Калистерски: Да концентрираме история и уловим духа на времето

* Една от големите цели на новата рубрика е да покажем, че България е постигала успехите си благодарение на българския модел * Сериозно място ще отделим на позабравения културен елит на Троян

Христо Калистерски
Ново: „10-те реда на „Традиция”

От началото на новата година стартира новата постоянна рубрика на Т21 „10-те реда на „Традиция”. Заглавието подсказва, че „колумнист” ще е патриотичното Национално дружество „Традиция” и по-точно неговият тукашен Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Троян и Априлци. Рубриката ще е с ясна патриотична насоченост и ще представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци, ще показва и доказва, че и „ний сме дали нещо на света”.

За „10-те реда на „Традиция” разговаряме с Христо Калистерски, председателя на РК „34-ти пехотен Троянски полк” (Троян и Априлци) и автор на идеята за новата рубрика.

- Г-н Калистерски, каква е идеята, смисълът на новата рубрика, която е по твоя инициатива?
- Идеята стои отдавна и е да обърнем внимание върху българския принос, какво сме дали ние на света, с какво можем да се гордеем. И е особено важно днес - когато сме свидетели на силна чужда агитация в България, на явен стремеж за уронване на престижа на държавата ни - ние да се опитаме, макар и на местно равнище, да покажем какво представлява България и българското.

Разбира се, наясно сме, че няма как да се живее само с история и минало. Но пък е абсолютно сигурно, че който си знае миналото, той ще знае как да гради бъдещето си. Реално на мен ми се избистри идеята за рубриката, като гледах и гледам как младите днес се насочват към разни човеконенавистни идеи.

- Какво точно ще представлява рубриката?
- В нея ще има примери от нашата история, ще си говори за значими личности и знакови моменти за България. Кратко, ясно, образно казано - в 10 реда. Като превес ще имат местните събития и личности. Но няма да са само личности от военната ни история, а и хора, свързани с културата, сериозно място ще отделим на позабравения културен елит на Троян.

- Значи ще има просветителски и будителски цели?
- Да, точно така. И тук искам да спомена за една негативна днешна тенденция – немалко млади хора се прехласват по Сталин и Хитлер, по петолъчки и пречупени кръстове, без да знаят за какво става дума.

Пресъздаване на отбраната на Троянския манастир през лятото на 1877 г.
- Мислиш, че има реално възраждане на тези идеи или това е нещо без особена мисъл, някаква атракция, някакъв опит да се направиш на интересен? Мислиш ли, че има дълбочина в тези проявления?
- Това е сериозен проблем и не е безобидно. Руската пропаганда тук си действа и то по посока на един неокомунизъм.

- Това е за петолъчките, а пречупените кръстове?
- Запада официално отрича хитлеризма и националсоциализма, но там има носталгия в тази посока. Влиянията са оттам, но и през Русия, където те намират почва днес.

- Смяташ, че и в двата случая има някакво външно влияние? Или пък има вътрешни фактори – многото цигани, икономическата криза, мигрантската заплаха и т. н., които възраждат подобни настроения?
- Да, вътрешните фактори оказват влияние. Но процесите се дирижират отвън. И да се върнем към рубриката – една от големите ни цели е да покажем, че България е постигала успехите си благодарение на, аз го наричам, българския модел. Това е модел, основан на справедливостта и толерантността, на реалните ползи от всеки един човек, независимо какъв е и отдаване на всекиму според заслугите.

- Успешен ли е този български модел, кога е бил успешен?
- Успешен е по време на Възраждането и до 1944 г. е бил успешен. Ще дам пример – в тези периоди хората, българи, български турци, всички, са били обединени около името България. И са били готови да се бият и са се били за България.

- Днес, при някаква заплаха срещу страната ни, би ли се появил този общ национален дух, дали всички бихме се били за България?
- За съжаление в момента не е така. Вече сме сериозно разединени – българските турци се смятат за турци, друга част от българите пък биха се били за… Русия, но не и за България. Нашият модел тогава, в онези периоди преди 1944 г., е България над всичко. Но има един уникален момент – България никога не е искала нещо чуждо, чужди земи, борбите ни са били да си върнем нашето, завзетите от други български земи. В „10-те реда на „Традиция” ще дадем много примери в подкрепа на тази теза. 

-  Има ли набелязани значими личности, които ще влязат в тази кратка и концентрирана исторически рубрика, ако мога така да се изразя?
- Да, защо не, идеята е точно тази – да концентрираме история и уловим духа на времето. Мога да посоча набелязани личности и факти за първите броеве – мислехме да започнем с Георги Раковски, но първо ще говорим за бойните знамена на България, тъй като първият брой на Т21 за 2016 г. ще излезе точно на Йордановден (Богоявление), когато се освещават бойните ни знамена.

Поредната историческа възстановка на "Традиция", вляво - Христо Калистерски
- Предполагам, че на 34-ти пехотен Троянски полк ще бъде отделено голямо внимание?
- Така е, ще говорим много за славния Троянски полк. Ще споменем също героите на полка, те не са един или двама.

- Да завършим с въпроса кои ще са авторите в „10-те реда на „Традиция”?
- Основно наши членове, на РК „34-ти пехотен Троянски полк”, така ще се види колко много и качествени хора стоят зад нашите идеи.

Интервю на Генадий Маринов

Още по темата:

4 коментара:

Иванко каза...

Подкрепям идеята! 34-ти пехотен Троянски полк е известен в цяла България!

Анонимен каза...

Най-после нещо наистина смислено!!! Поздравления за идеята, за членовете на клуб "Традиция" от Троян (познавам ги лично), за читателите и за издателя на вестника. Бъдете здрави!!!

Анонимен каза...

Поздравления за Традиция!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |