Наше момче спечели „Веселин Ханчев"

* За поетичната си титла Стойчо Младенов получи две награди - „Златното яйце”, връчено му от Георги Господинов, и издаване на самостоятелна стихосбирка
Отличници
На награждаването - Стойчо Младенов (вляво) и Георги Господинов
12-КЛАСНИКЪТ от троянското СОУ „Св. Климент Охридски” Стойчо Младенов (да не се бърка с футболиста – бел. Т21) спечели голямата награда на един от най-престижните национални конкурси за поезия – младежкия на името на Веселин Ханчев. Поетичната надпревара, която тази година има юбилейното си 30-то издание, се организира от Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев” и по регламент могат да участват автори на възраст от 14 до 25 години.

ЗА НИВОТО на конкурса говорят и имената на неговите лауреати през годините, сред които са Мария Донева, Елин Рахнев, Крум Филипов, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев и др. Говорят и имената на хората в журито, водено този път от Георги Господинов. Наградата на Стойчо е двойна – традиционната статуетката „Златното яйце”, връчена му от председателя на журито, и издаване на самостоятелна стихосбирка. И от нас – честито!

Т21

*****

Стойчо със "Златното яйце"
видях как дядото
разхождаше кучето си
а старостта го дръпна –
искаше да го повали

житейският му опит
го задържа
здраво стъпил на земята
но вече не бе същият

прибра се (водейки на каишка
страха от смъртта)

и започна да се моли
Бог да го прибере
по-скоро по-скоро

Стойчо Младенов,  
първа награда


11 коментара:

Анонимен каза...

Браво, Стойчо! С нетърпение чакаме стихосбирката!

Анонимен каза...

България се тресе. В този умрял град ни радио, ни телевизия, ни вестници, ни сайтове. Град на мъртъвците и любители на поезията. Като Нерон пред и над горящия Рим

Нерон каза...

Намери се кой да усмърди тази хубава новина! ...аман от болни хора в този град визирам горният коментиращ

Анонимен каза...

Ами то само "хубави" новини в този град. Никъде няма лоша новина под която да се коментира.
Да се коментира за това което става в момента и заради което цяла България говори и крещи... за разлика от Троян - града на хубавите новини.
Малко заглавия от инфо сайтовете към момента
1. Напрежението ескалира, издърпаха загражденията пред парламента (на живо)
2. Би Би Си: Пред българския парламент в София има сблъсъци
3. Видео: Полицията блъска студенти и журналисти, полицайка обижда с "боклук"
4. Полицаи с мегафони потвърдиха новината на БЛИЦ: Дошло е време да използваме сила!
5. Ексклузивно в БЛИЦ: Роботите готвят удар!
Оперативна информация издала опасност за палеж на Народното събрание
6. Екшън! Хиляди готови да нахлуят в парламента! Полицията едвам ги удържа!
В Троян - образцовите мишки стоят в образцовите дупки и четат поезия.
Смрад!

Анонимен каза...

Браво на Стойчо!
Браво и на стачкуващите студенти!
Кой с каквото може– един със словото на перото, друг със словото на протеста! Важно е да подкрепим и едните, и другите!
Действайте млади хора, бъдещето е за вас! Като не го получихте като подарък за първия си рожден ден, извоювайте го сега, за първия рожден ден на вашите деца!
Подкрепям ви!

Анонимен каза...

От ловешки сайт преди няколко часа
Павлин Иванов
Днес трябваше да ви информирам за вчерашната пресконференция на народният представител от БСП Димитър Горов. Тя включваше две теми – бюджет 2014 на неговото правителство и сагата ВиК Ловеч.
Уважаеми читатели на „Ловеч днес“, точно днес, когато правителството и полицията на г-н Горов и неговите съпартийци и коалиционни партньори пребиват студенти по софийските улици, когато буквално смазват протестите, когато по жълтите павета има червена кръв, не мога да публикувам нищо!
Аз не искам да живея в страна, чиито улици са окървавени само и само шепа хора да задържат икономическата си власт, за сметка на всички българи.
Отказвам да публикувам информация на депутат, който съвсем съзнателно, подкрепя всичко това!
Може би не е професионално да ви лиша от информация, но преди да бъда журналист, аз съм гражданин на Република България, баща, съпруг, син. Не искам да гледам с наведена глава децата си, обзет от срам, че моят град е излъчил хора, които подкрепят ставащото в страната ни днес.
Уважаеми читатели, извинявам ви се, но днес денят не е подходящ за поредните розови, напудрени, празни обещания. Днес, бият децата на България!
Информацията от пресконференцията на г-н Горов ще ви предам, когато неговото правителство спре да бие младите хора в България!

Анонимен каза...

Браво на това талантливо момче! А този дълбоко провинциален градец няма ли да се събуди и да постачкува?

Анонимен каза...

На това ли му се вика поезия?Моля да ми обясните? На мен ми прилича на нищо.Може да е талантливо момчето,но това което е поместено е една простотия.Ако за това се дават награди,боже опази.Позволявам си да кажа,че това откъдето да го погледнешне е поезия ,а какво е моля да ми го обясни някой който го разбира.?Много моля Генади и Нели като литератори да ме светнат,защото или аз неразбирам съвремената поезия или това е едно нищо в няколко реда!!!!!!

Анонимен каза...

Браво на момчето, браво и на 5-ти!

Анонимен каза...

Към 8–ми! Приятелю, не си виновен за неразбирането на стиховете! Учителката ти по литература не е успяла да те научи да четеш между редовете, а може би в тоя час си ритал топката на двора! Ала...браво и на тебе, защото може пък да си станал добър футболист.

Анонимен каза...

Да,ама взел,че не станал, За сметка на това, пак не е разбрал !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |