След проверката на въжените мостове в Троянско

* Прокуратурата: 19 моста са „с корозии и амортизирани части и има спешна необходимост от проверка на конструкциите им” * Общината: „Въжените мостове в Троян не застрашават сигурността на гражданите”, изключение – мостът в Червянска лъка, затворен е
Внимание!
Най-натовареният въжен мост в Троян (при Енергото) бе ремонтиран и е в добро състояние
ПРЕДПРИЕМАНЕ на незабавни мерки във връзка с опасните въжени мостове, разпореди прокуратурата на кметовете на общини от района на Апелативна прокуратура - Велико Търново (включително община Троян – бел. Т21). Мерките са по реда на надзора за законност и бяха разпоредени от Върховна административна прокуратура. Организирани от окръжните прокурори, проверките се извършиха съвместно с кметовете на общините чрез комисии, които инспектираха въжените мостове на територията на всички общини в петте области от района на Апелативна прокуратура - Велико Търново.

ПРОВЕРЕНИ СА всички съоръжения в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе. Целта е да се установи състоянието на въжените мостове към момента и тяхната безопасност за ползване. Проверката е установила 23 въжени моста, неотговарящи на техническите изисквания за безопасност. За всички констатирани неизправности прокуратурата на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) е изпратила предложения до кметовете на общини за вземане на незабавни мерки.

Вторият по важност въжен мост в Троян (на Дъскотина) също е ремонтиран и в добро състояние
ТОВА НАУЧИХМЕ от публикуваната на 27 януари 2016 г. обширна информация в официалния сайт на Апелативна прокуратура - Велико Търново (www.prb.bg/bg/apvt). От изнесеното става ясно още, че в община Троян има най-много изградени въжени мостове – 22 на брой, 6 от които са в града (Троян), а останалите 16 в троянските села. Констатацията е, че 3 от градските мостове са в добро състояние, а останалите три и всички мостове по селата са „с корозии и амортизирани части и има спешна необходимост от проверка на конструкциите им”. Тук е необходимо известно пояснение - прокурорската проверка предписва спешна проверка/обследване на 19 въжени моста в Троянско, но никъде не се говори, че мостовете са опасни и застрашават живота на хората, каквито трактовки се появиха в някои медии, включително централни.  


Локалният и почти неизползван въжен мост в кв. "Червянска лъка" е затворен за движение
ПОТЪРСИХМЕ становището на общинската администрация в Троян и получихме следното пояснение:


„Състоянието на въжените мостове в Троян не застрашава сигурността на гражданите. Община Троян е единствената община в областта, чиито експерти направиха оценка на състоянието на въжените мостове в града. Подадената информация до медиите е базирана на тази оценка на Общината. Проблем е установен единствено на моста в Червянска лъка (в промишлената зона – бел. Т21), по който експертите забраниха преминаването.

През 2012 г. беше ремонтиран мостът при Енергото, като бяха подменени всички носещи греди, бяха обработени металните части срещу корозия и ремонтирани парапетите. През 2013 г. Общината извърши ремонт на моста при Електрическа подстанция № 2 в кв. „Велчевски“, където бяха подменени дървените греди, обработени елементите срещу гниене и ремонтирани парапетите. През 2013 г. и 2015 г. Общината извърши ремонт на носещите греди и парапета на моста при Дъскотина.

В бюджета за 2016 г. кметът на община Троян предлага за финансиране конструктивно обследване на мостовете, за които експертите препоръчват ремонт (19 моста в града и селата – бел. Т21). След това ще бъде предприето поетапното им ремонтиране. Оценката на въжените мостове на територията на града показва, че състоянието им не застрашава сигурността на гражданите.”

Т21 
Начало

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Кои са експертиТЕ в общината? Като изключим инж.М.Василева другите какво общо имат с професионалното стр - во като наука че да ни ги пробутвате за експерти?
Във всяка община ежегодно трябва да се обследват всички мостове и потенциалните свлачища. Там където не властва простотията разбира се и където се уважават инженерите а не милиционерите

Анонимен каза...

Кой носи отговорност за некачествено построения мост в на началото на с.Терзийско? Колко пари е дала общината за построяването му през 2007г.?Колко години е гаранционния му срок? Защо не е потърсена отговорност от фирмата строител? Мостът провисна през 2011г и беше отнесен от реката през 2012г...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |