„Избор за Троян” пресече партийната далавера на ЦИК

* ВАС уважи жалбата на троянската коалиция и обяви за нищожно решение №2018-МИ на ЦИК от 11 септември 2015 г. * Аргументите на цикаджийските адвокати не минаха, спасени сме от
 2-3-метровите изборни бюлетини
Местни избори
ЖАЛБАТА до Върховния административен съд (ВАС) на троянската местна коалиция „Избор за Троян” срещу решение №2018-МИ на ЦИК от 11 септември т. г., внесена на 14 септември, хвана ред (пълния текст на жалбата и аргументацията на жалбоподателя – виж ТУК). На свое заседание на 17 септември върховните съдии (тричленен съдебен състав с председател Нина Докторова) решиха следното: „Върховният административен съд, четвърто отделение, ОБЯВЯВА НИЩОЖНОСТТА на решение №2018-МИ на ЦИК от 11 септември 2015 г. (…). Решението е окончателно” (реш. №9588 на ВАС от 17 септември 2015 г. - бел. Т21)*.

ЖАЛБАТА на „Избор за Троян” бе присъединена към сходните жалби на ПП „Единна народна партия” на Мария Капон и ПП „България без цензура”, подадени от партийните централи. Но именно троянският иск доведе до гледане на делото и в крайна сметка до блокирането на една грозна партийна далавера за предстоящите Местни избори 2015, целяща да облагодетелства големите (национални) партии и да ощети малките местни коалиции и инициативни комитети, разбъркващи статуквото.

КАКВО се случи? Юристите на ЦИК, представители и проводници на партийната далавера, имаха два аргумента. Единият – че националният референдум, който ще се проведе съвместно с Местни избори 2015 на 25 октомври, приравнява местните избори към националните; и това дава основание на ЦИК, а не на ОИК (Общинските избирателни комисии), както е според Изборния кодекс за местните избори, да тегли жребия за номерата на участниците. С други думи – във всяка една изборна листа за кметове/общински съветници във всяка една българска община трябва да присъстват абсолютно всички регистрирани партии и коалиции, независимо че повечето от тях нямат кандидати в конкретната община (партийците в ЦИК и юристите им се позовават на §5 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс). Което пък автоматично води до дължина на кметските бюлетини от около 2 метра, а на съветническите – около 3 метра; и, разбира се, увеличава значително печалбите на печатниците, получили поръчките да печатат изборните бюлетини. И още – ЦИК ще изтеглят номерата на националните партии и коалиции, от 1 до 72, колкото е бройката им, и чак след тях трябва да се наредят местните коалиции и инициативни комитети; тоест – на местните избори чисто местните кандидати щяха да са най-отзад в листите и най-ощетени?!

ВТОРО. Казахме, че номерът на партизирания ЦИК не мина точно заради жалбата и упоритостта на троянската местна коалиция „Избор за Троян”. Защо? Ами защото ловките цикаджийски адвокати, защитаващи споменатото решение №2018-МИ на ЦИК от 11 септември, извадиха аргумента, че при другите жалбоподатели ПП „Единна народна партия” и ПП „България без цензура” „не е налице правен интерес за оспорване на процесното решение”, тъй като „нямат приложени документи, удостоверяващи регистрацията им за участие в изборите за общински съветници и за кметове”. А по закон когато някой няма правен интерес от даден свой иск, съдът не разглежда и не уважава подобен иск. Или другояче казано, ако местната коалиция „Избор за Троян”, която има редовна регистрация за участие в местните избори и издига свои кандидати за кмет и общински съветници в Троян, не бе подала жалба, делото във ВАС нямаше да се гледа и партийната далавера щеше да мине, а ние (гласоподавателите) щяхме да бъдем ощастливени с „исторически” 2-3-метрови бюлетини.

СЕГА ДА ПРИПОМНИМ кой в ЦИК се опита да прокара незаконосъобразното решение №2018-МИ от 11 септември 2015 г., даващо предимство на партиите и ощетяващо непартийните кандидати. Внесено бе от хората на ГЕРБ и ДПС и бе подкрепено от хората на БСП. Ясно като бял ден, нали!

Т21 


* Пълния текст на решение №9588 на ВАС от 17 септември - виж ТУК

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Браво !!!
Доживяхме да видим една активна, не зависеща от партии местна група ! Искрено признавам, тези хора, от тази коалиция ще променят двуполюсния модел БСП - ГЕРБ в Троян. Самото дело е доказателство за това, че Избор за Троян не се страхуват от ударите, които ще им нанасят корпоративно- олигархичните групи, обиращи България. Напред, с вас сме !

Анонимен каза...

Браво на ДОНКА!!!

Анонимен каза...

Може да е малка стъпка,но е стъпка напред в борбата с адвокатската еквилибристика и задкулисните игри.
Браво!Подкрепям ви!Успех!

Анонимен каза...

Във ВАС въобще не са разгледали жалбата на Избор за Троян
Пишете истината...

На 10.9.2015 г. група народни представители, водени от Цветан Цветанов от ГЕРБ и Борислав Борисов от АБВ, написали писмо до ЦИК, с което ги молят грубо да наруши закона, като предвидят местните избори да се провеждат с единни (национални) номера на бюлетините. Големите партии печелят от това, а по-малките партии, коалициите и инициативните комитети са ощетени. Защо това се прави на тъмно и с писмо до ЦИК, а не с изменение на Изборния кодекс, което е законовата и по-достойната позиция, можем само да гадаем.
Има-няма 24 часа след това писмо ЦИК се почувствала сезирана надлежно и взела, че постановила решение, с което изпълнява молбата от писмото и грубо нарушава Изборния кодекс. В подкрепа на решението на ЦИК гласуват отново представителите на ГЕРБ, подкрепени от ДПС и, забележете, АТАКА.
Днес Върховният административен съд отмени решението на ЦИК и сложи край на този водевил. Слава Богу, законът победи политическата целесъобразност!

Анонимен каза...

2ри браво на Донка за коее? Че не спира да докарва циганско преселение в градът? Е ако е за това, браво Донке!

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%b9/
за донка михайлова

Анонимен каза...

Номер 4 - ти малоумен ли си? Явно да. Генадий е посочил линк в края на статията, от която ясно се вижда, че ВАС СА РАЗГЛЕДАЛИ жалбата на всички в едно, включително и на "Избор за Троян" и долу са оставили без уважение жалбите на две от политическите партии, защото не са доказали правен интерес. Ама явно политическото ти поръчение е да твърдиш обратното ;)
Не разбирам как може да се злобее при нещо, което е принципно и добро за избирателите?

Анонимен каза...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 9515
София, 15.09.2015

Върховният административен съд на Република България - Четвърто отделение, в закрито заседание на петнадесети септември в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АДЕЛИНА КОВАЧЕВА
ЧЛЕНОВЕ:
МАРИО ДИМИТРОВ
КРЕМЕНА ХАРАЛАНОВА
при секретар
и с участието
на прокурора
изслуша докладваното
от съдията КРЕМЕНА ХАРАЛАНОВА
по адм. дело № 10768/2015. Document Link Icon


Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.58 от Изборния кодекс /ИК/.
Образувано е по жалба на Коалиция "Избор за Троян - Реформаторски блок, партия Национално движение за стабилност и възход, партия Възраждане", подадена против решение № 2108-МИ/11.09.2015 г. на Централната избирателна комисия /ЦИК/.
При извършена служебна проверка в деловодната система на Върховния административен съд, настоящият съдебен състав установи, че по жалбата на Политическа партия "Единна народна партия", подадена срещу горепосочения административен акт, е образувано адм. дело № 10626/2015 г. по описа на Върховния административен съд, четвърто отделение, като в жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на атакуваното решение поради допуснати при постановяването му съществени нарушения на административнопроизводствените правила и противоречие с приложимия материален закон. Съдът намира, че между делата съществува връзка, тъй като са образувани по жалбите на различни жалбоподатели, подадени срещу един и същ административен акт и обективиращи идентично искане, а оттам и че са налице основанията по чл. 213 ГПК, приложим субсидиарно въз основа чл. 144 АПК.
С оглед връзката между делата, съдът следва да ги съедини в едно производство и да издаде общо решение по тях. Поради това, че настоящото дело е по-късно образувано, то следва да се присъедини към по-рано образуваното адм. дело № 10626/2015 г.
Водим от горното и на основание чл. 213 ГПК във връзка чл. 144 АПК, Върховният административен съд, четвърто отделение
ОПРЕДЕЛИ:

ПРИСЪЕДИНЯВА жалбата, по която е образувано адм. дело № 10768/2015 г. на Върховния административен съд, четвърто отделение, към адм. дело № 10626/2015 г. на същия съд, за съвместно разглеждане и постановяване на общо решение.
ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 10768/2015 г. по описа на Върховния административен съд, четвърто отделение.
Определението да се съобщи на страните по делото.
Определението не подлежи на обжалване.

Вярно с оригинала,
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
/п/ Аделина Ковачева
секретар:
ЧЛЕНОВЕ:
/п/ Марио Димитров
/п/ Кремена Хараланова

Анонимен каза...

Жалба е имало не само от "Избор за Троян", но по същество делото се гледа благодарение на "Избор за Троян" и други, които са си предали документи. Първо вижте какво означава ПРИСЪЕДИНЯВА и тогава пишете глупости, че жалбата на коалицията не е гледана по същество. Логично е, след като има сходни мотиви, съдът да слее жалбите. То се вижда дали "Избор за Троян" са призовани по делото, посочено в линка по-горе от Генадий, ама явно на определени хора четенето им е като на техните хора преди години, когато са прочели само първите 40 страници от "Тютюн", а после романът взел, че им харесал ;)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |