Троянец начело на „Левски”

* Волейболната легенда Христо Илиев пое изпадналия в тежка криза столичен клуб, поканата дошла от мениджъра на
 „сините” Владо Николов
Волейбол
Владо Николов и Христо Илиев 
ЕДНА от спортните знаменитости на Троян – волейболистът Христо Илиев (64 г.), дългогодишен национал, олимпийски вицешампион от Москва`80, национален треньор и с куп още значими факти във волейболната си биография (виж визитката му по-долу), наскоро пое като старши треньор столичния „Левски”, играещ в Суперлигата на България. В това няма нищо изненадващо – г-н Илиев е дълбоко свързан с този клуб, цялата му състезателна кариера у нас е преминала в „Левски”, бил е и наставник на „сините” през втората половина на 90-те години. „Заставам пред вас със самочувствието на един истински левскар. В „Левски” съм започнал и съм направил първите си крачки и до днес не съм изменил на този клуб”, заяви на нарочната пресконференцията по представянето му в зала „Арена Армеец” новият наставник на „сините” 

ЗЕМЛЯКЪТ ни е получил поканата за треньор от силния човек в „Левски”, дългогодишен играч и капитан на „сините” и настоящ капитан на националния ни отбор Владо Николов; който от две-три години води борба за спасяване на затъналия в криза и безпаричие легендарен клуб. Битката за оцеляване продължава, но вече проблясва светлина – след като друг земляк, ловчалията Гриша Ганчев, чрез фирмата си „Петрол” е осигурил финансиране на отбора за настоящия сезон 2015/16 г. „Гриша Ганчев подаде до момента единствен ръка на „Левски”, спасявайки настоящето му. Вярвам, че от тук нататък всеки фен на „Левски” ще подаде ръка на школата ни, спасявайки така бъдещето на великия клуб”, написа в страницата си във фейсбук Владо Николов.

Христо Илиев с националния селекционер Плавен Константинов
РАЗБИРА СЕ, трябва време и в момента треньорът ще разчита главно на юноши от школата на клуба, но надеждите са, че още от зимата „Левски” ще е познатият отбор и ще се завърне сред фаворитите. „Приятно съм изненадан от упорството на Владо, който вече три години се бори за спасяването на мъжкия отбор. Владо вече трета година влага и лични средства единствено и само за синята идея. Тук мисля, че са и допирните точки със сините фенове”, коментира ситуацията г-н Илиев.

ПОВТОРНИЯТ треньорски дебют на Христо Илиев начело на „Левски” не тръгна гладко - с домакинска загуба от „Арда” (Кърджали) миналия вторник, 27 октомври. А в изявлението му след мача се чу следното: „Това са момчетата, това е на този етап отборът. Твърдо вярвам, че те ще развият себе си и ще играят волейбол с удоволствие. Убеден съм, че ще мога да ги мотивирам всеки да се докаже и реализира”.

Т21

Визитка

ХРИСТО ИЛИЕВ е роден на 7 ноември 1951 г. в Троян (след броени дни навършва 64). От 13-годишен започва да тренира в „Левски” (София) и играе в мъжкия тим на клуба почти две десетилетия – от 1963 г. до 1981 г. Десет години е национал на България, а на Олимпиадата в Москва през 1980 г. печели сребърен олимпийски медал. На клубно ниво е играл в отбори в Италия, Турция, ОАЕ. Приключва състезателната си кариера през 1986 г. След това е треньор – започва с подрастващите в „Левски”, след това води елитните отбори на „Рен” и „По” във Франция, треньорската му кариера продължава в Кипър, Кувейт, Дубай, Индия, за половин сезон е наставник и на „Лукойл Нефтохимик”. На два пъти е старши треньор на националния отбор на България. Синът му Христо Илиев-младши също е волейболист.

През годините именитият състезател и треньор не е скъсал връзките с родния край. Вдигнал си е голяма къща в с. Дълбок дол, откъдето са корените му, и прекарва доста време тук. Има много троянски приятели. Има, както сподели преди време пред Т21, и амбицията да създаде детска школа по волейбол в Троян.   

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Брaво и успех!

Анонимен каза...

Успех и само ЛЕВСКИ.Христо е много свестен човек

Анонимен каза...

Успех!!!

Анонимен каза...

И младши и старши са стабиларки.Крайно време е най-успешния колективен спорт в България да бъде достъпен и за децата на Троян.Много Казийски и Владо Николовци можеше да са се родили тук, но никога няма да разберем.
Успех на Христо Илиев.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |