Пак катастрофа, и пак там

* „Фиат” и таксиметрова „Дачия” се удариха тежко на кръстовището под болницата, жертви няма, таксито помляно * Причината – 50-годишната водачка на италианското возило пропуснала знака „Стоп”
  
Сблъсъци
ТАЗИ СУТРИН (25 октомври) около 11:30 ч. стана поредната катастрофа на едно от двете обичайни места на възловата троянска ул. „Христо Ботев” – кръстовището с ул. „Радецки” под болницата (другото е кръстовището с ул. „Симеон Велики” под Вила „Ванна”). За радост и този път се размина без жертви, макар че водачите и пътниците на ударилите се два леки автомобила са престояли известно време за наблюдение в МБАЛ – Троян и имат известни контузии; а материалните щети са сериозни, като единият автомобил буквално е унищожен.

ПО ДАННИ от полицията виновник за сблъсъка е идващият по „Радецки” (откъм главната ул. „Васил Левски”) и без предимство „Фиат”, шофиран от 50-годишна дама от с. Голяма Желязна. „Фиат”-ът не спрял на знака „Стоп” и бил пометен от движещата се с предимство по ул. „Хр. Ботев” (откъм центъра) „Дачия” на фирма „Дим такси”, шофирана от 29-годишен троянец. От удара таксиметровото возило се завъртяло на 180 градуса и спряло в противоположната лента. Късмет е, че в този момент насреща и в близост отзад не е имало автомобили, защото е можело да стане страшно меле.

ВОДАЧИТЕ са били проверени с техническо средство за употреба на алкохол и резултатите и на двамата са отрицателни.

Т21
Бележка на редактора

НА 19 СЕПТЕМВРИ т.г. на редакционната поща получих разтревожено писъмце от съгражданката ни Валя Иванова, живееща в района на днешната катастрофа. Цитирам дословно: „Здравейте! За пореден път стана катастрофа на кръстовището на ул. „Радецки” и ул. „Христо Ботев”. Живеем в кооперацията в съседство и се чудим, как досега никой не взе мерки да се направи нещо. Бихте ли ми казали към кого да се обърнем или вие можете да направите нещо по въпроса? Хубав ден!”.

ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ да цитирам и тогавашния си отговор: „Привет! Това кръстовище е убийствено, като на война. Говорил съм за него, питал съм разни хора; повечето запознати са на мнение, че само светофарна уредба ще реши въпроса. Но местните власти, още от Енкин, през Акимов, че и до днес не смятат, че в Троян трябва да има светофари; обяснения различни - нямало нужния трафик, скъпо било и тем подобни глупости. С други думи - хубава работа, ама троянска. Дано все пак им уврат главите. Може би една гражданска подписка би ускорила нещата, настоящият кмет Михайлова се съобразява с гражданското мнение както никой от нейните предшественици. Поздрави!”.

ЗАСТАВАМ ЗАД тези си думи, като ще припомня, че по повод на друга една неотдавнашна катастрофа г-жа Михайлова призна, че нещо трябва да се направи; и че ако експертната оценка е за поставяне на светофари, ще бъдат поставени. Днес, при разговора ми с очевидци на поредния инцидент, научих, че наскоро някакви хора са правили проучвания в този участък – на трафика и т.н., и не е изключено очакваната промяна в организацията на движението да стане факт. А дано.

Генадий Маринов

Още по темата:

63 коментара:

Анонимен каза...

ne prosto gledaite znacite ne bleite po pytq !!!

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

taz uprava nashta,nqma li nai posle da pomisli i za horata...SVETOFARI ima po sveta

Анонимен каза...

Може и повдигнати пешеходни пътеки- гърбици............в много големи градове са ефективни.

Анонимен каза...

Светофари!!! И не само там... на кръстовището под Вила вана също!

Анонимен каза...

Светофари ?? Има си знаци , а това че има толкова прости хора че да не ги спазват е друг въпрос.... Знаците се виждат добре просто простака трябва да спре.

Анонимен каза...

Две коли да останат в Троян, все ще намерят къде да се ударят.
Слагаме сфетофар. Каква е гаранцията, че шофьорът ще го види? Както не вижда знака "стоп", така няма да види и сфетофара.
Освен това, от много години троянеца постоянно преминава на "червено". Катастрофира и пак преминава на "червено".... даже с пълна газ. До сега поне на сфетофар го нямаше.
"Червеното" е опасно за вашето здраве и имущество.

Анонимен каза...

Абе сложете вие светофари с по 2-3 камери на тях и ще видим кой какво няма да спазва!

Анонимен каза...

Никакви сфетофари. Троянците налитат като бикове на червеното. Щото са мноо яки като биковете и почти толкова интелигентни.

Анонимен каза...

А защо не подходим по СТАЛИНСКИ?!
Има кръстовище - има проблем! Аз предлагам улица "Ботев" да затвори улица "Радецки". Към болницата ще се влиза и излиза еднопосочно от съседните две улици - Алдица и тази срещу магазина на И.Велчевски...
Предложението ми може би е кощунствено, но я го помислете пак!
И може да се доправи улицата покрай поликлиниката, която да мине по дере Алдица и да излезе в Черногор. Това ще стовари от трафик Радецки...
Парите за алдица ще решат окончателно трафика за горните квартали и ще разтоварят двете ГАДНИ кръстовища!!! И Вила-ванна и болничното, щото той трафика е един и същ и води към високите квартали... Да не говорим, че това ще позволи да се оправи и мръсната канализация на района, та да не се изсипва директно мърсотията през Алдица в реката.
Ама се иска да ходиш на работа в общината пеша. И да говориш гражданите по главната...

Анонимен каза...

Нужда от светофари има, тъй като на много от кръстовищата няма видимост - най-често от спрели коли по тротоара... Пък и това е нормална практика в целия свят!

Анонимен каза...

А не е ли по-добре да се влиза в болницата през с.Балабанско...

Анонимен каза...

Най-разумното решение е на улицата без предимство да се сложат легнали полицаи....или и на двете да има съоръжения принуждаващи шофьорите да намалят скоростта.Идва зимата и кръстовището ще стане още по-конфликтно.

Анонимен каза...

Къде сте виждали на кръстовище ,легнал полицаи??? Там има знак СТОП !!!!

Анонимен каза...

#11, "нормална практика в целия свят" е като видят червено да спрат, да не се движат и да не преминават докато има червено.
В Троян налитат на "червеното" и се движат само на "червено". Постоянно катастрофират града и общината, ама троянци си знаят тяхното си и не им пука. 45+24 години е така!!!

Анонимен каза...

Аз също искам да знам възложено е изследване на кръстовищата вТроян - не само на въпросното и ако е така, надявам се да не е възложено на троянски "специалисти", а на външни хора. Чакам отговор. А вярно е и това, че мненията по въпроса дали да има сфетофари или не, са много противоположни.

Анонимен каза...

Да бе, ще чакам аз по 10 минути да се сменя сфетофар. ,през деня съм минавал и много пъти почт няма никаква кола! Има едно понятие - дисциплина и внимание!

Анонимен каза...

Ами то 17ти по нормалния свят се монтират на светофарите или се вграждат в асфалта преди тях датчици ,които се задействат като спреш и ,ако няма в момента от другата страна кола ,а свети червено не чакаш изобщо ,защото светофара веднага превключва на зелено и те пропуска.На запад им викат умните светофари ,защото не правят задръствания и спестяват от горивото на хората.Ама това са сериозни теми за специалистите по тези проблеми в нашета община щом са придценили ,че няма нужда изобщо от светофари в Троян

Оня с коня каза...

На това кръстовище няма видимост от към страната където се намира магазина на Велчевски,винаги има коли наспрени по тротоарите,и от двете страни! А е супер натоварено поради намиращата се в близост болница,какво правят полицаите по въпроса?

Анонимен каза...

Взимайте им книжките на такива бабички беее

Анонимен каза...

Тези две улици Радецки и Ботев по тротоара е като паркинг. Къде са господата полицай-катаджии. Или тоза са коли на някои "господа" които не може да се пипат. Знаците не се спазват от никои. За тази катастрофа, не спазване на знаците е причината. Шофира се и с несъобразена скорост, дори без книжки. Но децата не се пипат, защото имат "влиателни" родители.

Анонимен каза...

Катаджиите ЗАЩО не вземат закона и не пометат със актове всички спрели неправилно около кръстовищата, пък и не само там .

Анонимен каза...

20-ти лапни моркова!

Анонимен каза...

2 пъти бях на косъм да ме размажат на въпросното кръстовище... винаги има спрели автомобили по тротоарите и няма видимост.
Къде е полицията за актове ?
Къде е кметицата за реконструкция на кръстовището?
Обезателно да се сложи светофар крадливи глупаци!

Анонимен каза...

Айде малко отговорност , стига сте си чели съновниците по цял ден !!!

Анонимен каза...

Да бъдат оставени толкова опасни кръстовища в Троян без сфетофари е престъпление!В нормалните страни светофари има и извън населените места.Това че някой казва че няма достатъчно движение е или глупост или измама!

Анонимен каза...

Знака стоп е поставен на 2метра преди въпросното кръстовище,така че и да спре някои,не е гаранция когато навлезе в кръстовището да го удари кола от ляво,затова само сфетофар,на Вила вана е подобна ситуацията

Маргарита Генкова каза...

Наистина, произшествията на възлови за града кръстовища, зачестиха. По тази причина ръководството на Община Троян възложи на външни експерти обследване на кръстовищата ул."Христо Ботев" - ул. "Радецки" и ул. "Хр.Ботев" - ул."Симеон Велики". С това отговарям на въпроса на № 16. Тъй като няма единно становище по проблема, възложената експертиза ще бъде направена от специалисти по организация и безопасност на движението. Докладът на комисията, направила огледа, ще бъде внесен за разглеждане на 31 октомври, четвъртък, в Общинската комисия по безопасност на движението и гражданите на Троян ще бъдат информирани за предприетите мерки.

Анонимен каза...

Светофариииииии !!! Няма видимост !!!

Анонимен каза...

Не са нужни никакви светофари,просто трябват полицай които да си вършат работата за която им плащаме всички ние.

Анонимен каза...

za kakvo sa vi svetofari? ostanahte 6epa hora,ot golqmo selo ste po-zle.

Анонимен каза...

В миналите години в Троян нямаше коли–имаше светофари, сега има коли–няма светофари! Хубава работа, ама българска!

Анонимен каза...

Маргарито, я оди да се поразходиш някъде. Май много набързо забрави далаверата на онуй нищо от трапето с кръговото, въпреки експертното мнение на Милен Радковски. Тази външна експертиза, струва пари,които пак ние ще плащаме. В тая община сте от тъпанар нагоре,но пък съм ви признал наглостта. Както и на оня пияндурник от Балабанско, Колю! Експерти ще ми назначават, при положение,че е повече от крещяща нуждата от светофари.Този изтрещял народ, е обречен на тотална екстерминация (:

Анонимен каза...

И на мен 7-то ми ПТП беше там :)
От стопа един 73-годишен дядо тръгна и излезе пред мен.
После пред полицайте бабата обясни, че тя е гледала от дясно
и понеже джипа ми (Хонда ЦР-В) е зелен и се сливал с асфалта
и тя не го видяла и казала на дядото да кара.....
След 8-то ПТП го продадох, въпреки че доста парички ми изкара
ЗВЯРА :)
Но тук си е пълно с олигофрени и нагляци.

Ц.Р.

Анонимен каза...

Не, 33-ти, крещяща е простотията ти. По-горе някой искаше отговор защо общината не вземе външни експерти и от Общината отговориха точно и ясно. А, между другото, ясно ли ти е, че на участък от републиканската пътна мрежа не можеш да слагаш сфетофари и други екстри когато си решиш ти и други като тебе. Ама като си анонимен си "голям мъж".

Анонимен каза...

Каза Анонимен 35...

пострадала на същото кръстовище каза...

Ще изпратя до редакцията на вестника официалния отговор на кметицата по въпроса. Ще има да си чакате за светофар!!!! Нищо в този град не се е променило и няма да се промени, докато не пострада някой от тях - ГОЛЕМИТЕ ХОРА, решаващи съдбите на гражданите и нашите деца. Може да има доста решения на въпроса, но никой не си помръдва пръста! Отклонете поне единия поток да минава по ул. Л. Каравелов! Хора, разберете, че е страшно - сутрин по 10 мин. не можем да се включим в движението на ул. Христо Ботев, за да тръгнем за работа. Глобяват ни, ако си спираме пред къщите.... а комшиите от ул. Любен Каравелов си живеят на тишина и спокойствие. Уважаеми управници, разходете се малко по другите градове и натрупайте впечатления как хората са си решили проблемите. Или сложете един служител на КАТ да стои цял ден на това кръстовище и да въдворява ред, а не да спират хората 20 м. по нагоре за проверка. И на въпроса защо се спираме отново, отговарят, че трябвало да се проверява дали не караме пили, но не ми правят проба за алкохол, а ми искат документи..... Хорааааа, съгражданите се отрепаха трезвени - направете нещо по въпроса най-накрая!!!

Анонимен каза...

БРАВООО НА 33!!!!

Анонимен каза...

Светофари няма да има,защото няма как да се направи далавера от тях. Разберете най-накрая,че в тази община нищо не се прави,ако не може да се изкопчи някой лев. Тия мижитурки са се вземали за богоизбрани и недосегаеми, и ни убеждават как черното е бяло. Изкукуригали пенсии, алкохолизирани пръчове и каква ли не малоумна напаст се подвизава под прозвището "общински служител", а капацитетът му е пълна нула. Кметът е пионка а общинските съветници едни миши създания, правейки всичко в името на собствената далавера. Троян, кучета го яли,както и жителите му !

Анонимен каза...

Ама как хубаво са се цапардосали. Лелката сигурно е излитала,че не е спряла на знак СТОП. Щом един знак не може да спре порива ,какво остава за един светофар ? Да не спреш на СТОП или на червено, в нормалните държави се третира като убийство.А у нас...

Анонимен каза...

Светофари!!!
Радецки-Ботев
Радецки- Левски
Вила Ванна

Анонимен каза...

Нека специалистите да си кажат думата. В Ловеч сложиха преди две години маса сфетофари за луди пари, а сега повечето стоят като паметници, защото създадоха по-голяма бъркотия в движението. Мисля, че светофари по "Раковски" при сняг ще направят движението още по-трудно и ще са за ден до пладне.

Анонимен каза...

не спазваш ли закона и пет светофара да сложат пак някой е виновен таксиметровия шофьор е карал с ограничената скорост което не вярвам те карат така все едно пътя е техен спираш на стопа но за да видиш дали идва кола ти излизаш на половината път

Анонимен каза...

50 годишна женица от Желязна-това е повече от достатъчно, че тази като управлява МПС по улиците изобщо не знае за какво става на въпрос.От таксито нищо не става, защото марката на колата е Дачия.Всичко това обяснява нещата и изобщо не е новина. За организацията на движението по ул. Ботев и в целия ни град е безпредметно да правя коментар. По-важното е, че НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ.

Анонимен каза...

Кефиш колко си малоумен. Таксито било Дачия,и затова е потрошено,а жената била от Желязна. Кофтито, е че масата малоумници "разсъждава" като теб.

Анонимен каза...

Умнико № 45, влагам подтекст, но ти не го разбираш. Ще ти го дообясня-щетите по дачията са такива защото тя е автомобил с ниско качество макар и нов. Ако беше друга марка нямаше да изглежда все едно го я е блъснал влак.Дано сега си го разбрал. Явно бързо схващаш, но трябва много да ти се обяснява. А за женицата е без значение е дали е от Желязна или от друго село. Нарицателно в множествено число. Жените са изплетени от чувства по природа и когато карат МПС те не мислят, а чувстват. Разликата е на лице и се вижда от снимката. Все пак като определен от теб за малоумен ти пожелавам никога да не ти се случва ситуация на пътя с женица. Като ти отнеме предимство или завие на дясно с подаден ляв мигач ще запееш съвсем многоумна песен. Със здраве и късмет умнико.

Анонимен каза...

Жена зад волана е като....маймуна с граната и никой не знае кога ще дръпне щифта и всичко ще се вговни.

Анонимен каза...

Не виждам защо обиждате жената,като не я познавате,тя изобщо не прилича на бабичка,добре шофира ,а яе таксито е летяло с 100км в час никой не говори!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Проблема е, че българина няма елементарна култура и си мисли че пътя е негов. Само яки глоби и камери на всяка крачка може да помогнат. Я вижте какво става по пешеходните пътеки, повечето задължително НЕ спират пред тях.

Анонимен каза...

До 47. Добре, че единия участник в ПТП-то е жена, да има кой да обвиняваш... Само не знам като в повечето ПТП-та участват по двама мъже, кой е виновен тогава??? Май вече 80 % от мъжете карат доста по-зле от жените, но не искат да си признаят. Напълно подкрепям N.49

Анонимен каза...

Уважаема № 50, в коментара си под № 47 давам сравнително определение, и по никакъв начин не обиждам женицата.Явно Вие това не го разбирате. Винаги когато има ПТП с участник жена водач на МПС, катастрофите са с ужасни последствия и в 99,9999999999% от случаите вината е на жената. Те не са създадени и не е в природата им да управляват МПС, разсъжденията им са антилогични,което на пътя е проблем . В същото време са еманципирани и с огромни желания, без значение, че са с минимални възможности-в случая моторика на тялото и бързи , точни и правилни решения на мозъка. Харесвам жените и се възхищавам на красотата им, но те не стават за водачи на МПС.

Анонимен каза...

Явно,че жените не ти връзват и избиваш комплекса по този начин. Жалко, типично малопишковско поведение...

Анонимен каза...

52 ра, подличко, грубо и цинично е написаното от теб. Нито ме познаваш мен, нито жена ми, нито децата ми, но преценяваш от мнението ми по темата за катастрофата, че ми е малка пишката и имам комплекси. Искаш да уязвиш на не ти се получава. Реалностите са други, но не е тук мястото и не е тази темата. Мога като пълен простак да изкоментирам големината на твоя полов орган с твърдения за размери на широчина, дълбочина и хигиена на няма да падна на нивото ти.

Анонимен каза...

Аз обаче си задавам следния въпрос - след като таксито е идвало от към центъра, с 50 км в час ли се е движило за да се завърти на 180 градуса (в посока към центъра)? Не ми обяснявайте че е тръгнало да прави ляв завой за да избегне удара. При това положение просто намаляваме ъгъла, но пак го оставяме над 90 градуса завъртане... Какво правим?

То на едната от снимките си личи от къде е започнало завъртането на таксито

А и... уважаеми господа таксиметрови шофьори.. Трябва да ви кажа, че понякога ме хваща страх като ме возите. Редовно ви ползвам в този участък и много пъти не сте спирали на стопа на Радецки и Каравелов. Номера с изключването на фаровете върши работа за автомобил който идва по Каравелов, но ако не дай си боже от вместо автомобил е велосипедист?!?!?!

Анонимен каза...

Нито жена имаш, нито пък деца...

Анонимен каза...

Иска ти се да е така.....№55.

Анонимен каза...

55-та, ти си озлобена стара мома с голям диференциал и увиснали еърбеци. Ако яхнеш една метла детската градина ще се разбяга.

Анонимен каза...

Колкото и да се напъваш, колкото и да се мъчиш, донякъде замазваш проблема. Говориш за таратайки, като според теб това е сериозна тема,показваща какъв капацитет си. Пъчиш се, жените такива,жените онакива.Накрая идва момента,в който трябва да си свалиш гащите...И жената умира от смях...

Анонимен каза...

Явно отдавна не си умирала от смях защото никой не си сваля гащите пред теб. Имаш решение. Продават се вибратори за изключително грозни каквато си ти.И не взимай червения вибратор за който мислиш че ще ти е по мяра, защото това е поражогасителя на магазина...

Анонимен каза...

За Троян е по - модерно .. да минеш пред Тифани или Джамията да намалиш да те видят и после да потеглиш с въртене на гуми... а и всички карат на изуст в троян никой не спазва знаците. За да пресечеш на пешеходна пътека трябва да тичаш за да не те отнесе някой. Нямам думи просто

Анонимен каза...

60 ти, ами не пресичайте на пешеходните пътеки, а извън тях, там може пък да спрат тези троянски джигити, качили се на ламарирените си талигиь вживявайи се насериозно.

Анонимен каза...

В Троян 60 ти всички карат на изуст и без мигач,защото всички са си баджанаци и всеки знае предния накъде отива.

Unknown каза...

zdraveite,
stavate smeshni s tezi svetofari i babuni koito iskate da slagate na krastovishtata. trqbvat vi novi mozaci zastoto tezi qvno ne rabotqt. stom ima STOP tova oznacava ce trqbva da spresh a ne da minavash pokrai znaka sqkash toi vazi samo za peshexodci. naycete se da karate i sled tova reshavaite dali trqbvat svetofari ili ne.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |