Язовирът в Добродан – в предаварийно състояние

* Двата язовира на ИПЖЗ в Троян - „потенциално опасни”; яз. „Сопот” – „неизправен – в частично работоспособно състояние”
Проверки
Гледка от яз. "Добродан"
ЕДИН от язовирите в община Троян е в „предаварийно състояние”, констатирала комисията за инспекция на водоемите в Ловешка област, назначена от областния управител Милко Недялков. Става дума за едноименния язовир край с. Добродан, който е общинска собственост и се стопанисва от троянската фирма „Димко 6” ЕООД (според данни в сайта на Министерството на икономиката и енергетиката). Още три язовира в областта са в същото тежко предаварийно състояние – яз. „Малка Желязна” (общ. Тетевен) и яз. „Пазар дере” (общ. Угърчин), и двата общинска собственост, и яз. „Черешов дол” край Априлци, чиято собственост е неустановена. Предписанията за въпросните водоеми са да се изготви незабавна техническа експертиза и до отстраняване на неизправностите да се поддържа воден запас на минималната кота „мъртъв обем”.

ОБЩО 25 водоема в областта са категоризирани от комисията като „потенциално опасни” и сред тях са двата язовира държавна собственост, стопанисвани от ИПЖЗ – Троян (познати като КОС-1 и КОС-2) и намиращи се в рамките на града ни. Според съответната наредба по Закона за водите за потенциално опасен се смята всеки язовир, който не би издържал при природно бедствие и ще нанесе щети на населението. „Неизправен – в частично работоспособно състояние” е констатацията за най-големия и най-атрактивен водоем в община Троян – яз. „Сопот” край с. Голяма Желязна; препоръките са експлоатацията да е при облекчени условия. Комисията има общи предписания за технически мониторинг, премахване на храстовидна и дървесна растителност в близост до язовирната стена поддържане на определената квота за водно ниво, редовно почистване на отточните дерета 500-метровия участък от стената.

Т21

Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

И какво стопанисва един частник общински язовир?!?

Анонимен каза...

e рибата,как какво.....

Анонимен каза...

Информацията за язовира не е коректна, защото не са посочени неговите характеристики за да се прецени реалната опасност която той би създал при аварийна ситуация. За мен тези общински "язовири" са си чиста проба ГЬОЛОВЕ. Мога да се обоснова, ако някой пожелае това. За мен информацията не е коректна, не е пълна, а само се насаждат апокалиптични картини, на които да повярваме, а областна администрация и тя, че прави нещо значимо. Та за това не мога да повярвам на тези писания и "проверки", а още повече на изводите от тях.
Аз не мога да си обясня разпоредбите и на Наредбата която разпорежда почистване на 500 метровия участък под стената на "язовирите". Тази наредба е изработена и приемана от дилетанти, меко казано, защото логично е, като изчистиш 500 метровия участък под язовирната стена, веднага създаваш прецедент хипотетичните води от скъсване на стената, така да се засилят, че да пометат всичко след 500 метровата зона. Не мога да си обясня защо е приета тази глупава наредба и изискването за тези ежегодни "прецизни" проверки на гьолове, а много други значителни проблеми да се умаловажават???? Ако някой е в състояние, може да поспорим, ...Маля заповядайте!
Този проблем мисля, че го разбирам добре и съм се слблъсквал много години с него, но явно системата така е закостеняла, че ще си преливаме от пусто в празно още много години! Тежко ни!!!???!!

Анонимен каза...

Още по–голям проблем след години ще стане липсата на вода! Ще дойде време, когато ще квакаме като жаби на сухо, и ще се молим да имаме дори и такива гьолове! Изсичаме горите поголовно,и сякаш не разбираме, че "сечем клона на който стоим!"
Тайфуни, наводнения, суша, ненормално високи температури, развитие на устойчиви вируси, нелечими заболявания–все неща свързани с човешката небрежност, алчност и безотговорност пред следващите поколения. Тежко ни!

Анонимен каза...

А след всичко изброено, настъпва ледников период...

Анонимен каза...

3ти обоснови се тъй като казваш интересни неща

Анонимен каза...

И ще изчезнат съвременните мамути като тебе 5–ти!

Анонимен каза...

Мамут баща ти, тъпанар такъв. Вземи попрочети малко, и тогава се изказвай.

Анонимен каза...

баси! bashta mu e mamut!?! Bratiata mu sa bili po 2 santima oshte kato spermatozoidi.... UJAS

анонимен каза...

6 ти, темата е много обширна и доста сериозна. Наистина не е за подценяване.
1. Язовирите, които са оставени от държавата за стопанисване на общините са твърде малки за да направят голяма беля.
2. Тези язовири са строени в периода 1948 -1952 г. за напояване, стените са замнонасипни.Тогава тези съръжения са били по-дълбоки, но сега ако стената е 6-7 метрова дълбочината, отвътре до стената е едва 1-2 метра. Тези гьолове през годините са се затлачили и не са това което изглеждат.
3. Когато такъв язовир се окаже на пътя на водния стълб, обикновенно играе ролята на гасител на енергията която създава тази воден стълб.
4. Тези язовири обикновенно са разположени извън регулацията на населените места. Там деретатата за които става дума, че следва да се почистват са изцяло държавна собственост, така че областната комисия следва да сезира себе си а не общините.
5. Държавата през 24 годишния период на псевдо демокрация прехвърли всички отговорности на общините, без да финансира нищо от прехвърлените им задължения.
Мога още много да пиша, но темата не е много популярна, но е значима безспорно.
За сега спирам защото се ядосвам от безхаберието на държавата.

Анонимен каза...

До №3, 10: Съгласен съм напълно с написаното от Вас. Защо обаче, не инициирате промяна в Наредба № 13? Там е заровено кучето колега, в нормативната база.Че областна администрация отчита дейност е повече от видно. Вижте им дигите за които те имат грижата по поречието на реките в какво състояние са. Трябва и законодателна промяна в чл. 140 от Закона за водите. Сдружението на общините къде е драги и защо мълчат?

Анонимен каза...

11 ти, с цялото си уважение към Вас, Ви уведомявам, а и Вие считам, че също Сте на това мнение, че Сдружението на общините представлява сборище от различни по партиност кметове, които не ги е еня какво става в държавата, е хайде, или повече от тях, а даже и в общините им, които управляват. Тук мога да дам много примери, защото щателно ги наблюдавам каква бутафорна организация са. Така, че не очаквайте много от тях. Те това магат това правят, т.е. всичко за себе си. Но защо се чудим, нали това правят точно и всички 240 депутата, които в повече проблеми в държавата изобщо не влизат. Вярно дават им и пари за привличане на експерти, но защо са им, щом и така минават нещата и си прибират парите.
Проблема според мен е в това, че отсъства вече държавността, грижата за държавата, за хората, а от там естествено и за самите тях депутатите, ползи които би им донесла тази сложна машина наречена ДЪРЖАВА. Но те впрягат каруцата пред коня и предпочитат париците в чист вид. Не ги интересува нито род, нито общество, нито морал, нито държава.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |