Терминал 2 или НЕ!?

* Нека им се диша във врата, но да ги оставим да работят
 
Страцимир Стайков
 Позиция

Стрaцимир (Страцо) Стaйков е троянец, нa 16 години, 11-класник в Нaционaлнaта гимнaзия зa древни езици и култури (НГДЕК) „Констaнтин Кирил Философ” в София. Плaновете му са дa следвa в Софийския университет - политология или междунaродни икономически отношения; a след товa - мaгистрaтурa в Гермaния. Категоричен е, че ще остане в България. Позицията, която ще прочетете по-долу, бе провокирана от спорове около студентските протести в страницата на Т21 във Фейсбук. Т21
*****

СЕДЯ, мисля, задавам си въпроси, свързани с моето бъдеще. Да остана ли в България и да помогна да стане годна за живеене. Или да хвана първия полет за чужбина. Накрая винаги решавам, че ще остана. Защото искам  да се боря за нейното бъдеще. Вярно, че ще ми се наложи да мина през много трудности, но знам, че имам желание да успея. Не мога да напусна, тъй като знам колко хора са загинали, за да ни има нас и нашата родина. 

ВЯРВАМ, че ако се спрат всички протести и нападки, хората ще се обединят около идеята за намиране на правилните решения за проблемите. Ако не успеем да ги решим, то поне нека се опитаме да помогнем по адекватен за нас,  мислещите хора, начин. 

НЕ СМЯТАМ, че протестите и свалянето на правителства помага. Практиката го показва. Свалят се кабинети, идват нови, пак се протестира. Сега действащото правителство пое ангажименти, за изпълнението на които е необходимо да се даде шанс. Нека им се диша във врата, но да ги оставим да работят. Аз не искам бабите и дядовците ми едвам да свързват  двата края. Точно затова аз съм длъжен да остана в моята родина.

НЕКА ВСИЧКИ, които си задават моя въпрос, да спрат и да помислят, преди да се озоват пред Терминал 2.

16 ноември 2013 г.
Страцимир Стайков

Още по темата:

60 коментара:

Анонимен каза...

Младежът още нищо не е видял, за това е пацифистично настроен. Нека остане. Като поработи малко и види как стават нещата в нашата Родина, ще хване сопата и той. Всичко това, ако не е от семейство на привилигеровани членове на БСП или ДПС, разбира се...

Анонимен каза...

Лошото,е че такива заблудени тийнейджъри като този не са единици.
Като гледам, е роден в най-гладната зима от времето на втората световна война.Виденовата зима. Как да му обясниш на един такъв пубер,че тези,които били "поели ангажименти", са изучили този език в основи,и са готови с часове да говорят без да казват нищо? Как да му обясниш,че комунизмът не си е тръгвал от България.Просто се прекръстиха на капиталисти.След това на власт дойдоха синовете и дъщерите им,а вече и внуците им Как да му обясниш,че България има такъв външен дълг,че и 2222 година, едва ли и на половина ще бъде стопен,а плащането не чака?.Как да му обясниш,че който и да дойде на власт, икономиката на България е срината до основи,и не виждам начин да се възстанови?А няма ли производство, няма икономика.Няма и от къде да дойдат пари за бабите и дядовците, за които така милее. А точно те, заедно с циганите вчера рамо до рамо, решаваха моето и неговото бъдеще. Радвам, се че в близката година ,този младеж няма да има право да гласува.

Анонимен каза...

Младежо Стайков, ако искаш да живееш в нормална държава бегай още сега в Германия.

Анонимен каза...

Туй момче дали не е комунистче??

Анонимен каза...

Ко , Нее ...

Анонимен каза...

hlapako!!!! golqm zalak glatni,golqma duma ne kazvai.

Анонимен каза...

Докато неговите будни връсници се борят на барикадите срещу правителството на олигархски , този младеж ни съветва да дадем шанс на комунистическата мафия да открадне поредните 5 години от живота ни .

Анонимен каза...

Ми комунистче е, баща му зам.шеф в полицията, майка му секретар в общината, комунистче си е момчено. Явно са му го написали

Анонимен каза...

Ужас ! Това ли са младите, за които така се тръби ?

Анонимен каза...

Искам да попитам всички, които са коментирали момчето - така ли се задържат и подрепят младите хора в България, които обичат родината си и са избрали трудния път - да останат тук???

Анонимен каза...

Комунистче или не, без значение коя е майка му и кой е баща му, момчето смее да застане пред всички и да изяви позицията си, за което го поздравявам!

Анонимен каза...

Браво на момчето! Излязло е с името си и не е скрило зад анонимността за да изрази позицията си.Много смелост се изисква да публикуваш мнението си тук.

Анонимен каза...

За 11-класник се израсява много по-добре, от колкото всички коментатори тук.

Анонимен каза...

Толкова малък,мама и тате се грижат за момчето,а то си мисли дали да имигрира или не?Глупости!Написали са му го!А ако е прочел това и се е съгласил да го побликуват,расте достоен комунистически кадър.Дано не го е чел!

Анонимен каза...

Уважавайте младите хора и тяхното мнение, както искате те да уважават вас!

Анонимен каза...

Очаквана позиция за дете на комунистическата номенклатура в Троян.

Анонимен каза...

Нормално е с подобни родители зад гърба,да има подобно мислене. А знаем как и къде, младите хора в тази възраст формират мисленето си. Явно в семейството му се подкрепя сегашната власт, и малкият взел та се накокошинил. Да се опита да ги разправя тия глупости на някой негов връстник, чиито родители са от презрителната работническа класа в Калинел например !

Анонимен каза...

Хубаво е в този сайт да се чуват повече мнения на млади образовани троянци като Страцимир. Всъщност колко троянци учат в елитни средни училища като него? Поздрави за откровената и интелигентна лична позиция. Давай, Страцимире!

Анонимен каза...

Всъщност това е мнението на по-голямата част от връстниците на автора. Защо българските медии толкова рядко дават трибуна на такива мнения? Поздрави на "Троян 21" за този пост.

Анонимен каза...

Какво да дава?
Май всички 16 годишни момичета и момчета,учат в средни училища.

Анонимен каза...

Това момче трябва да бъде подкрепено заради свободата и смелостта да изрази личното си мнение. И да знае, че омразата и простотията (като в някой от постовете тук) не бива да го спихват.

Анонимен каза...

Познавам момчето и го поздравявам за смелостта, сигурна съм че ще остане в България и ще отстоява позицията си! Браво и напред!

Анонимен каза...

Сигурно част от пишещите тук са много тъпи и прости същества, след като могат по толкова елементарен начин да коментират искреното мнение на едно 16-годишно момче.

Анонимен каза...

Браво Страцо, само така! Успех!

Анонимен каза...

ОСТАВКА!!

Анонимен каза...

Коя позиция ?

Анонимен каза...

Някой е направил много лоша услуга на това момче. Едно са усещанията, разсъжденията и мечтите на един ученик, повтарям-ученик - съвсем друго нещо са политическите заключения и политическите насоки, които се опитва да дава този ученик. Извинявайте, но той дори няма правото да гласува, защото е малък и защото законът и законодателят /не само в България, а навсякъде/ предполага, че непълнолетните не са в състояние да правят политически избор.
Кой вкара това младо момче в капана и защо Т21 подсигури "терена" за този капан? За някаква моментна слава или жалки политически дивиденти? А давате ли си сметка, че не друг, а точно това младо момче ще плати цената на тази измамна "слава" и жалките дивиденти?
Пожелавам на това момче успешно завършване на това най-престижно средно училище в България и да не си пилее силите и енергията в несвойствени неща за неговите години. Всяко нещо с времето си.

Анонимен каза...

И аз съм на почти 16 и с мнение по въпроса но, защо никой не ми дава трибуна.Може би защото единия ми родител е безработен, а другия работи за 500лв. и софийска гимназия съм виждал само по телевизията?!?!

Анонимен каза...

Това ли ти е въпросът, момче? Разбира се, че Терминал 2, в краен случай Терминал 1!
А ... само още нещо - забелязах, че няма възможност за коментари под статията за наградите на нашия хлебозавод. Защо ли? Не е случайно май ... За хлябовете Релакс и Здраве не знам, обаче обикновеният боклук, дето се продава навсякъде - клисав, мокър и суров, не струва пет пари. Че аз станах майстор месач, бе. Благодарение на факта, че из Троян-ът няма свестен хляб! Не се оплаквам, просто си мисля защо ли няма възможност за коментари под този материал ...

Анонимен каза...

Щото на Стаменка не й изнася, да чете мнението на потребителите за производите на хлебозавода.А то е едно- СКЪП БОКЛУК!

Анонимен каза...

Мислехме си, че като свърши земният път на старите комунисти и държавата ще се очисти. Но не би! На власт са техните деца, а като гледам внуците са достойна смяна!

Анонимен каза...

Четете в другия брой мнението на 5 годишното правнуче на другаря Х. То ще ни каже, че учи в елитната детска градина У и се чуди дали догодина да не изкара Оксфордската образцова предучилищна:)))

Анонимен каза...

От Троян съм,но от години живея в Лондон. Нормални размишления на млад човек все още живеещ с училищните идеали. Когато се сблъска с това как се печелят пари за да се издържаш и живееш а и много други неща с държавата и новозабогателите работодатели твърде е възможно възгледите да се променят,но обичта към родния град и родина остават.Аз никога не съм си мислил,че ще живея в Англия,и през ум не ми е минавало да замина някъде, но се наложи макар и късно по икономически причини. Сега от страни наблюдавайки отстрани вече 8-9 години какво става там за съжаление разрухата и ограбването се оказах уникални и необратими. Само да погледне от елпромският мост сега какво се вижда и да поговори с малко по-големи хора какъв град беше Троян. Град лишен от промишленост не се нуждае от инженери,икономисти,мениджъри...то и за това сме град на международен транспорт и малки дърводелски фирми.

Анонимен каза...

Момче, хващай самолета. Не се коси, като потомствена номенклатура няма да направиш нещо значимо за страната. Дори твоите да продължават да са на власт, пак няма да е добре за теб, вече не остана нищо за крадене.

Анонимен каза...

Тати милиционер,мама общински секретар с политическо назначение.Всичко е наред, Троян е крепост,изградена от силни партийни връзки !

Анонимен каза...

Човек като чете коментарите на част от коментиращите остава с впечатление,че големия проблем е това, че едно 16г момче е изказало свободно своето мнение по някакъв проблем и това е публикувано в троянски вестник.Интересно защо тези по-възрастни от него коментатори или "елитните троянски политици от различни партии" не са коментирали в троянските медии проблема.А относно защо е дадена трибуна на това мнение,явно редактора е преценил ,че има защо.

Анонимен каза...

предложение до г-н Маринов-крайно време е влизането в сайта и коментарите да стават след регистрация,т.е. да се знае кой коментира.Не всеки анонимен да пише каквито си иска съчинения

Анонимен каза...

Браво момче.Няма значение кои са родителите ти и какви политически възгледи подкрепят.Тези които критикуват, не искат да си признаят, че не всички млади хора мислят като и подкрепят студентите окупаторите.Тези последните са такова малцинство, че не си заслужава да им се обръща такова внимание.Желая ти успех момче.Точно такива млади хора трябват на България.

Анонимен каза...

А ти не си ли анонимно, бе нищожество противно ? Тоя пъпчив пубер от сега е промит като зомби от майка си и баща си, и не ми се мисли до къде ще го докарат .Вече ме е гнус от наглостта на хората в този град.

Анонимен каза...

36-ти пише - "А относно защо е дадена трибуна на това мнение,явно редактора е преценил ,че има защо."
Сигурно е така. "Опорните точки" на БСП/БКП не са една или две.

Анонимен каза...

Нека дадем шанс на хлапака все пак. Пожелавам му да отиде да учи в Германия както сам казва.Да се отдели от семейното огнище на свежи социалистически идеи,и под влияние на загниващия капиталистически империализъм, да ни напише какво мисли.

Анонимен каза...

Нека момчето си остава в България,да си учи,да си работи,да гледа възрастните си роднини с голямата комунистическа заплата,която ще получава и да не специализира в Германия-защо там младежо,а не в Русия.

Анонимен каза...

В подобни случаи в мен винаги възниква въпросът ЗАЩО? Защо това момче, застанало с гърди на амбразурата брани родните социалисти и про-социалисти. А даже не му минава през акъла да кара магистратура в Русия, например? Защо социалистите изкарват на митинг де що глупендер, пенсионер и етнически небългарин има, а най-верните си синове праща в елитни училища? ЗАЩО?

Анонимен каза...

Дали на троянските партийни другари и другарки, отрочетата им се стремят да учат в Русия?Би било резонно,нали?Да, ама нееее...Германия,Англия,Франция...Що така бе другари, що на нас ни ебавате майката ,а скъпите ви златца ги пращате да гният в тоз гаден западен свят ?

Анонимен каза...

Жалко, че никой не събра от нас смелост да излезе с името си под коментарите...Това 16-годишно момче се оказа по-смело от всички ни пишещи тук, ние наистина се крием като мишоци. Затова и нямаме шанс, защото винаги чакаме другите, а ние да си мислим колко много сме конструктивни и градивни, когато ги критикуваме. България има нужда от смели хора, а времето ще покаже дали това момче от "потекло", както бе казал някой преди мен, ще успее да постигне мечтите си! Поздравявам те Страцимир Стайков! Няма значение кои са родителите ти, поздравявам те затова, че си отстояваш позицията и си смел!
От един недостоен анонимен...но този пост ще навлече гнева на останалите, ако застана с името си кой знае какъв сериал ще си спретнат коментиращите тук. Съжалявам, че не те познавам лично, но се радвам, че те има.

Анонимен каза...

Е,и?

Анонимен каза...

За каква смелост ми говорите бе, анонимни 45. Кой сте вие, че ще казвате на някой дали да си пише името или не. След като сайта го позволява, всеки сам преценява дали да е анонимен или не. А като си толкова отворен, защо не отговориш на 43 и 44 пост?!? Очакваме и Страцимир да попита родителите си, защо ще го пращат в Германия да учи, а не в Русия.

Анонимен каза...

35-ти и всички хулещи този млад мъж, Вие ст изключително ПРОСТИ СЪЗДАНИЯ. Е какво от това, че бащата на момчето работи в РУ Полиция - Троян и какво от това, че майка му работи в община Троян. Момчето няма право да диша ли заради това. Или защото изказва по-различно мнение от Вас всичките. Или защото Ви е странно, че може и някой млад човек да подкрепя едно правителство създадено от КБ. Или защото той вижда нещо по-различно от Вас в сегашното управление. Това не Ви дава право да се изказвате по този начин. Замислете се колко мозък имате или въобще имате.

Анонимен каза...

Очевадно,е че ти и грам сиво вещество нямаш. Нещо нормално за по-голямата част от пасмината в този град! За сметка на това, езикът е дълъг и от трениран за облизване,поемане и навиране НАДЪЛБОКО!

Анонимен каза...

Не знам дали му трябва да ходи в Германия на това момче, но както е тръгнал може да стане милиционер, и да се радва спокойно на социалните ангажименти на любимците на семейството му. Личи си,хора с връзки и развито европейско мислене,предавано на отрочето. Мъка, мъкаааа....

Анонимен каза...

45, най-смели са децата от детските ясли и детската градина по тези и подобни въпроси. Причината е много проста - хабер си нямат за какво говорят. Родителите и заобикалящите обаче са много доволни и щастливи. "Какво смело и умно дете"!
Лошото е, когато родители и заобикалящи се вземат толкова на сериозно, че започват да пробутват детските коментари за обществено ползване и "опорни точки".
Както се казва - от Митко Палаузов и Павлик Морозов до днес, нищо ново не сте научили!
Чичо Миню и бати Ангел също са много смели, макар че не са в детската градина.

Анонимен каза...

Айде, дойдохме си на приказката. А вие защо биете негрите? :))))))))))))

Анонимен каза...

Тъпако 52, и тук ли се появи да смърдиш?

Анонимен каза...

Момчето мисли да учи политология? При ректори - доносници?
Ако действително иска да учи политология трябваше вече поне малко да се е образовал в тази насока.
Българският народ тегли от ПРОСТОТИЯ!

Анонимен каза...

Ако бях на 16 пред мен щеше да стои не дилемата дали да остана в РБ или не, а как по-бързо да минат 2 години за да си взема международния паспорт и да имам правото/на 16 не може/ да работя в чужбина. Та като замине да учи в Германия и се върне/в което силно се съмнявам/, много бързо ще разбере че тук в РБ то няма да има бъдеще. И...ще емигрира.

Анонимен каза...

Ами то лесно става това,който има различно мнение от момчето да драсне една статия по проблема с терминал 2 и изтичането на мозъци от България до г-н Маринов от свое име и да го помоли да я публикува.Едва ли ще му откаже.

Анонимен каза...

Страци ей тез ли трябва да оставим да работят и да си развяват байряка?Ти от коя страна на барикадата ще си при спасяването на държавата за да не ти се налага да стигаш до терминал 2?

http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/14271-stanishev-obyavi-grazhdanska-voina-na-nyakolko-miliona-balgari.html

Анонимен каза...

Проблем на Терминал 2 няма ! Има проблем с добирането до него и използването му по предназначение.

Анонимен каза...

Браво младеж , докато всички застават на страната на ранобудните студенти , ти заедно с мишо шамара се вливаш в редовете на заспалите бабички от пилоните на ндк .

Анонимен каза...

Синко ,ако искаш да живееш в нормален свят избирай терминал 2 и то ,колкото по рано толкова по добре за теб.От това на държава не става . Бившите сътрудници на ДС са се предрешили като бизнесмени, организирали са се в спретнатите редици на престъпни групировки, а през свободното си време работят като политици, депутати, съдии, прокурори и на други отговорни позиции, като никак не се интересуват от общото благо. Основната им цел е забогатяване на гърба на обикновения човек. България като най-бедна членка на ЕС е и най-тъжното място на света.Всички по големи суми пари се контролират от ченгета /бивши ченгета няма/. В банките, едрия бизнес, в монополите, в каналите за дрога, жени, цигари - ченгета. В организираната престъпност, проституцията, кражбите на коли - ченгета, в политиката, сик, вис, мултигруп и т.н. - ченгета. Кой ще позволи на обикновенния човек да оперира с милиони, ако не е покровителстван /пазен / от човек с връзки в "системата".Няма натрупан капитал без лъжа,кражба,рекет и убийсва.Това е истината,а всичките научни теорий и приказки са камуфлаж за оборните добичета,
наречени народ,който винаги чака някой да го оправи някак си,независимо как,може и изодзат.Така,че шанс нямаш никакъв да промениш нищо,просто всичко е прогнило и фалш в БГ.Или си и ти в играта или Терминал 2,друг път няма можеш да си сигурен.Тия ,които ги защитаваш в момента до година, две ще са разпродали България и няма да има какво да се бориш изобщо,защото и теб ще са те купили и ти няма да си разбрал даже. Жалко ,ако баща ти не ти го е обеснил това до сега ,щом е от системата със сигурност е наясно с тези неща.Успех все пак в борбата.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |