Посмъртна номинация за Миро Нанков

* „Между пътешествията той се бореше за тежка кауза – опазване на горите в Троянския Балкан – неговото родно и най-любимо място”
 
Заплакала е гората…
Миро Нанков на битка срещу сечта в района на любимия му Зелениковски манастир, м. май 2015 г.
МИРО НАНКОВ е номиниран посмъртно за Годишните награди за биоразнообразието на Българска Фондация Биоразнообразие в категория „Активист за природата”. В кампанията за набиране на номинации го е предложила Данита Заричинова, дъщеря на Даря и Нико Заричинови (Тур клуб „РеМарк”). В наскоро излезлия списък с номинирани за 2015 г. нашият Миро е сред общо 18-те избрани в споменатата категория. Представянето му гласи:

„За съжаление, посмъртно… Мирослав Нанков беше един от най-големите пътешественици в България, който показа на много туристи и авантюристи много от най-красивите места по света, винаги вдъхновяваше хората да пътуват, да опознават нови места, но и да ги запазват такива, каквито са.
 
Но между пътешествията той се бореше за тежка кауза – опазване на горите в Троянския Балкан – неговото родно и най-любимо място. Обикаляйки, той снимаше и заснемаше незаконната сеч в района и я представяше сред многобройните си приятели и почитатели – така допринесе за разпространението на проблема със сечта сред хора на всякаква възраст, професия и социален живот – разшири много кръга извън природозащитниците и активните млади хора.
 
Миро започна открита борба с дървената мафия и не се страхуваше да изказва мнението си, както винаги и както го помним – шумно, с темперамент и много енергия. За съжаление, не успя да продължи тази битка заради нелепата си смърт в Зелениковския манастир – едно от местата, които се опитваше да опази от незаконната сеч. Но си остава вдъхновяващ пример за всички.”

ОТ СТРАНИЦАТА на Българска Фондация Биоразнообразие припомнят статията на Миро Нанков „Заплакала е гората. Реквием за Троянския Балкан”, която беше спонтанно написан текст в неговия фейсбук профил, но веднага излезе в „Троян 21” и после – в много национални медии.

БЪЛГАРСКА Фондация Биоразнообразие е създадена през 1997 г. като приемник на създадената през 1994 г. междуправителствена Българо-швейцарска програма за опазване на биоразнообразието. В продължение на вече 18 години работи за опазването на природата в няколко ключови региона: Пирин, Добруджа, Ропотамо, Централен Балкан, Бургаски влажни зони, Странджа, Източни Родопи, Осогово и Беласица. Връчва Годишните награди за биоразнообразието от 2006 г. в общо пет категории: Най-успешна кампания (акция/дейност), свързана с опазване на биоразнообразието; Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската дива природа; Активист за природата; Политик с най-голямо внимание към българската природа; Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси.

ПРИСЪЖДАНЕТО на Годишните награди се организира в рамките на проект „За Балкана и хората”, който се изпълнява в партньорство от 6 български и 4 швейцарски организации в Западна и Централна Стара планина. Проектът има за цел да покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Финансиран е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

ПОСМЪРТНАТА номинация за Миро Нанков потвърждава изречената през сълзи увереност на десетки негови приятели, че името му ще остане. „У него най-много харесвам това, че не се запиля по света! Повечето хора се губят по пътя и по пътищата. Защото не знаят как да пътуват. Търсят се някъде, където ги няма, и не се сещат да се приберат. Той тръгваше и се прибираше. Тръгваше и се прибираше. Тръгваше и се прибираше от целия свят... Троян, Зелениковец, чакайте го! Той ще си идва. Че кой друг, ако не той, Мирослав Нанков?”, беше написала за него съгражданката ни Мирослава Иванова. Припомнянето от страницата на Българска Фондация Биоразнообразие кой е Миро Нанков звучи като едно от тия негови идвания.

Т21

Гласувайте за Миро Нанков - ТУК
Гласуването продължава до 18:00 ч. на 24 ноември 2015 г.  
Начало
 
Още за и от Миро Нанков:

4 коментара:

Анонимен каза...

Миро заслужава да спечели! Много липсва, но винаги ще го помним, разбира се с усмивка!

Анонимен каза...

Все е било, но Троян да има председател на Общински съвет с прякор "Тъпото" не е било. Боже опази!!!

Анонимен каза...

Човека е показвал много неща и то все истина, но ефекта е нулев за съжаление.
Накрая дървената го уби, понеже й беше неудобен.

Unknown каза...

Да, Миро заслужава, ние, тези, които не сме пътували с него физически, опознахме света чрез него виртуално. И сега и ние и ГОРАТА продължаваме да плачим. Реквиемът продължава, а Миро живее с нас. Ти вожде - заслужаваш много повече от една номинация..."Ора, обичайте се!"

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |