Неуспешен опит за търговия на едро на местните избори

* Не става въпрос за 50-100 гласа, които купува някой циганин с пачка пари... Става въпрос за създаване на добри условия за търговия на едро с проценти в национален мащаб * „Избор за Троян“ даде своя принос за спазване на законността

адв. Венелин Ангелов
Позиция

ЦЕНТРАЛНАТА избирателна комисия (ЦИК) прие свое Решение № 2108-МИ от 11 септември 2015 г., съгласно което на местните избори, насрочени на 25 октомври 2015 г., номерата на партиите и коалициите за участие в изборите ще бъдат теглени чрез жребий в самата ЦИК. Но правото да се тегли такъв жребий принадлежи само на Общинските избирателни комисии (ОИК), като всяка ОИК провежда свой избор, в който вземат участие и регистрираните местни коалиции и независими кандидати.

КОЕ наложи ЦИК грубо да наруши закона и да изземе компетенции на ОИК? Единната номерация за всички населени места в страната улеснява изключително централните кампании на големите партии с неограничени бюджети за участие в изборите. В същото време се поставят в неравностойно положение местните коалиции и инициативни комитети, които ще участват в изборите само в една ОИК и ще правят предизборна кампания с изключително ограничени финансови средства.

ЕДИННАТА номерация е добро начало за търговия на едро с гласове на местните избори. Не става въпрос за 50-100 гласа, които купува някой циганин с пачка пари и бяга пред камерите на медиите, а от полицията не бяга. Става въпрос за възможност и създаване на добри условия за търговия на едро с проценти в национален мащаб.

А ИЗБИРАТЕЛИТЕ, които са неграмотни или не знаят български език, е най-лесно да се агитират по идентичен начин с идентичен номер в цялата страна, което в крайна сметка може да е обект на търговия.

ТАЗИ несправедливост в решението на ЦИК даде основание на местната коалиция „Избор за Троян“ да подаде жалба до Върховния административен съд (ВАС) незабавно – в първия час след регистрацията си в ОИК, тъй като минути след това срокът за обжалване изтичаше. Общо 10 жалби имаше срещу решението на ЦИК, като единствената сред жалбоподателите местна коалиция беше „Избор за Троян“. Единствената коалиция, която имаше пряк интерес от отмяната на решението. Останалите жалбоподатели обжалваха, за да манифестират законност, но в действителност имаха интерес решението на ЦИК да не бъде отменено. По тази причина мотивите на жалбите им, с някои изключения само, не бяха сериозни. ВАС дори прие, че две от партиите нямат правен интерес да обжалват решението на ЦИК и техните жалби не бяха разгледани.

ВАС със свое решение № 9588 от 17 септември 2015 г. спази закона и обяви сериозните нарушения на закона от страна на ЦИК, като прогласи решението на комисията за НИЩОЖНО. Което дава основание всички ОИК в страната да проведат ЗАКОНЕН ЖРЕБИЙ за избор на поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати за провеждането на местните избори на 25 октомври 2015 г.

С ТОВА „Избор за Троян“ даде своя принос за спазване на законността, което е един от основните приоритети на коалицията.

21 септември 2015 г.
адв. Венелин Ангелов,
кандидат за кмет на Троян, коалиция „Избор за Троян”

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Ангелов, как да разбирам вашия "приоритет за законност", като само преди няколко години вие като адвокат и приятелчетата ви Балев и Акимов измамихте общинския съвет в Троян и с един фалшив натурален акт буквално окрадохте имот за милиони лева от жителите на Троян? Става дума за земята под Националното изложение в Орешак, където след броени години Троян ще загуби и палатите на това Изложение.
Едва ли сте толкова бос като адвокат и да не знаете, че държавна земя не се придобива по давностно владение. "Юриста" Акимов със сигурност не знае, но вие знаете, знаете и още как.
Очевидно вашите "приоритети за законност" важат само когато са настъпени интересите на представителите от "Избор за Троян". Иначе Балев, Тодоров, Яшев, Терзиев и останалите от Избор за Троян си вършехте беззаконията и ограбвахте Троян и троянците без да ви мигне окото. Грабехте, лапахте и съсипвахте Троян заедно с БСП и ГЕРБ. Сега ми се правите на светена водица и правите още по-жалки опити да се представяте за нещо по-различно от останалите партии-гробокопачи на Троян.
Вие не сте "Избор за Троян", вие сте "Измамниците на Троян"!

Анонимен каза...

Ромка Михайлова колко пари открадна чрез фирма Елит Ловеч? И колко цигани домъкна в Троян?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |