„Чавдар” тотално надигра и наби шампионите от ИУ

* Изпуснахме по-изразителна победа, „Професор” Лилов изнесе лекция на варненските студенти * Оглавихме класирането, докосваме титлата
 * „Изтрещелият” от загубата треньор на противника налетя на
 наш репортер
Баскетбол, „А” РБГ, Финална шестица

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

В НЕДЕЛНАТА вечер, 28 февруари, скромното троянско баскетболно салонче едва побра желаещите да наблюдават дербито в първата шестица на мъжката „А” група между нашия „Чавдар” и миналогодишния шампион – тима на студентите от ИУ (Варна). Сред публиката бе и ректорът на варненския университет, заобиколен от голяма група варненски поддръжници. Само преди месец и половина в мач без значение в груповата фаза „студентите” успяха да ни излъжат и победят с 2 точки. Сега двубоят между двата отбора имаше много по-голям заряд, а победителят на 80% се доближаваше до шампионската титла. Подхвърлих това на треньора на гостите, на което той снизходително се изсмя и високомерно се опитваше да прикрие страха си от нашия отбор.

Преди мача: Мартенички за баскетболистите от малчуганите от 1.б клас
СЛЕД ПРЕДСТАВЯНЕТО на отборите под мощните овации на невероятната троянска публика група първолаци от 1.б клас на НУ „Св. св. Кирил и Методий” с класен ръководител Радиана Бояджиева поднесе мартенички на всички баскетболисти, част от инициативите на малчуганите в подкрепа на Сдружението за деца с онкохематологични заболявания. След този мил и също възнаграден с бурни овации жест започна истинската битка на терена, като в хода на срещата прехвърчащите искри между състезателите, състезатели и съдии, публика и треньора на гостите на няколко пъти стигна до острието на бръснача. Длъжен съм да отбележа, че съдийската бригада удържа напрежението и с чест излезе от двубоя.

КАК СЕ РАЗВИ самият мач. Много по-разтоварени психически и спокойни, нашите чрез попадения на Любомир Лилов, Ценко Наков, Данаил Христов и тройка на централния ни нападател Денис Титов нанесоха първи нокдаун на противника, повеждайки с 9:0. И вероятно точно това бурно начало „стегна гипса” на моряците и те до края не можаха да се окопитят. След последвалото прекъсване от страна на варненския треньорски щаб нещата малко се пооталожиха, но… тогава „Професор” Лилов започна своята наказателна акция. Безпощадният снайпер наниза цели 10 тройки от 12 опита, невиждан 70-процентов резултат, приближаващ се до рекорда на Стеф Къри от НБА за реализирани 13 тройки в един мач, и то при по-малък процент на успеваемост.

ЩЕ ПОПИТАТ някои, неприсъствали на това зрелище - кой е той, откъде е? Ето кратката визитка на Любомир Лилов: роден в Правец, на 9 март навършва 30 г., ръст 200 см, играл за „Лукойл-Академик”, „Балкан” и почти всички национални формации. До скоро бе изпълнителен директор и помощник треньор на „Балкан”. В днешния мач го титулувам като „Професора”, защото сам той беше половин отбор - не само с феноменалните тройки, реализираните 32 точки, коефициент на полезно действие 30 и 8 борби, но най-вече с умната си игра и лидерската роля. За разлика от напомпените, бих казал дори пренапомпени и хвърчащи като моторетки противникови играчи, неговият икономичен стил на движение с и без топка нагледно символизираха същината на великата и интелигентна игра, наречена баскетбол. Затова и след всяка негова тройка цялата публика изпадаше в екстаз, нагледен урок колко проста и красива е тази игра. Ще ме извините за лиричното отклонение, но спомени по романтичния баскетбол нахлуха в главата ми.

"Професора" Любомир Лилов
И КАТО ЗАПОЧНАХ с главното действащо лице, да продължа с другите герои в този исторически успех за „Чавдар”. Ще бъде незаслужено да не наблегна на отличната игра на всички останали момчета от отбора, както и вещата роля на „Биг Маг”, големия магьосник, треньора на нашите Лъчезар Диков. Подчертавал съм неколкократно, че в последните три години в троянския отбор са събрани незаслужено отхвърлени от „големия” баскетбол мъжки момчета - интелигентни и възпитани, даващи всичко от себе си, за да носят гордо емблемата на нашия тим. С лек горчив привкус ставам съпричастен към кореняците, съгражданите, патриотите, че болшинството от играчите не са троянци, но така е в спорта, вижда се, навсякъде се купуват състезатели. Оказва се, че е много по-евтино за един клуб да купи, отколкото да произведе спортисти. Лошото е, че вече настъпва моментът, в който няма от къде да вземеш, защото никой не произвежда. Остава само от чужбина. Но всичко това публиката не я интересува, тя иска да гледа хубав баскетбол и за щастие тези момчета я даряват с играта си, защото са ОТБОР!

А ЧЕ СА ОТБОР, се вижда и от приноса им за победата: Ценко Наков (13 т.) - изиграл поредния си силен мач, с резонна  стрелба и отлично боравене с топката; Данаил Христов (11 т.) - безкомпромисен под двата коша, сигурен в отиграванията, отличен в защита; Тодор Колев (11 т.) - навременна сполучлива стрелба, добра защита, но попрекали в единоборствата и излезе за 5 фала; Герасим Николов (11 т.) - бих го нарекал „Железният”, около него винаги има свободно пространство, също с много добър процент на успеваемост; Петър Христов (10 т.) - добър мач, пробиваше сполучливо, създаваше напрежение в противниковата защита; накрая Денис Титов (5 т.) - не бих казал, че беше на нивото си, но е обяснимо, включи се след боледуване. Обобщено: отлична игра на отбора и напълно заслужена победа!

КАКВО ВИДЯХМЕ в лагера на шампионите: смачкано самочувствие, безидейни, безсмислени въртележки и накрая безконечно „пилене” на ринга. Крещящ и търсещ под вола теле треньор, всяващ паника в играчите си вместо спокойствие. Връх на безсилието му беше игра в зонова защита срещу снайперската стрелба на „Професора”. Чудно ли е защо българският баскетбол е на 65-то място в света като един от уж успешните български треньори толкова е научил своите играчи и така води мача?! Единствен сръбският възпитаник Саша Топчов и гардът Ангел Нацкин се отличаваха от сивата варненска морска пяна с разумна и ефективна игра. Дори прехваления Николай Стоянов, вкарал 21 т., наред с треньора считам за главни виновници за загубата на ИУ (Варна). Първият - че се мъчеше сам да изиграе „Чавдар”; а вторият - че му позволи това. И за разлика от нашите - те не бяха отбор.

РЕЗУЛТАТЪТ в отделните части: 1-ва - 25:20 за „Чавдар”; 2-ра - 31:32 за ИУ; 3-та - 19:16 за „Чавдар”; и последна - 18:20 за ИУ.  Краен резултат – 93:88 за нашите. Вметвам съвсем малка подробност - изпуснахме победа с по-голяма разлика и дано това не се окаже фатално за първото място както преди два сезона.

СЛЕД ТАЗИ победа „Чавдар” излезе еднолично на 1-во място с 4 победи и 1 загуба. Втори е ИУ с 3 победи и 2 загуби; трети – „Шумен” с 2 победи, 2 загуби и мач по- малко; четвърти „Левски 2014 - 2” с 2 победи, 1 загуба и 2 мача по-малко; на последното място е „Бдин” - без победа. Какво следва оттук нататък? Следващият кръг е на 6 март и отново играем вкъщи - с „Академик” (Благоевград), който неотдавна разбихме като гости. Сигурен съм в победата, но не трябва да се подхожда лекомислено. Айде, наш`те!

Малък не само на ръст

И СЕГА малко за разяснение за подзаглавието. В характерния си провокативен стил репликирах след мача изпотения, останал без глас и явно страшно изнервен треньор на гостите: „Защо не вземете „Професор” Лилов да води лекции в ИУ?”. „Може”, опита се да се усмихне той и се изнесе скоропостижно от залата.

ПОЗДРАВИХ част от момчетата, взех протокола и забързах за вкъщи да напиша настоящия репортаж. Минавайки покрай автобуса на гостите, лекомислено отново бръкнах в раната на стоящите до вратата навярно шофьор и водач на ИУ с реплика за лекцията на „Професора”. И тогава се случи нещо, което не ми се беше случвало в повече от 30-годишната треньорска и репортерска дейност. Малкият на ръст (и не само) треньор на гостите, седящ на втората седалка в автобуса, излетя като изстрелян от катапулт, прескочи стъпалата и връхлетя върху ми, крещейки: „Боли ли те главата?”. В първия миг помислих, че се шегува, обаче той замахна с коляно в слабините и после се опита да нанесе кроше в лицето ми. Но вече споменах, че е малък човек, затова едва докосна с крак коляното ми, а аз инстинктивно се наведох и ударът му облиза лицето ми в областта на лявото ухо.

ПОМИСЛИХ да отвърна на дребосъка, но разумът ми надделя, пък и хората му вече бяха го озаптили. Тръгнах да сигнализирам на органите на реда, но те се бяха разотишли, а после прецених, че не си заслужава. Завършвам коментара си по този инцидент с думите: „Колега, прощавам ти, че се опита да ме набиеш, но не ти прощавам, че не си подготвил твоя отбор да бие!”.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

 Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Победа, браво за това. Но, според мен, всяко събитие трябва да възпитава хората. Треньорът на противника е бил изнервен, защо трябва да го дразним в момента. След ден-два се свързваме с него и може да говорим спокойно.

Анонимен каза...

Поредната смехотворна публикация. За това, как е пресъздадена атмосферата в залата-добре. За патоса, макар и доста лековатичък- пак добре. Но фактите!?
1. Достатъчно беше "спецът" Генков, само да погледне официалната статистика, за да не пише глупости. Все пак това го четат и запознати, в очите на които олеквате. ДА, Любо Лилов беше разликата между двата отбора, но фактите са неумолими и трябва да се четат коректно.
2. Много по-коректно към отбора, играчите и треньорския щаб, щеше да бъде, ако беше обърнато внимание на факта, че тази блестяща победа, беше постигната, въпреки отсъствието на трима основни играчи и най-вече, душата и сърцето на отбора- Ради Кочев.
Генади, аз си мисля, че твоите публикации, трябва да са наше основно оръжие, в борбата с осъдителното нехаиство от страна на Общината. Ето сега има и теоретичен и практически шанс, отборът да стане шампион на "А" група, но какво от това, като салончето ни не отговаря на никакви изисквания и дори и тези мачове са разрешени с цената на куп компромиси от страна на федерацията.

Анонимен каза...

Каква А група бе това си е чиста Б група пак каде са троянските деца как общината да дава пари за втория отбор на Ботевград , Правец нещо да кажеш стига лъгахте общественноста вижте биатлона Владо , Деси ориентирането Тачо , Малчева вижте самбото и джудото каратето само Троянци бил професор каде на село Лилов ами тези дето ги споменах те какви са гений ок нека да го има ама троянци явно има заблудени около 200 души идващи в залата като гледам мачовете в залата ми е тъжно няма троянци незнам Радевски знае това да не си дава парите за други хора не троянци какво да ви дава общината нали най много взимате вие

Анонимен каза...

Папарака рече:Втори,ти ли пишеш в другия вестник,който никой не чете.Какво се заяждаш с човека,ако ти си по-голям специалист излез с името си както той го прави.

Анонимен каза...

Абсолютно нищо не се разбира от опита за критика на 2ри! Едно изречение, 9 реда, 3 запетайки, нито една точка, а главните букви, очевидно, важат само за имената. Ужас! Много олеква тоз' народ, ей!

Анонимен каза...

Към 2-ри. Благодарение отсъствието на лщбимеца ти Ради Кочев,който е само една лястовица без пипе - бихме.Що се отнася до другите двама, единият е епилептик и не трябва да играе,а другият къде Пешката знае.

Анонимен каза...

№3 много зле бе човек.Нито мисълта ти е наред,нито правописа,нито разсъжденията ти.Не прилича на човек с ВИШО образование.
Колкото до мача-беше страхотно изживяване.Снощи бях на концерт на Васко Василев/цигулар/-страхотен.Да ама той пък не е от Троян.Това не значи,че не е добър.В театрите също няма троянци-какво да ги гледаш.Дано си разбрал нещо.

Анонимен каза...

До номер 4!
Ти карал ли си физическо че ръсиш АКЪЛИ!!!

Анонимен каза...

6-ти А ти дори и лястовица НЕ СИ!!! Според мен си някой голям смешник!!!

Катя каза...

Обръщам се към Т21:
Според мен заради липса на човек, който да отразява спортните събития в града, ставате зависими към „репортер” като Г-н Стефан Генков. Чакате някой да ви изпрати информация за дадено спортно събитие и, ако такъв не се намери, оставате неинформирани, което пък води до неактуалност на вестника ви. Понеже въпросният „репортер” посещава единствено домакинските мачове на мъжкия отбор и пише само за тях. /доста пристрастно при това ,възвеличавайки неслучайни хора/. Във вестника ви няма и грам информация за подрастващите отбори по баскетбол и техните успехи, за аматьорския отбор по баскетбол и невероятния му първи сезон. Затова и разни анонимници постоянно дрънкат, че Общината давала пари за „втория отбор на Ботевград” . Ами няма кой да ги осведоми.
Ст.Генков ми е доста забавен понякога, но е несериозно от ваша страна, след толкова години на пазара да не сте намерили човек,който да отразява всички спортни събития и то безпристрастно. Защо да не се казва Калоян Кюркчиев например...

Анонимен каза...

Испанеца: Поздрави от троянската колония на момчетата,треньора и президента Макариев.Успех и нататък.

troyan21 каза...

До Катя (№10): Казвал съм го и друг път - за нас (Т21) е чест, че Стефан Генков ни сътрудничи,никой досега не е писал толкова ефектно за спорта в Троян, това е моя убеденост. Аз лично го чета с огромно удоволствие, а отзивите на наши читатели от страната и особено от чужбина доказват, че не съм единствен, Стефан има десетки фенове. А за баскетбола - смятам, че с баскетболните си материали той направи изключително много за троянския баскетбол днес, допълнителна негова заслуга наред с треньорската преди години. Друг важен момент - Стефан не е на щат, пише за каузата, а не за заплащане. Още - не сте права, че пише само за домакинските мачове, пише за всичко в троянския баскетбол днес, пише го с любов и болка, този човек живее с баскетбола. И още - Стефан не цепи басма на никакви баскетболни и други фактори, казва нещата едно към едно, не спестява остри оценки и критики, което му навлича неприятели и дори врагове, не малко. Накрая ще повторя - чест за Т21 е, че Стефан Генков е от нашия отбор!

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

ЧАВДАР ТРОЯН приема „ЮЗУ-Академик” Благоевград
за поредната дерби среща във финалната шестица на А група
Никой отбор не обича да губи!
Никой от троянските приятели на баскетбола не обича да губи любимия му отбор - ЧАВДАР!
Не искаме непостижимото и не се заблуждаваме, че желаем нашите любимци – момчетата от троянския тим да бъдат отново оня сплотен отбор по начина, по който ПРЕКЪРШИХА варненските „студенти” от ИУ пред ректора им.
Ние феновете на ЧАВДАР ТРОЯН, искаме да спечелтем още мачове във финалната шестица, да се затвърдите на челото на класирането и това ще е страхотно – градчето ТРОЯН, с НЕСТАНДАРТНА спортна зала (разбирайте ученически САЛОН за провеждане на часове по физическо възпитание), показва, че когато има отборен дух, отличен треньор, опитен водач в лицето на капитана(разбирайте „Доцент Лилов”) и НЕВЕРОЯТНАТА ТРОЯНСКА ПУБЛИКА, може да жъне победи над най-големите областни градове!
Наистина не се заблуждаваме, че ще е лесно.
Всички отбори без изключение се точат на баскетболния ЧАВДАР, по подобен начин, по който играха ИУ Варна- грубо и провокативно. Всички отбори без изключение се чувстват крайно унизително след загубите, които инкасират от ЧАВДАР. Треньорите им изпадат в амок, че загубата от ЧАВДАР ги прави за резил!
Нима е възможно, това „отборче” от Троян, без известни звезди(или „медийни тигри”), съставено от момчета, които имат воля, дух и огромно желание да играят баскетбол, да карат противниците да треперят от страх преди всики мач?
Подкрепете ЧАВДАР в двубоя му с „ЮЗУ-Академик” Благоевград в неделя
6 март от 17 часа!
ЧАВДАР….. ЧАВДАР…... ЧАВДАР…..


P.S.Няколко „ретро” скандирания на
темпераментната троянска публика
от преди 50 години:
- „БОГ ПРОЩАВА – ЧАВДАР – НЕ !!!”
- „БЕЗ ЖЕНИ МОЖЕМ, БЕЗ ЧАВДАР – НЕ !!!”

Анонимен каза...

12-ти,защо понижихте Лилов от "Професор" в "Доцент".

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |