Христо – компютърният гений

* 7-мокласникът от троянското ОУ „Иван Хаджийски” – призьор по проекта „1000 стипендии”, един от тримата от Ловешка област и единственият в IT сектора
Отличници
Христо Баковски
ЕДНО ТРОЯНСКО момче е един от тримата ученици от Ловешка област и единственият в областта на информационните технологии и компютрите, получил тази година национална стипендия по проекта „1000 стипендии” (партньори по проекта са БНТ, БНР, в. „Култура” фондация „Отворено общество”, National Geographic  и др.). 13-годишният Христо Баковски, 7-мокласник в ОУ „Иван Хаджийски”.

ХРИСТО буквално разбил журито – но не само със задължителното есе, неговото било с провокативното заглавие „Компютрите са безполезни. Могат единствено да  дават отговори (Пабло Пикасо)”, и представените авторски разработки. При проведения разговор по телефона след номинацията от другата страна на слушалката се убедили, че става дума за нещо много голямо. Затова без никакво колебание троянският тийнейджър, един от най-малките във финалната класация, получил стипендията.

И ЗА ДА НЕ СМЕ голословни – Христо, който иначе е много скромно и дори „незабележимо” момче, е усвоил 6 (шест!) компютърни езика, програмира на тях и вече е създал авторски компютърни игри, няколко сайта и други разработки. Учил е компютърните езици сам, през интернет, така е усвоил на отлично ниво и английски език. По думите на директора на училището Стефан Мичев подобен талант се среща много рядко, а специалисти от IT сектора предричат на младока изключително бъдеще. А за досегашното му развитие голяма заслуга има неговата преподавателка Богдана Христова, която е и своеобразен мениджър на талантливия си ученик, тласка го към изяви от различен мащаб, помага му, насърчава го.

СТИПЕНДИЯТА, която ще получи Христо, не е голяма – 500 лв. плюс още 200 лв. целево за закупуване на книги – но има своята сериозна морална стойност. И тук е мястото да споделим нещо, което натъжава – оказа се, че компютърният гений няма добър компютър (според него прилична машина може да се закупи за около 1500 лв., но семейството му няма тази възможност) и работи главно в училище, извън часовете, всеки ден поне до 18:00 ч., вкъщи ползва един малък таблет с ограничени възможности.

„МЕЧТАТА МИ е да имам бърз компютър, на който да работя спокойно, вече съм си подготвил няколко възможни компютърни конфигурации и събирам пари. 500-те лева от стипендията също ще вложа за това”, сподели ни Христо, който дойде в редакцията да ни покаже грамотата си от „1000 стипендии”. Затова (без да имаме неговото съгласие, за което го молим за извинение) използваме случая да призовем хората с възможности и сърце, които могат да помогнат, да подадат ръка на Христо Баковски. Защото го заслужава. И защото си заслужава.

Т21

****

Компютрите са безполезни. Могат единствено да  дават отговори (Пабло Пикасо)
Пабло Пикасо, Джон Атанасов
Да се твърди подобно нещо днес – в 21. век, века на високите технологии, е най-малкото смешно. При цялото ми уважение към таланта и гениалността на Пикасо не мога да се съглася с него. Но да не забравяме, че този велик човек е художник, работник в областта на изкуството и едва ли са го вълнували чак толкова техническите достижения на съвремието му. Геният на платното е роден през 1881 г. – време, което служи за начало на бързи технологични промени и научни открития. Все пак няма как творецът да не е свързан поне малко със своята модерна и бързоразвиваща се епоха, не може да е безразличен към науката и нейното развитие.
    
През март 1939 г. (когато Пикасо е на 58 години) щатският колеж в Айова, в който Джон Атанасов е доцент по математика и физика, му отпуска 650 долара, за да може да работи заедно с Клифърд Бери (един от най-добрите студенти в научното заведение) върху създаването и усъвършенстването на  прототип на изчислителна машина, по-късно наречена „компютър на Атанасов-Бери” или ABC (на английски: Atanasoff-Berry Computer). Атанасов планира да запише в паметта на машината си и автоматично да подава поредица от команди в процеса на изчисление, т.е. да използва софтуер. Тази машина се смята за „баща” на съвременния компютър. Интерес представлява за мен едно странно съвпадение: през 1973 г. умира Пабло Пикасо и именно тогава е разрешен съдебният спор за откритието на компютъра.

Христо Баковски
из есето, представено по проекта „1000 стипандии”

7 коментара:

Анонимен каза...

Браво на детето. Пожелавам му здраве и успех!

Анонимен каза...

Пожелавам му само здраве, всичко друго ще го има съвсем скоро.

чичо Чарли каза...

На 16 години - милионер!

Анонимен каза...

Браво на момчето ! Такива хора трябват на България ! За съжаление това дете едва ли ще остане тук, когато порасне още малко...И ще е прав младежът. Не стига, че заплатата му няма да е голяма, ами и ще трябва да хрантути хиляди "социално слаби" роми, с каквито град Троян е пълен и ще продължава да се пълни, следствие на голямата популация на същите.

Анонимен каза...

Мнението на Пикасо може да не го разбираме, но да не го отричаме. Човещина липсва в отношенията, виж компютри има много. На момчето пожелавам успехи, да е здраво и да напредва, явно е рядък талант. Браво!

Анонимен каза...

Пожелавам му да покорява високи върхове,никога да не се отказва.Успех,момче! Ти ще стигнеш далече!

РАДА ТОДОРОВА -С.КРАЙНОВО каза...

БРАВО,ИЦЕ! Гордеем се целият род с теб ! Пожелаваме ти да си ни жив и здрав и да сбъдваш мечтите си!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |