Денят на будителите – малко история

* Празникът е обявен през 1922 г., след 1945 г. е забранен, а през 1992 г. традицията е възобновена
 
Стоян Омарчевски, проф. Петър Константинов
ЗА ПЪРВИ път честване на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 г. Всепризнат патрон на българското будителство е св. Иван Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава, образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци внася предложение за определянето на 1 ноември (деня на св. Иван Рилски според Григорианския календар) за Ден на българските народни будители. На 28 юли 1922 г. с решение на Министерството на народното просвещение 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. Постановлението на Министерския съвет за обявяване на празника е от 31 октомври 1922 г., на 13 декември същата година е приет и специален закон от 19-тото Народно събрание; цар Борис III подписва закона на 3 февруари 1923 г.

В РЕЧТА си по повод обявяването на празника за общонационален министър Омарчевски казва: „Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоана Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление. Като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений - отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.“

Ритуалът пред Президентството
ПРЕЗ 1945 Г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. Но на 28 октомври 1992 г. с приетия от 36-тото Народно събрание Закон за допълнение на Кодекса на труда традицията е възобновена, а 1 ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неучебен ден в цялата страна. Идеята е на проф. Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“. От 2002 г. се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентството и извършване на тържествена смяна на караула.

(по Уикипедия)

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Забележете,че в Троян твърде рядко се чества този празник. Вероятно защото не е комунистически, нито с такъв привкус.

Анонимен каза...

Напротив, ето и тържествената програма :

1-ви ноември – Ден на народните будители
Програма за Троян
1. 9,00 часа – приемане на нови членове в клубовете на БСП и ГЕРБ.
2. 10,00 часа – тържествена партийна литургия от всички клонинги на БКП. Посрещане одеждите на мумията на Г.Димитров, освещаване и пренасянето им в кабинета на председателя Балев.
3. 11,00 часа – тържествено издигане знамето на посткомунистически Троян от бивши и настоящи будители от ГК на БКП Троян.
4. 12,00 часа – шведска маса и разказване на спомени за вземането на властта от БКП през 1944-та и през 1995-та година в Троян.
5. 14,00 часа - Демонстративен мач по тенис между Ръфал Наддал и Минак Джандарович.
6. 16,00 часа – Празничен спектакъл с духова музика и мажоретки под надслов „Ще акаме в нови канали”
7. 18,00 часа – Маскин бал. Конкурс за най-добра маска на демократ. Жури – почетни граждани на Троян и други величия от ГК на БКП.
8. „Лека нощ деца”

Анонимен каза...

Концертът на студио "Гласове", което общината и читалището организираха за 1. ноември беше отново на ниво. Салонът беше препълнен. Добър начин да бъде отбелязан празника.

Анонимен каза...

Добре,че е бати Ангел да прави нещо,че тия комуняги от общината...

Анонимен каза...

Началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски става Мария Дивизиева.Тя живее с Петър Стоянович,министър на културата-----------------------------------------
,който е баща на детето на Таня Андреева,министър на здравеопазването и--
личен гинеколог на Моника Станишева. Мария Дивизиева беше шеф на предизборния щаб --
на Меглена Кунева за президент, тя е бивш зам-министър на Царското юпи Николай Василев в
––––––––––
министерството на държавната администрация в правителството на Сергей Станишев. Моника,Мария и Ники сега са партньори в частната фирма Експат.
==============================
Моника Йосифова беше пиар на НДСВ, когато Мария Дивизиева беше шеф на предизборния щаб на царистите, но те останаха извън парламента.
–––––––
Зинаида Златанова, министър на правосъдието, е била съдружничка с Моника Йосифова-Станишева във фирма, която е спечелила от министерството на държавната администрация обществена поръчка за 1 милион лева
=========================
.Моника Йосифова-Станишева е близка приятелка със заместник-председателя на Парламента Мая Манолова, която живее на семейни начала с Ангел Найденов, министър на отбраната
========================
.Моника Йосифова вкара на избираеми места в листите на БСП приятелката си политоложка Таня Буруджиева и Мартин Захариев, издател на еротичното списание Playboy и организатор на конкурса за голи красавици Playmate – той се гласи да оглави Държавната агенция по туризма.

Анонимен каза...

От „НЕ МИ ПУКА“ до „ПИСНА МИ“
Или как разбираме най- висшата ценност на демокрацията –толерантността.
За „непукизмът“ на нас българите може да се говори много. Кога и как се е зародил, дали го има като понятие и преводна дума при другите народи аз не знам. Имам бегли спомени за една приказка в която се говореше общо взето следното: „В едно село, местните селяни цанили един учител да дойде и да учи децата им , спазарили се вместо заплата на края на годината да му дадат една каца от 200 оки ракия, като всеки от селяните да отдели от своята по 2 медника и да я налее в кацата ( може да е било по нашия край то нали сме „най - баш“ по ракията ). И така дошъл края на годината, кацата била вече пълна, решил учителят да опита да види хубава ли е ракията. А то като опитал оказало се чиста водица – кацата била пълна цялата с вода. Какво било станало- ами всеки от селяните си мислел, че два медника вода въобще няма да повлияе на 200 оки силна сливова ракия.“ Изводите от приказката са поне два , първо - явно че непукизмът у българите не е от вчера и второ - той се отнася преди всичко към онова което е общо. Без да гледам в тълковния речник ще дам следното просто определение за непукизма – „Явна незаинтересованост и абсолютно безразличие към неща или проблеми, които на пръв поглед не ни засягат пряко. Свързани преди всичко с онова което не е наше и най-вече с онова което е общо.“
По времето на последните години на социализма, имаше едно общоприето разбиране , че да крадеш от държавното или общото не е грешно. Държавата се възприемаше като бездънна каца с мед и много хора се възползваха от нея без да се интересуват докъде ще доведе това. В един момент кацата се преобърна, т.е. дойде демокрацията. Разбирай българският вариант на демокрацията де – крадеш, влачиш, правиш каквото искаш - никой не ти търси отговорност. Напоследък обаче взе да става ясно, че кацата имала и дъно. Или с други думи никак не е чудно сегашното състояние на държавата ни, след като толкова време всеки гледаше своето си, пък за общото не му пукаше.
Та казват, че най-голямата ценност на демокрацията била толерантността или по нашо българско разбиране - безразличието , а по най- българско (не)разбиране - непукизмът! Та не знам ние ли криво я разбрахме тази демокрация или криво ни я обясниха , ама ако е така то от нас българите по-големи демократи няма.

То всичко хубаво дотук, ама напоследък от тая наша българска демокрация взе да ни писва вече. И ха дано викам си, дано от туй писване, да вземат да се поразбудят хората, че то ако и сега не се събудим, вече почвам да се съмнявам-бре то ЖИВИ ЛИ СМЕ!

Поздрави по случай празника на всички разбуждащи се!

Анонимен каза...

Толерантността като "висшата ценност на демокрацията" /поне в този сайт// не се ли изразяваше в сакралните "писна Ни", "глупости", "тъпня", "Генади, банни го тоя" и други подобни?
*
Справка: "Бавното убиване на мозъчни клетки с употребата на некачествен алкохол води до т. нар. хронична енцефалопатия или, казано на по-популярен език - интелектуален дефицит. Сред първите засегнати са клетките на очния нерв, затова често ние лекарите се сблъскваме с хора, които заради употреба на некачествен алкохол първо започват да не виждат добре, а в един момент и ослепяват, алармира още д-р Димитров. http://pik.bg/%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%83%D0%BF%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F-news113297.html
*
Бих го написал "ОТ НЕ МИ ПУКА", през "ПИСНА МИ", до "ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ДЕФИЦИТ"
Продължение на приказката /може и троянска да е/ - "Селяните си запазили двата медника с ракия, но след време "ослепели" и оглупели. а учителят изпил кацата с вода и станал.... народен будител."
Наздраве, за денят на Будителя!

Анонимен каза...

Много хубаво написано,то в Троян имало и умни хора!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |