Съветниците се щракнаха за спомен

* Историческото кадро бе направено в почивката на последната за мандат 2011-2015 г. сесия на троянския местен парламент –
 24 септември, четвъртък
Последен валс
В ПОЧИВКАТА на последната за мандат 2011-2015 г. сесия на Общинския съвет в Троян местните народни избраници начело с председателя инж. Ангел Балев се щракнаха за спомен на входа на Общината (24 септември 2015 г., четвъртък). Заедно със съветниците за историческото кадро застана и кметският екип – кметът Донка Михайлова и заместниците й Ангел Ангелов и Поля Димова. В групата бе и човекът, който вече четвърти мандат върти цялата техническа и секретарска работа на местния ни парламент и за когото могат да се кажат само добри думи – Ванчето Радойкова, главен специалист „Общински съвет” в общинската администрация.

НО ВЪПРЕКИ сюблимния момент съветниците не бяха в пълния си състав, от общо 29 пред фотоапаратите застанаха 24 – четирима отсъстваха от сесията, а бунтарят „срещу тази Система” инж. Илиян Пеевски (цитатът е от политическата му декларация, прочетена в началото на сесията – бел. Т21) демонстративно отказа за застане до другарите си.

Т21
 
Бележка на редактора
А дано…

ГЛЕДАМ горната снимка и си мисля – хубави хора, сред тях има умни, успели, красиви, но Органът (Общинският съвет, наричан още местен парламент) бе… смехотворен. Нещо като нищо на света. Поредният слаб, поне такава е моята оценка и дано не съм прав, троянски Общински съвет. Сигурно прозвуча грубо, но съм искрен.

МИСЛЯ си обаче и друго. Че виновни са не хората - споменах, че сред тях има умни, успели и красиви, не че липсваха и откровените калпазани и недоразумения – а форматът. Създаден след 89-та да ни донесе демократичното разделение на властите и същинското самоуправление, да е гарант срещу партийната власт, партийните секретари и кметските им марионетки и път към измъкване от тоталитарното начало, той (Органът) някак „неусетно” се превърна в собственото си отрицание. В пряк проводник на партизанщината и партийно покровителствания келепирджилък, в инструмент за „повдигане” на миниатюрното его и лична (не)значителност, а за някои, и те хич не са малко – в начин да набутват в джоба си по няколко немъчени стотачки месечно.

И СЕГА Господ да ме прости, но ще го кажа – в този си формат днешният „местен парламент” е по-неработещ и безполезен и от кметския изпълком по комунистическо време; оня също е бил партиен послушник, но поне по-поносим като численост, по-експертен и без възможност да се прави на голямата работа. 29 общински съветници в Троян? Дано наближаващият нов тираж на 25 октомври е по-печеливш, а дано…

Генадий Маринов


Още по темата:

15 коментара:

Иво каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Половината хора от снимката за за затвора!

Аугусто Пиночет каза...

"Сан Диего е град с 1,5 млн. население. Управлява се от 9 общински съветници, които работят с екипите си на пълен работен ден. В България има 265 общини. Във всяка от тях има общински съвет, най-големият се състои от 61, а най-малкият от 11 съветници. Ако се чудим накъде ще му излезе краят, един от отговорите е – ще построим уникален български обществен строй, който ще се казва общински капитализъм."
Веселина Седларска, http://reduta.bg

Анонимен каза...

Браво за коментара ти, Гена!

Анонимен каза...

Бедни ми Генадко, ако човек трябва да си състави мнение от твоите публикации за работата на общинския съвет от последните години едва ли ще успее. Дори ще остане с впечатлението, че изобщо не е имало общински съвет. Няма как да е друго, защото ти беше зает изцяло да пишеш оди или да препечатваш материалите на общинския ПиАр за големите успехи на Михайлова. Преди това на Акимов. По-преди - на Енкин.
Я кажи сега на читателите си колко парички отмъкна от троянските данъкоплатци за да хвалиш и да се слагаш на кмета и да не даваш информация на гражданите какво реално се случва в общината им?
Колко пари ти даде Михайлова за тези 4 години? 15 000 лева? 20 000 лева? Повече? Ами че ти, бедни ми Генадко, си многократно по-заплатен от кой да е общински съветник. Това обаче не те спря и не ти беше неудобно години наред да лъжеш и да манипулираш читателите си за възнагражденията на общинските съветници. Преди 2 години, когато лъжеше гражданите, че съветниците получавали по 700 лева и се канели да си вдигнат възнагражденията на 1000 лева, по това време възнагражденията им бяха около 140 лева и това е публична информация, която е достъпна за всеки. Ти обаче писа , че не знаеш колко получавали, защото явно задачата ти е била да разиграваш етюда за "добрия кмет" и "лошия общински съвет". Или са те водили за носът, както е обичайно. Е, винаги срещу добро заплащане.
Със сигурност общинският съвет не работи добре. Само че ти си последният, който има правото да му дава оценки, след като години наред криеш от жителите на Троян какво се случва на сесиите, какви решения се вземаха и най-важното – как се вземаха.
Ето и последният нагледен пример - това ли бе работата на съветниците на последната сесия? Да се снимат? А ти да правиш преразказ по картинка и да се напъваш да правиш политически коментар. Ами и това не ти се получава. Единствено общи приказки и "ах", "ох" и "а дано".
Някой представя ли си, че журналиста Маринов ще информира читателите си за предложението на Пеевски на последната сесия - общинските съветници да станат и да отчетат какво са работили и как са изпълнили предизборните си обещания от предните избори, което предложение бе отхвърлено, разбира се? Няма как дори да си го представи!
А защо лошо работи ОбС Троян, какво трябва да работи и как да бъде реорганизиран в рамките на действащото законодателство - многократно е говорено и е поставян този въпрос със съответните предложения на самите сесии на ОбС Троян, само че журналистът Маринов и това скри от жителите на общината, за да може накрая да сложи всички в една кошница, а той целият в бяло и с общи приказки, тъпи клишета и посредствени коментари да се изживява като някакъв съдник.

Анонимен каза...

Малкият не се снима , ама взе думата под горния коментар.Е, няма вече лапачка за него , ама защо наистина даваме на толкова смехотворковци , а като гледам и новите кандидат съветници , Боже опази .

Анонимен каза...

Някой пак не си е пил хапчетата...

Анонимен каза...

Абе верно ли е, че Митко Шишков ходил в събота в манастира с тениска с надпис "Искам бебе". Този съвсем е откачил!

Анонимен каза...

Тази софийска фирма го направи за смях. И циркът е едва в началото си :)))).

Генадий Маринов каза...

ДРАГИ МИ г-н Пеевски (№5 в коментарната листа :)), не знам дали трябва, но ще ти отговоря.

С ТЕБЕ ИМАМЕ едно, да го кажа, концептуално разминаване по отношение на Общинския съвет, конкретния и изобщо, и особено по твоята двумандатна роля в него. Аз го казах вече – според мен това нещо, за краткост ще го наричам Органа, в този си формат е един неефективен, имитативен и на моменти абсолютно безполезен управленски „конструкт”. Ти 8 години ни проглуши ушите колко велик е Органа, как бил най-важното нещо в нашия град, как трябвало шапка да му сваляме (помниш, нали?) и тем подобни глупости. Ти явно вярваше, че е възможно Органа да проработи, че може да се реформира отвътре, иначе няма как да си обясня твоята хиперактивност на всичките сесии (всъщност има и друго обяснение, но то е отделна тема).

И СЕГА ще ме простиш, но според мен ти, най-работещият и най в час троянски съветник, бе сред основните виновници за нищоправенето на Органа (терминът е твой). Защо ли? Защото правенето, съветническото, пък и всяко друго обществено правене, се мери по прокараните и реализирани идеи. А идеите се прокарват с печелене на съмишленици, с партньорство, също и с компромиси, пък ти с твоето кавгаджийство, хвалипръцковщина и болезнено натрапващо се его правеше точно обратното – постоянно губеше съмишленици, блокираше партньорствата дори за най-прекрасните си, полезни и безспорни идеи, каквито имаше немалко, изпокара се с всичко живо. Жалко, защото си умняга и човек на каузите, а такива са рядкост, още повече в Троян. А пропо – би ли ми казал една докарана докрай, реализирана, твоя съветническа кауза?!

ПО ТЕМАТА за парите, дадени ни от Общината? Ти нали направи официално запитване по Закона за достъп до обществена информация и получи детайлен отговор. Може да попиташ отново, а ако не ти се занимава – ще попитам нашето счети и можем да ти предоставим справката. Няма нищо тайно, ние се издържаме от обяви и реклами, включително и общински.

И ПО ВЪПРОСА за съветническото възнаграждение. В материала си „В Общинския съвет: Вдигат си заплатите, несимволично” от м. февруари 2014 г. съм казал, каквото съм искал да кажа, по-горе има линк.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

май по-добре на Шишков ще му стои тениска с надпис "АЗ СЪМ КАПУТ"

Анонимен каза...

абе този като иска бебе Татяна инвитро ли ще я оножда?

Анонимен каза...

Е, не бива така предизборно да се употребява болката на хората, които нямат деца. Срамота Шишков!

Анонимен каза...

Няма как да го разбере, егото му е до Марс, самооценка за реалната му личност липсва......някой го заблуждава, че пишещите тук са тролове, а не се вижда, че по написаното си личи, че са познаващи го хора

Анонимен каза...

Важно!!! Информацията ми е от "кухнята " на ГЕРБ-Троян. Това интервю /интервюто с Шишков/ изобщо не се е провеждало. Наглостта и безсилието на нашите Гербери е факт. Коментирайте колкото си искате. Нека този фалш да тежи на съвестта на тези, които го сътвориха.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |