Ловеч под вода, кметът обяви бедствено положение

* Ситуацията е овладяна, няма пострадали хора и сериозни материални щети, твърдят от общинската администрация * Шест ловешки села продължават да са без ток, отложиха мача на „Литекс”
 с молдовския „Верис” * Актуално (11 юли):
Бедственото положение е отменено
У комшиите Актуализиран
Ловешкият бул. "България" след вчерашния порой, сн. www.lovechtoday.eu
СНОЩИ (10 юли, четвъртък) в 19:00 ч. ловешкият кмет Минчо Казанджиев е обявил бедствено положение в община Ловеч, научихме от пресцентъра на общинската администрация. Причината – страховитият порой, буквално потопил Ловеч под вода, и бурният вятър придружен с градушка, изпочупил и бутнал дървета.

ВОДНАТА лавина се е ляла около половин час в късния следобед (започнало е около 17:00 ч.) и централните улици, включително бул. „България” и ул. „Търговска”, заприличали на плавателни канали, наводнени били редица административни сгради, магазини, офиси, частни домове; пред агенция „Блиц” г-н Казанджиев заявил, че на места водата е стигнала ниво от метър и половина. По неофициални данни за този половин час количеството на валежа е било 40 литра на кв. м.

Откършени клони от дърветата по ул. "Търговска", сн. www.lovechtoday.eu
В САЙТА на Община Ловеч се твърди, че ситуацията много бързо е била овладяна, няма пострадали граждани и сериозни материални щети, а всички нападали дървета са отстранени и движението на автомобили и хора е безпроблемно. Възстановено е и електрозахранването – с изключение на шест села, където аварийните екипи на ЧЕЗ ще работят през нощта.

РАНО сутринта ще бъде направен анализ на ситуацията, но засега бедственото положение не е отменено. Пороят над Ловеч бе причина да се отложи срещата реванш от 1-вия кръг на Лига Европа между местния „Литекс” и „Верис” (Молдова), мачът ще се играе днес, 11 юли, в София.

Т21
 
По последни данни 
Кметът Минчо Казанджиев е отменил бедственото положение в община Ловеч, обявено снощи в 19:00 ч. Решението за отмяната е взето след заседание на Общинския кризисен щаб тази сутрин (11 юли). По данни от Пожарната до този момент са регистрирани 56 произшествия, отстранени са 17 дървета, паднали върху къщи и улици, изтеглени са три автомобила и е работено по един пожар, в който няма пострадали. 120 са били сигналите за проблеми с електрозахранването, но вече ток има навсякъде. Нарочна комисия ще изчислява щетите. Според изнесените данни количеството дъжд, паднало в Ловеч при половинчасовия порой на 10 юли след 17:00 ч., е 53 литра на кв. м, а нивото на река Осъм се е повишило с 56 см.

Още по темата:

 Още снимки от събитието, авт. Иво Райнов:





13 коментара:

Анонимен каза...

Г-жа кметицата дали го чете и гледа този вестник и саѝт???И още нещо ,а г-н Генади що не реве като окастриха милите дръвчета пред тях,а ревеше като.........когато хората искат същото на ул Л.Каравелов с тъпите липи,но ако стане беля ,аз ще му взема интервю тогава!!!

Анонимен каза...

И ако гледа и чете, какво ще стане?С молитви ще разбие градушката и ще спре потопа ? А да наричаш едно дърво тъпо,показва,че си кух като войнишко канче.

troyan21 каза...

До №1: Липите по ул. "Любен Каравелов" са нещо много специално (и с №2 съм абсолютно съгласен - бел. Г.М.). Преди години имаше управленска идея липите по ул. "Любен Каравелов" да се изрежат из корен, тогава граждани се противопоставиха, а покойната Милка Минева (Бог да я прости!), живееща на същата улица, и нейни съмишленици готвеха гражданско неподчинение, Т21 и аз лично оказахме пълна подкрепа; така тази идиотщина бе блокирана. При последното окастряне, в участъка след кръстовището при магазин "Чучулига", отново вдигнахме шум, тъй като в редакцията получихме доста недоволни обаждания от граждани, живеещи в района, хората се опасяваха да не се реже из корен. Проверихме, оказа се, че е профилактично окастряне и нещата утихнаха. Същото се случи наскоро и на ул. "Стара планина", за където явно говори №1. Сега един въпрос към №1: Сигурен ли сте, че хората по ул. "Любен Каравелов" искат "тъпите" липи да ги няма!? Аз лично мисля, че искат точно обратното - да ги има! И като говорите за интервюта, заповядайте в редакцията, готови сме да Ви дадем думата да обясните за белята и всичко останало; условието е едно - анонимно не става.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

А бе умника може да им се нагъзиш като са ти мили..

Анонимен каза...

До N-3,благодаря за бързата реакция,ще ти дам номера на къщата ми сам да разгледаш и снимаш.и говорим за окастряне под нивото на покривите,а не из корен. -комишия на М.Минева

Анонимен каза...

много от живеещете в блока на ХФЗ срещу М.Минева също искаме да се премахнат липите.В мазите е непрекъсната вода като според ВиК специалисти причината са корените които разместват почвените пластове

Анонимен каза...

Алууу тъпото пак ли ти се жалиш като офицерска вдовица за грездей

Анонимен каза...

2-ри ти да не си полендак та ги защитаваш?

Анонимен каза...

Не е полендак,той е сол ташак ..

Анонимен каза...

оставете липите на мира защо никой не говори и пише за дърветата по улица в левски при една по силна буря не ми се мисли какво може да се случи да не говорим че корените плавят бели и в дворовете на хората имат разсад за тях.лепите са ви трън в очите защото се берат

Анонимен каза...

Ела ги бери ти бе умник ,бере ли се дърво 25-30м.Еѝ пълно с професори тука....

Анонимен каза...

11 умник съм ама през1991 година когато падна сняг през май месец дърветата по улица в левски начупиха клони и блокираха пътя а не лепите

Анонимен каза...

Фламингите ще плуват по улицата си, кой кроул, кой кучешката кой по гръб. За целта трябва Казанджиев да ги осигури с бански, плавници и шнорхели. Лесна работа- ще врътне едно търгче и ще ги снабди, нищо че цената на един бански,шнорхел и плавници ще им излезе като за мерцедес С класа. Плаща данъкоплатеца, а комисионната отива при него. Ха ха.Нали затуй сме го пратили там, да ги "управлява"!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |