Гласуването: в Троян с три бюлетини, по селата – с четири

* Очаква се сработване на преференциалния механизъм за избора на съветници и сериозни размествания по революционната формула „последните станаха първи”
Местни избори 2015
С ТРИ БЮЛЕТИНИ ще се гласува в Троян на местните избори на 25 октомври – за кмет на общината, за общински съветници и в референдума за електронното гласуване. В селата (без двете най-малки Патрешко и Балабанско) ще има още една четвърта бюлетина – за селски кмет.

ПО-ЗАВЪРЗАН ще e изборът за общински съветници, тъй като промяната в Изборния кодекс даде възможност за преференциално гласуване. С други думи – в тази бюлетина веднъж ще се задрасква квадратче вляво с номера на предпочетената съветническа листа, те са общо 18; а вдясно, където има кръгчета с номера от 1 до 29 (колкото е броят на съветниците в община Троян), допълнително ще може да се задраска номерчето на предпочетения човек в листата.

Бюлетината за общински съветници в Троян, кликни
ЗА ДА СЕ ЗАДЕЙСТВА преференциалният механизъм, съответният кандидат трябва да получи минимум 7% преференциални гласа от общинската избирателна квота (нужните гласове за един съветнически мандат). Досегашната практика в община Троян показва, че съветнически мандат се печели с около 400 гласа, т. е. преференциалният минимум се равнява на 28 гласа. Което означава, че с поне 28 преференции кандидатът ще влезе в т. нар. списък А, от който ще се попълнят спечелените от съответната партия/коалиция съветнически места в новия Общински съвет. Тъй като този праг е твърде нисък, запознати предричат здраво сработване на преференциалния механизъм, водещо до сериозни размествания в листите по революционната формула „последните станаха първи” и големи и в някои случаи не особено желани за партийните щабове изненади. Едно уточнение – гласуването без преференции е в полза на предварителната подредба на листата.

И НЯКОЛКО важни технически подробности. Първо - отбелязването само на преференция (задраскване само на някое от кръгчетата с номера от 1 до 29 вдясно) ще прави бюлетината недействителна, задължително трябва да се задраска и квадратче вляво. Второ - задължително трябва да се избере листа (да се задраска квадратче вляво), а преференциалният избор не е задължителен (може да не се задрасква кръгче вдясно). Трето – трябва да се гласува само за една листа, т. е. задраскването на повече от едно квадратче вляво прави изборът ви за съветници недействителен. Четвърто - бюлетина със зачеркнати повече от едно кръгчета вдясно (повече от една преференция) не е недействителна, но преференцията няма да бъде зачетена и гласът отива за водача на листата. Пето – ако някой гласуващ си покаже бюлетината след излизането от тъмната стаичка, тя става невалидна и се унищожава, а избирателят няма право на повторно гласуване. Шесто - при грешка в гласуването избирателят има право да върне сгрешената бюлетина, тя не се отваря (остава сгъната), а на него се дава друга чиста бюлетина и възможност да повтори „упражнението”, като това се отбелязва в протокола.

7 коментара:

Анонимен каза...

Днес е много важен ден за наш'те първи партийни и общински ръко-водители. Най-важният! Най-важният и най-отговорният, но не заради гласуващите или не гласуващите, не дори и заради тях самите, a единствено заради запазването и легитимирането на Системата. На тази 26-годишна Система, която ни разруши като държава и общини, унищожи ни икономиката, здравеопазването, образованието и всичко до което се докопа, а от българите направи е/и/мигранти и чужденци в собствената си остатъчна държава, и които българи в Европа отдавна определят като "идиотите на Балканите". Цял месец медиите облъчваха остатъчното население - "Гласувайте", "Гласувайте"...."Гласувайте". За кого и ЗАЩО - няма значение!
*
Тази статия с "правилата" за гласуване се появява точно в денят за гласуване. Ето го поредното потвърждение на думите ми - "Няма значение за кого", а има значение само и единствено присъствието и ОТЧИТАНЕТО броя на гласувалите. Ама че нямало да знаят как да гласуват, че щели да сбъркат, да пускат невалидни бюлетини съзнателно или несъзнателно - това не е от значение за легитимацията на Системата. Броят на гласувалите - това е важното, това е най-важното.... /най-най-най-най-важното/. Няма никакво значение дали 99% от бюлетините ще са невалидни. Все ще има поне една валидна и изборите ще са „успешни“. Яно е за кого и за какво!
*
Днешните избори ще са малко "по-леки" и "по-безобидни" от предходните, когато все пак имаше противник на Системата и на статуквото, което от всякъде погледнато бе една алтернатива. Днес няма нито един кандидат за кмет или политическа организация, които да се изправиха срещу Системата. Така че "борбата" между безалтернативните един спрямо друг кандидати, които до един са продукт на тази Система ще е нужна само за статистиката и остава едно единствено - да се легитимира Системата за пореден път.
*
Купуването и продаването на гласове било забранено. Така е!
Обаче купуването и продаването на човешки души, съвест и морал не е забранено. Човешки ли казах? Поправка – купуването и продаването на „осъдени душИ“ НЕ Е забранено!

Анонимен каза...

Време е да се помисли за някакъв подбор на хората в комисиите.90% от тях са там само за да вземат парата и не знаят своите задължения.Недопустимо е да се карат по между си дали трябва да пишат ЕГН и N на ЛК след като списъците им са разграфени с такива колонки.Още по-малко пък аз да ги подсещам да откъснат отрязъка от бюлетината.Сутринта преди мен имаше само един човек и чаках 20мин.,а какво ще бъде при повече хора ?

Анонимен каза...

Как да си знаят задълженията този сбиротак!? Същото е и с кандида/ти/ки за общински съветници, от тях има пълни невежи ,които не могат да четат без да сричат и името даже не могат без грешки да си напишат.Някои от кандидатКите е ясно,че бая дупе са дали за листите си. А какво ще съветват, как се хващат богати любовници ли?

Генадий Маринов каза...

В секция 17 в НУ "Св. св. Кирил и Методий" - 11:30 ч., невиждан наплив от желаещи да гласуват. Хората от секционната комисия - много делови, оперативни и точни; тук бе съвсем различно от ситуацията, описана във втория коментар.

Анонимен каза...

http://nbox.bg/scandal/item/10461-shok-globiha-troyan-s-1-3-mln-za-vodniya-tzikal.html

Анонимен каза...

2-ри напълно си прав. На ръководните места в СИК - за председатели и секретари са сложени хора които досега изобщо не са участвали в избори.Само и само да представляват някоя партия и да вземат 50-60 лв. без да знаят своите задължения.По лош състав на СИК досега не е имало.

Анонимен каза...

Селата - не е важно кой и как ще гласува, важното е кой брой бюлетините.
Повечето партии не слагат техни застъпници в малките села и там става яка далавера.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |