Опитват се да ни „страхуват” – да, ама не!

* Красимир Йорданов Кръстев, представител на фирма
 „Великобритания 2014” на бития пред камерите на Нова телевизия габровец Андон Гинев, съди „Троян 21”, главния редактор Генадий Маринов и 24-годишния Кристиян Костов * Причината – статиите „Излъганите за Англия: „Опира до съд или бой” и „Тъжната троянска манифестация” петнели доброто му име?!
Темида
Генадий Маринов, Кристиян Костов
КРАСИМИР Йорданов Кръстев – троянският представител на печалноизвестната и тук, в Троян, и на други места в България габровска фирма „Великобритания 2014” ЕООД, чийто собственик Андон Гинев бе бит в Русе пред камерите на Нова телевизия от потърпевши клиенти на фирмата и май точно те (камерите на Нова телевизия) го спасиха да не бъде пребит – съди солидарно вестник „Троян 21” (Т21), мен лично (главния редактор на Т21 Генадий Маринов) и един от троянските потърпевши от „Великобритания 2014” и техен говорител Кристиян Костов. Съди ни за разпространяване на „позорни обстоятелства и клевети”, които не били верни и петнели доброто му име. И иска от нас обезщетение от 10 000 лв. Подобен абсурд не се нуждае от коментар, всичко ще се чуе в съда и там „великобританските” схеми ще лъснат в цялото им „великолепие”. Но все пак нека припомня за какво става дума и с какво „опетнихме” доброто име на г-н Кръстев.

НА 29 АПРИЛ 2014 Г. в сайта на Т21 – www.troyan21.com, а ден след това, на 30 април 2014 г., във вестника излезе статията ми „Излъганите за Англия: „Опира до съд или бой” (виж бр. 17 на Т21 от 30.04.2014 г. – бел. Г.М.). В която описах случилото се – как от „Великобритания 2014” вземали по 1200 лв. от кандидати за работа в Англия, обещавали да им осигурят работа, подписвали и договори със съответните срокове, а после – ни пари, ни работа за хваналите се на въдицата. От репортажи в различни национални медии (за кадрите с бития Гинев по Нова телевизия вече казах) стана ясно, че потърпевшите са стотици от различни краища на страната. И че сред тях е и голяма група от Троян, над 50 човека; от пострадалите чух за друга, по-голяма бройка – около 100 души троянци.

В СПОМЕНАТАТА статия дадох думата на представители на тези 50-100 човека от Троян; срещнахме се няколко пъти в редакцията на Т21, те говориха откровено, направен бе и аудиозапис. Междувременно потърпевшите бяха писали жалби до полицията и прокуратурата, потърсили бяха подкрепа и от Община Троян, бяха дали изявления пред национални медии. От тези няколко разговора разбрах каква драма има в цялата работа: имаше хора, напуснали работа и взели бързи заеми, за да платят 1200 лв. на „Великобритания 2014”, и сега, вече безработни, трябваше да връщат кредитите с лихвите; имаше други, продали скъпи вещи; имаше излъгани семейства, които се чудеха какво да правят и как ще вържат двата края; имаше баща, платил заради дъщеря си и потърпевш и той, и дъщеря му; и т.н., и т.н. Обикновени хора, притиснати от проблемите си и търсещи изход чрез работа в чужбина, платили си коректно за услугата, но не получили нищо.

ОСНОВЕН изразител на общата позиция пък бе 24-годишният Кристиян Костов. Който, за което му свалям шапка, имаше куража да назове нещата с истинските им имена; макар да призна: „Говоря, въпреки че ме е страх за живота ми и най-вече за сигурността на майка ми. Но аз рискувам, защото съм прав и ще търся справедливост”. Кристиян, поддържан от всички потърпевши, описа схемата, определи я като планирана измама и „една огромна пирамида” и заяви, че ще се бори докрай справедливостта да възтържествува. Справедливостта! Аз от името на Т21 го подкрепих с призива, че „съответните органи трябва да помогнат правдата да възтържествува и потърпевшите да получат възмездие, а другите – наказание”.

Красимир Йорданов Кръстев
ОТ КАЗАНОТО от Кристиян и останалите стана ясно, че всички те смятат за виновен, и то за основният виновник за сполетялото ги не друг, а въпросния троянски представител на „Великобритания 2014” ЕООД Красимир Йорданов Кръстев – той ги убеждавал, събирал парите, подписвал договорите, той залъгвал потърпевшите с обещания и ги уговарял по телефона, той обещавал, че ще връща сумите и давал повторни лъжливи обещания и оферти за работа и т. н. „Красимир Кръстев се крие като мишка. А другарчето му Андон Гинев каза по телевизията, че не бил мишка, а мъжкар – и който си поиска парите по телефона, веднага му се връщат, дори нямало нужда от писмена молба”. Това заяви в спомената статия Кристиян и изрази учудване, с което аз се солидаризирах, как г-н Кръстев спи спокойно и не се ли притеснява за семейството си, което живее в Троян. Сравнението „крие се като мишка” пък е един от аргументите на г-н Кръстев, че бил оклеветен. Някак си това сравнение петняло доброто му име и репутация?! Пфу! Хубава работа, така да оклеветим г-н Кръстев и да опетним репутацията му?! Интересно ми е дали „опетненият” няма да заведе дело и срещу русенците, които смляха от бой колегата му Гинев и по този начин дадоха лош пример на троянските потърпевши?

В ТЪЖБАТА СИ до съда Красимир Йорданов Кръстев ме обвинява (мен, Генадий Маринов), че съм го заклеймил като „отговорен за измамната схема”. Тук съм длъжен да поясня – не аз, а всички троянски потърпевши го виняха като отговорен за схемата и аз, напълно коректно и обективно, отразих тази тяхна оценка, потвърдена многократно не само пред Т21.

СЛЕД ПЪРВАТА статия в Т21 написах и втора статия по темата, озаглавена бе „Тъжната троянска манифестация”, която отново излезе в сайта и печатното издание на Т21 (виж бр. 18 на Т21 от 08.05.2014 г. – бел. Г.М.). В нея отразих първомайската „манифестация” на потърпевшите от „Великобритания 2014” троянци – т.е. протестната им среща навръх празника на труда 1 май (каква символика само! – бел. Г.М.), състояла се на централния троянски площад, на която един от потърпевшите, Марин Симеонов, представи вариант на обща декларация, която бе подписана от всички присъстващи, после и от други. Протестната декларация бе адресирана и изпратена до председателя на Народното събрание, националния омбудсман, главния прокурор на Република България и Районна прокуратура – Троян и пълният й текст бе публикуван в Т21.

ТОВА НАКРАТКО е „инкриминираното” ни деяние, моето (на Генадий Маринов), на Т21 и на Кристиян Костов. И сега най-важното – позволявам си да ангажирам читателското внимание с това смешно дело поради една основна причина. Защото тук става дума и за свободата на словото. И дори най-вече за свободата на словото – едни хора споделят болката си и причинителя й пред вестника, а после виновникът, вместо да наведе глава, завежда дело. Тоест, позволяват си да размахват пръст и да казват на потърпевшите – мълчете, че ще го отнесете още. Още по-сериозно се размахва пръст на вестника; и тук работата става дебела – тъй като смисълът на това съдебно дело е да се умълчи медията и медиите изобщо, да ни „страхуват”.

ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ, опитват се да забранят на един вестник да изпълнява основната си задача – да назовава проблемите и да дава думата на измамените, потърпевшите, страдащите, борещите се за правата си! „Да, ама не!”, както казваше един голям български журналист. Подобно нещо и аз няма да допусна и искам да заявя на г-н Кръстев и аверите му, че номерът им няма да мине. Ще им кажа още, че е пределно ясно – най-добрата защита е нападението. Ама това важи за играчи от друг порядък, а и каузата е важна, най-важната. Каузата!

НАКРАЯ, но не по значение, искам да заявя, че се радвам, защото отново мой и на Т21 защитник в битката за свободата на словото е големият български адвокат Александър Кашъмов, с когото не толкова отдавна спечелихме едно подобно знаково дело. Казвам го, защото адв. Кашъмов, който е ръководител на правния екип на Програма „Достъп до информация” (ПДИ), е човек и професионалист, ангажиран с каузата на свободното слово и доказал, че умее да я брани добре. Защитници на Кристиян са троянският топ адвокат Венелин Ангелов и синът му адв. Цветомир Ангелов – юристи с име, които са запознати със случая в неговия генезис.

ЩЕ СПОДЕЛЯ и за един, поне за мене, странен момент – троянските съдии, гледащи подобни дела, кой знае защо са си направили отвод по това дело (НЧХД № 492/2014 г.) и то с жребий е било прехвърлено за гледане чак през Балкана, в Районния съд на… Карлово. Което по някакъв начин ограничава правото ни на защита (моята, на Кристиян и на Т21), тъй като ще губим много време в пътуване, особено сега през зимата, и разстоянието ще затрудни свидетелите ни. Но всичко това, разбира се, не може и няма да ни спре да се борим за собствената си правота и за каузата на свободата на словото.

Генадий Маринов

10 коментара:

Анонимен каза...

Пожелавам ви справедливо решение на съда. И все пак, ще е хубаво да изследвате причините, поради които българи търсят начини да работят в чужбина.

Анонимен каза...

Стрaнно , и тaзи ,, чест" струвa 10 000лв.? Много стрaнно! Генaди не е ли редно сегa ужилините дa те подкрепят ? Зaщото ти дaде отзвук нa техен проблем без дa си длъжен.

Анонимен каза...

Генади, сега като спечелиш делото, което е повече от ясно, нека адв. Кашъмов си "прасне" един хонорар от 10 000 лева, та да му хареса на тоя троянски посерко, докато ги плаща!

Анонимен каза...

Na toq Krastev poparata sa mu q sarbali i dosta po-zamojni lyude,vse zatava do u6ite i dorde ne mu na4upqt kolenata nqma da se promeni

Анонимен каза...

3-ти, шо не вземеш малко да понаучиш законите.
Ако теб те съдят и си виновен и на другата (спечелилата) страна адвоката си напише по 2000 хонорар за всяко
явяване (образно говоря) дали ще ти е приятно после
да платиш 1 купчина пари?
Адвоката може и да си напише 30 000лв хонорар, но съдя определя колко да изплати изгубилата страна.
Троянски неграмотни смешковци.
Адв. Пенчев.

Анонимен каза...

Пенчев, не съм те чувал, не знам дали си адвокат, но от правописа ти личи, колко си грамотен, а от смисъла на написаното, доколкото има такъв, личи, че не можеш да разбираш написаното или си адвокат, колкото Павлинчо Петков!!!

Анонимен каза...

Абе, де дремахте толкова време че не му спраскахте кратуната на Кафа /Кр. Кръстев/.Не се ли угадихте толкова време че демоНокрация и справедливост има само на книга. Циганите вече опира да ни шибат по къщята за развлечение, бандюхите като Кафа ще Ви съдят до дупка, след като 25г. избирате все хюмнета да ни водят по светлия път към евроГЕЙските ценнности!...Все пак пожелвам на потърпевшите успех на делото!

Анонимен каза...

Някой знае ли какво до сега е свършила Районна прокуратура Троян по подадените жалби?

Анонимен каза...

Красимир Кръстев се крие във Велико Търново - кв. "Кольо Фичето" на ул. "Полтава" бл.11 , вх. Б , ет. 7. Жената, с която живее се казва Веселка, а малкото му дете от тази жена се казва Симона. Първата му жена живее в Троян с с 2-те му дъщери, но той живее във Велико Търново с любовницата си.
Търсете го! Информацията е достоверна. Красимир Кръстев е там в момента.

Анонимен каза...

Хванете го и го пребийте този мошеник Красимир Кръстев! То е ясно, че пари няма да върне, но поне да си получи заслуженото!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |