Карцов превзе Троянския проход

* В историческата възстановка участваха представители на 11 регионални клона на НД „Традиция”, стотици наблюдаваха атрактивното риалити
Боят настана
Офицер в атака
Преди щурма
Ген. Павел Карцов (вляво) дава последни указания
Артилерийската подготовка
В лазарета
СТОТИЦИ любопитни се събраха днес на Беклемето (1 март, неделя), за да наблюдават първата историческа възстановка на шурма на Троянския проход от отряда на ген. Павел П. Карцов – събитие, белязано с героизъм, сринало прогнозите на мастити европейски военни експерти, че проходът е непревземаем през зимата и дало своя принос за победата в Руско-турската освободителна война (1877/78 г.). Възстановката бе организирана от местната структура на Национално дружество „Традиция” – Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк” (Троян и Априлци),  в партньорство с Община Троян и с подкрепата на местни спомоществователи (инж. Марин Радевски, „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД, ИПЖЗ).

В БОЙНИТЕ действия участваха над 100 човека, представители на 11 регионални клона на „Традиция” – Троян и Априлци, Велико Търново, Трявна, Копривщица, Тетевен, Етрополе, Плевен, Ловеч, Добрич, Нова Загора, Стара Загора; а сценарият на „риалитито” бе дело на председателя на РК „Васил Ганчев-Плевнелията” (Плевен) подп. Мануш Христов. Четец на живо пък беше уредничката в троянския Музей на занаятите Венета Керешка. И въпреки че условията сега бяха далеч по-благоприятни от свирепия студ и снега до пояс преди 137 години, превъплъщенията на „актьорите” патриоти заслужават похвала, ентусиазмът и автентичният им вид – още повече.

руш!"
Врагът е разбит
ВЪЗСТАНОВКАТА пресъздаде няколко основни епизода от щурма на Троянския проход в края на м. декември 1877 г.: военният съвет в главната квартира на руската дунавска армия в с. Пордим, ръководен лично от император Николай Втори; щабът на ген. Карцов преди атаката; първата неуспешна атака и оттеглянето; победният щурм с превземането на Орлово гнездо. Главната роля – на ген. Павел Карцов – бе поверена на Христо Драгозов от Шумен; а сред участниците имаше и цели фамилии – например Калистерски от Троян (председателят на РК „34-ти пехотен Троянски полк” Христо Калистерски, съпругата му Милена и синът им Добромир). Не една бяха и дамите – и не само в лазарета като милосърдни сестри, но и сред бойците от двата лагера.

Т21

Още по темата:


Още снимки от събитието:













3 коментара:

Анонимен каза...

Историческата възстановка беше много добре изиграна от артистите.И се надяваме всяка година да се прави.Но липсваше озвучение. Ако беше по добре озвучен терена щеше да е супер. Посетителите които бяха по далеко от микрофоните нищо не чуха. Гледаха само.Нека нашите служители от общината посетят и на други места такива живи картини и да видят как се прави.Например на в.Шипка.

Анонимен каза...

Вярно всичко беше много хубаво.Историческата възстановка,времето,празничното настроение в присъствието на много посетители, които бяха не само от общината ни,но и от други места. Ако имаше озвучение поне на още 2-3 места, щеше да бъде супер.Но нищо надяваме се, че следващата година отново ще има такова сцена и тогава ще бъде без забележки и проблеми. Живот и здраве да се срещнем и догодина на Беклемето.

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/novini/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-110-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |