случая да обърна внимание и на един друг неестетичен проблем по главната ни улица. Пред много магазини върху самите тротоари са струпани артикули, които се продават вътре. Обърнете внимание в района на малкия пазар, до и срещу Бар 12. Пред магазина за железария на ъгъла са струпани туби, бидони, ръчна количка, лопати, търмъци, навити на рула маркучи и др. подобни. И не само там. Не знам собствениците на тези търговски обекти дали си заплащат на общината т. нар. тротоарно право, но определено са неестетични и пречат на пешеходците. Такава "реклама" има и пред други магазини...

Анонимен каза...

На мен най ми харесва когато мина по главната улица около 18 часа и всички магазинерки започнат да си мият магазините и изхвърлят мръсната вода по улицата много е красиво! А и онзи с Мерцедеса ОВ4444АР всяка събота или неделя си мие терасата на ул.Хр Ботев и водата пада чак по пътното платно по колите които минават. Нямам думи!

Бианка каза...

Към №4-

http://www.freemacedonia.net/statia.php?sn=709&t=1&

Анонимен каза...

Проблемът е и в некролозите и не съвсем там!
Просто траурните агенции наемат много прости хора, които да вършат работата наречена "лепене на некролози" по този отвратителен начин.
Нека Гената поиска мнение и от траурните и от общината...

Анонимен каза...

Браво Бианке.Благодаря ти за тази статия.Научих нещо ново.

Анонимен каза...

От средата на 30-те години на XX в. вече със сигурност имаме установена традиция на разлепване на улични некролози в България (Вакарелски 1990: 155). През този период структурата на некролога във всяко отношение си остава същата.
Скоро след преврата на 09.09.1944 г., вече можем да говорим единствено за уличен некролог в България, тъй като вестникарските некролози (за обикновените граждани) са забранени, а и защото популярността на уличния некролог започва да нараства, за да достигне до днешните си размери. Новата тоталитарна власт започва съзнателно и целенасочено премоделиране на обредната система така, че да отговаря на изискванията и нуждите й. Социалистическият граждански траурен обред се основава на отричането на физическото безсмъртие или на безсмъртието на душата (Босев 1961: 77-78). На фона на пропагандираната окончателна смърт, която неизбежно ни очаква, некрологът се превръща в неосъзнат механизъм за социално и психологическо приобщаване и подготовка за смъртта на живите.

Анонимен каза...

Не са само некролозите. Ами листовките на фирмите за бързи кредити разлепени на всевъзможни места, личните реклами с "купувам" , "продавам" и нарязани листчета с телефони към тях и още и още.Колкото и комуналните да чистят, ако обществото продължава да "налага" тарикатлъка си нещата няма да се оправят.Макар че общината поне тия с телефоните може да санкционира.

Анонимен каза...

Много ми е тъжно, когато минавам по улиците и виждам по вратите на домовете по 5-6 некролога за един човек, сякаш забравяме за живите в този дом. А големите блокове, те са отрупани и всички живущи живеят ежедневно с тъгата. Ние искаме да наказваме не само себе си, но и щастливите.

Анонимен каза...

Проста е госпожа Панамска като гъбена чорба !!!Язък им за образованието за всичко...........

Анонимен каза...

Грозна картинка е това с окъсаните некролози, дано тези които четат тук да се сетят и да отидат да си ги съберат! Аз не искам да ми лепят некролози, когато ми дойде времето, но как мога да се откажа от това и кой ще ме чуе! Г-н Андреев не искаше да го лепят по улиците ... и го чуха и изпълниха желанието му! Бог да го прости!

Анонимен каза...

Вижте, има си определени места за
лепене на некролози, обяви и други подобни.
Това е идеята.
Не е проблема на самият некролог или на написаното на него.
Не може да се лепи по дървета, стълбове, ел. табла, сгради и тем подобни.
Има си едни такива кръглички нященца или както срещу виваком има едно такова като дъска - те там може да лепите на воля.

Анонимен каза...

Група чужденци дойдоха на гости в Троян! Дойдоха весели и безгрижни. Престояха 3 дни и си тръгнаха угрижени, и депресирани!
Благодариха за предоставената възможност да се "докоснат" до отвъдното и приемат с лекота мисълта за смъртта!
Просто такова "чудо" като нашето не съществува никъде по света!
Предлагам, след погребението на починалия, некролозите да се свалят от този, който ги е залепил, а и след всеки следващ такъв за помените! Същите да са залепени на определените места.
Хората са достатъчно натоварени психически, за да понасят и този товар!

Анонимен каза...

Съгласна съм,че некролозите се лепят на безразборни места в града,но абсолютно не е истина, че традицията съществува само в България. В Италия ,където живея в голяма част от годината(вече шест години)също разлепят некролози в централната част на населените места,но това се прави само в регламентирани за това табла.Почитта към починалите се отдава, като във къщи се поставя снимка или портрет на покойниците,пред който,ако е бил вярващ(там почти няма невярващи) се слага католическа броеница и\или малка икона.
Така че проблема с некролозите е,че се лепят навсякъде, а също и в липсващото възпитание на много хора,които си позволяват да ги оскверняват.
Другото,което е не по-малък проблем от некролозите е лепенето на ВСЯКАКВИ плакати,обяви и реклами на всевъзможни места,което според мен не прави некролозите поставени тук и там основен и единствен проблем.
Българина трябва да смени разрушителното си мислене с позитивно,градивно и да се научи да уважава и спазва регламенти и закони.Но за съжаление това неспазване започва от високите етажи на властта, а с липса на добър пример ред сред обществото не се постига.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |