Киро Данков и Джон Бризби – новите ни почетни граждани

* Комунист и антикомунист заедно – испански модел или провокация; или пък следване на досегашното правило „един от вашите,
 един от нашите”?
Хубава работа, ама...
Киро Данков, Джон Бризби
ЛЮБОПИТНИ и на пръв поглед несъвместими са тазгодишните две номинации за най-високото троянско отличие – Почетен гражданин на Троян.
На 90-годишния
Киро Данков – дългогодишен активист на БКП, кмет на града ни през втората половина на постсталинистките 50-те години и след това директор на фабрика „Болшевик” и на началнически постове в още няколко троянски предприятия, последното от които е АПК – Троян; негови синове са общинският съветник от ГЕРБ Йордан Данков и доскорошният лидер на ГЕРБ – Троян Сашо Данков. И на лондончанина с български корени Джон Бризби – голям дарител за троянската просвета, антикомунист и привърженик на британските (консерва)тори, топ адвокат и кралски юридически съветник, син на жената, превела на английски „Задочните репортажи” на убития с чадър писател Георги Марков – Лиляна Данева-Бризби, и потомък на най-богатия българин в началото на миналия век х. Калчо Дренски (роден в мах. Баба Стана над Троянския манастир - бел. Г.М.), на дипломата Константин х. Калчев, довел Фердинанд на българския престол, и на двама български министър-председатели – Тодор Бурмов и Стоян Данев.

НАИСТИНА това съвпадение е спорно и в някаква степен буди недоумение, дори подозрения за провокация (още повече че няма яснота кой кого точно е номинирал и отговорът на този важен въпрос виси във въздуха; надяваме се все пак председателят на Общински съвет - Троян инж. Ангел Балев, председател и на комисията по предложенията, да даде нужните разяснения според чл. 11, чл. 12 и чл. 13 от съответната Наредба, виж по-долу – бел. Т21). Но пък от друга страна може би се следва „испанския модел” – според който на франкисти и републиканци бил издигнат общ мавзолей край Мадрид. А може, и това според нас е най-вероятното, да е карано както при досегашните номинации – по неясни (политически) критерии, изродили се в правилото „един от вашите, един от нашите”. Че подобна договорка е налице, си личи и от консенсусното гласуване на номинациите на последната сесия на Общинския съвет (26 септември) – от 28 присъстващи съветници 26 гласуваха със „за”.

НОМИНАЦИИТЕ за другите, по-ниски по ранг троянски отличия – „Златен герб – Троян” и „Почетна значка – Троян”, също бяха приети единодушно. Те са: библиотекарката Ваня Давидова, д-р Велика Маринова и икономистът Иван Попов („Златен герб – Троян”); и Детската музикална школа при НЧ „Наука – 1870 г.”, ветеранът от войните Никола Магунски и музейният фотограф и оператор Цветан Тончев („Почетна значка – Троян”). Отличията, имащи и финансови изражения, ще бъдат връчени на извънредната празнична Петковденска сесия на местния парламент (14 октомври).

Генадий Маринов

*****

Из Наредбата за символите, почетните знаци, отличията, званията и наградите на
 община Троян 
(приета с Решение  №157 от 11.09.2008 г. на Общински съвет – Троян)

 Чл. 11.  Предложение за удостояване със званието „Почетен гражданин на гр. Троян” могат да правят:
1. кметът на града;
2. общински съветници;  
3. творчески съюзи, авторски колективи и юридически лица с нестопанска цел.
4. инициативни граждански комитети със състав не по-малко от 100 души, граждани на община Троян, формирани чрез съответна подписка.

Чл. 12. (1) Предложенията се адресират до Общинския съвет (ОбС) в срок не по-късно от 15 септември на текущата година, по повод Празника на града.
(2) Предложенията за удостояване до ОбС трябва да бъдат придружени от:
1. подробни мотиви;
2. описание на дейността на кандидата и заслугите му към община Троян (прилагат се и копия от документи);
3. биография на предлагания кандидат;
4. писмено съгласие на кандидата за удостояване със званието или неговите наследници.

Чл. 13. (1) Предложенията се разглеждат от комисия в състав:

Председател - председателят на ОбС.
Членове - председателите на постоянните комисии към ОбС, кметът на общината.
(2) Комисията взима своите решения като се съобразява с мнението на Комисията по образование, спорт, култура и граждански организации към общинския съвет, както и с професионалните и творчески гилдии и сдружения и с обществената оценка.



Още по темата:

49 коментара:

Анонимен каза...

Не мисля, че Джон Бризби е някому човек. Безспорно даже късно идва почетното гражданство. За Киро Данков и Иван Попов, думи нямам. Защо така наречените десни са гласували за тях?

троянец каза...

Два свята, вие изберете!

Анонимен каза...

2-ри, в краткото ти изречение се съдържа всичко!
Който има глава на раменете си да мисли!

Анонимен каза...

Защо не проверите по кое време беше бутнат и преместен Войнишкия паметник, за да се строи другия, който бе бутнат миналата година?
Защо не проверите колко време е бил кмет К.Данков и защо го наричате кмет, като никой не го е избирал а е назначен от ГК на БКП?
Защо не напишете кой предложи на практика К.Данков за почетен гражданин? Балев е само едно "муле".
Ко? Не!
Сигурно ще разберем, когато разберем кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
Това мода ли стана?
"Демократа-реформатор" Милко Станчев да почерпи. Поредният му принос за възхвала и утвърждаване на милиционери и комуняги отново се увенча с успех.

Анонимен каза...

Ясно е, че единият и станал почетен гражданин защото синовете му са се договорили с кметицата Донка.Другият е станал почетен защото някой от рода му бил твърде богат и довел Фердинант за цар.Всъщност - хвани единия, удари другия. Звание "почетен" следва да получават хора с изключителни заслуги за развитието на Троян, хора, прославили името на града ни.

Анонимен каза...

Както е тръгнало, Адолфо Х. и Йозефино С. също имат шанс...

Анонимен каза...

Не разбирам защо след като няма истински заслужили да получат званието "почетен" трябва да се набеждават някои, които в най-добрия случай са работили за града ни както хиляди други троянци.
Уважаеми, общински съветници, щом наближи празника на града не е необходимо всяка година да се насилвате, за да изберете някого за "почетен". Много по-почетно ще бъде, ако пропуснете някоя година и не предложите никого. Просто защото няма заслужили.

Анонимен каза...

Джон Бризби много отдавна трябваше да стане почетен гражданин на Троян,той е и дарител и инвеститор и лобист на Троян заслужил и презаслужил!! За Киро Данков нищо не знам и в Троян е световно неизвестен....знае се само че е баща на Йордан и Сашо Данкови.....

Анонимен каза...

Ако има поне няколко останали демократи в Троян, трябва да зплюят в очите продажникът Милко Станчев. Продаде се на Хари Велев за министър, продаде се за Акимов, продаде се за Киро Данков, продаде най-верните си хора, продаде съвестта на собствения си баща.

Анонимен каза...

към 8: Ами върви в старческия дом където Братя Данкови са пратили баща си Киро Данков и ще го видиш бай ти Киро.

Анонимен каза...

9, ако имаше останали демократи, първо трябваше да подкрепят и да поздравят Пеевски, а след това да отдадат заслуженото на комунистическата партенка М.Станчев. Може и в обратния ред :)
Само че на троянските пишман-демократи силиците са колкото да се репчат когато са пияни до козирката или анонимно в този сайт да се правят на бабаити. Видят ли на живо обаче някой милиционер или комунистическо величие - пълнят гащичките и силно замирисва.
Картонени демократи! Пазете ги от влага и напикаване от страх :)

Анонимен каза...

Аз пък питам, кога големия "лобист и благодетел" Д. Бризби ще РАЗРЕШИ да бъде ремонтиран пътя до Махала Баба Стана в Орешак? Чак след това да го обявяваме за Почетен гражданин.
А ако някой тръгне да умува, моля да заповяда и да се опита да се качи с автомобил до въпросното място......и след това да коментира.
Махалата може да е част от Орешак но Бризби иска да почисти от местни жители, а казано по точно големия благодетел иска свое собствено частно село.

Анонимен каза...

Ами пази се от селяндури като теб , 12-ти! Защото иначе като плъпнат с автомобили, ще освинчат всичко. А човекът иска да запази чиста и непокътната средата. Наясно е как пазят наследството си българите и как могат да разрушат абсолютно всичко постигнато. А пък всичко на Баба Стана го постигна той, а не ти!

Генадий Маринов каза...

До №12: Според мен, доста некоректна забележка. Познавам проблема с пътя до мах. Баба Стана и твърдя, че г-н Бризби не веднъж е помагал за частичните ремонти, които, надявам се знаете, са общинска отговорност (махаличката е част от най-голямото троянско село - Орешак). Същият англичанин, който е голям българофил и троянофил, със собствени средства реставрира старото училище в махалата и го превърна в своеобразен музей, в който идват хора откъде ли не, със собствени средства вдигна православна църква, каменна, солидна, достойна (а не бутафорно параклисче), реставрира много внимателно и няколко къщи, пазейки и радвайки се на автентичния вид на махаличката. Дарителската му дейност пък заслужава специално внимание - и тази тук (в Троян, ученическите награди "Бризби", които се връчиха тази година за 22-ри път), и другата в Лондон (където е председател на благотворителното сдружение "Приятели на България"). Жалко, че толкова години троянската управа не успя да постигне необходимите контакти с този толкова влиятелен човек. А отличието Почетен гражданин на Троян му приляга напълно.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Много,много жалко...Малкото хубаво което прочетох по горе са някои коментари.На хубавия въпрос на първия коментар отговора е доста ясен:Така наречените десни, които са гласували това са или пребоядисани комунисти или пълни глупаци!

Анонимен каза...

МЪКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

http://www.blitz.bg/news/article/225628

Анонимен каза...

Почетен гражданин за един ден? Г-н Дудев стана почетен гражданин и какво, някой да го е потърсил и да види как живее сега??? Лицемерие и властов пиар. Награда без никакво значение.

Анонимен каза...

направете мен почетен гражданин.повече от 40г.живея тук и ...още не съм избягал

Анонимен каза...

http://www.frognews.bg/news_59487/Komunist_i_antikomunist_zaedno_%E2%80%93_ispanski_model_ili_provokatsiia

Анонимен каза...

Целият Общински съвет е превзет от ДС на БКП.
ТОВА СА ЕДНИ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ !

Анонимен каза...

Съвет към Генади Маринов!
Приятелю,прояви малко местен патриотизъм и не ни излагай и в централните медии.Въпреки,че сега Общинският съвет е едно голямо недоразумение обещаваме да се оправим.........на следващите избори!

Анонимен каза...

Сигурна съм, че 90 на сто от врякащите срещу комунизма са фукари /бедняци/ и е повече от странно, че не осъзнават това. Странно е също, че народът не осъзнава, че БСП няма нищо, ама нищо общо с идеите и политиката на някогашната БКП. Въобще объркана държава, но това е изгодно някому

Анонимен каза...

23, недей така, че ще ни разплачеш. Я си спомни кой се обяви за ПРЯК наследник на БКП преди повече от 20 години? Политиката също така не се е изменила много. Преди 24 години червената върхушка си бе построила комунизЪма само за себе си. Днес червените барони построиха капитализЪма също само за себе си.
Политическите реалности и средствата само са други. Демагогията, лъжата, наглоста и отчайващата некадърност на кадрите на БКП са същите. Независимо дали са в БСП, Герб или кой да е клонинг на БКП.

Анонимен каза...

От № 12.
Г-н Маринов, благодаря за специалното Ви отношение по моя коментар.
Само, че се опитайте да си направите журналистическо проучване и от друг ъгъл, да кажем от позицията на човек, който притежава имот там и иска през лятото да отиде ида си почине, да си покани гости и прочие. Пътя е в такова състояние, че трябва да имаш или луноход или да си достатъчно богат за да не ти пука, защото с едното качване и си съсипваш колата. Несериозно звучат подхвърлените коментари, че махалата е едва ли не етнографски комплекс и до там трябва се изкачиш пеша, а защо не да имаш достъп единствено с пропуск или да си плащаш и билетче. Разбирате ли смешно е. Въпроса е, че някому е изгодно, хората имащи имоти там да се откажат от тях и да ги продадат, а може да се досетите на кого. Написах по–горния коментар с цел, не да оспорвам мотивите с които е номиниран Бризби, а да се чуе и мнение от Backstage-ът. Съжалявам за чуждицата но смятам, че тук подхожда.
Като финал: Да помислим логично, а именно ако подобен благодетел на общината, бе настоявал официално или неофициално,където трябва, пътя да бъде ремонтиран, то това нямаше ли отдавна да е факт? Мисля всеки може да си направи извод.
Бих се радвал ако Бризби ме опровергае и ЛОБИРА, за това наистина да се случи ремонт на пътя…скоро и реално.
С уважение.
Я. Павлов

Анонимен каза...

Г-н Павлов, първо изсипвате едни типично по троянски обвинения срещу г-н Бризби, след което призовавате "лобист-благодетеля" /вас цитирам/ да съдейства за да ви оправят пътя.
Само не разбрах каква е вашата роля и на тези които живеят там или имат имоти на Баба Стана в целия този процес. Стоите, чакате и се оплаквате? Някой друг да ви свърши работата?
Защо не опитате да се ...самоуправлявате? Законът е на ваша страна!

Анонимен каза...

24-ти, чети внимателно какво пиша, а именно "Странно е, че народът не осъзнава, че БСП няма нищо общо с БКП, нищо общо!!!" Това, че БСП се е обявила за наследница на БКП не означава, че е наследила идеите и политиката на БКП. Така че не се разсмивай, а мисли. Неумението да мислиш и преценяваш те кара да наричаш хората, които построиха една напреднала България, некадърни.Спомни си само каква икономика създадоха тези "некадърници" в Троян и колко жалък стана градът ни в годините на демокрацията.Ще ти припомня само, че завод Елпром беше най-големият производител на електродвигатели на Балканския полуостров. Троян изнасяше металорежещи машини, 250вида лекарства, строителни машини и др и др. Днес "най-значимата" промишлена дейност е шиенето на възглавници.Хора, помнете!

Анонимен каза...

27, вече наистина ме разплака!
Кой управляваше Троян в годините не "демокрация"? Забравихте ли или се правите на умряла лисица? Само 4 години този град не е управляван от БСП, прекия наследник на БКП!!!! През тези 4 години всичко работеше в този град и отделно бяха създадени повече от 3500 частни фирми. Имаше дори видим "глад" за работна ръка. Перспективи - огромни.
През 1995-та година обаче дойде БСП на власт и започна разрухата. Само с едно изключение, когато още по-смрадливите комуняги от Герб изкараха един мандат - Троян се управляваше и се управлява до ден днешен от БСП.
Кого лъжете и на кого се опитвате да прехвърлите вината за собствената си управленска немощ и некадърност?
Като построихте една толкова "напреднала" България, защо се сринахте през 1989-та? Защо вие, "кадърните" и "напредналите" докарахте българина на опашки пред празни магазини?
Да, днес е още по-зле, но не дължим ли това отново на кадрите на БКП и ДС, които виждаме в различни партийни клонинги като БСП, Герб, ДПС, "България на гражданите" и какви ли не други?
Умишлено не споменавам СДС, която заченахте в кулоарите на БКП и ДС, за да ви служи за параван докато рушите и грабите България, прехвърляйки държавните активи в частните сметки на бившата номенклатура на БКП. След което унищожихте и самото СДС за да заличите дирите си и продажната същност на този клонинг.
Всичко това - за да плюете по Демокрацията и да оправдавате собствената си безпомощност и бандитска същност.
Преди години на БКП и пречеше "гнилия" капитализъм и .... демокрацията. Днес на БСП пак и пречи демокрацията. Иначе, казвате, БСП нямала нищо общо с БКП... в идеен план. Как да няма бе, другарю? Кради, лъжи, демагогствай и обвинявай другите за това. Каква приемственост само, а?
От видни интернационалисти, наследниците на БКП станаха видни глобалисти. И това ли е разминаване в идеен план?
Добре е все пак, че още не сте обвинили и извънземните за поредния провал на БКП&клонинги.

Анонимен каза...

аз донякъде подкрепям г-н Павлов, а именно..ако Бризби е голям благодетел, то нека /със собствени и/или спонсорски средства/ направи пътя дотам или нека направи църква, но в Троян например....или нека направи детски парк в Троян, за да го ползват всички, а не само в една махаличка, където ходят само определени хора. И според мен /въпреки, че сега ше бъда оплют тотално/ Марин Радевски е по- голям благодетел от Бризби.

Анонимен каза...

Никой няма да те оплюе,ти сам се омърси с това изказване....

Анонимен каза...

А нещо друго не искате ли г-н Бризби да ви направи ?
Защо в този град идиотите никнат като гъби?

Анонимен каза...

Къде изчезна кухата лелка 23 /27/ да ни дообясни как БСП нямала нищо общо с БКП?
Да не е започнало награждаването на другарите Данков и Попов и цялата червена номенклатура на БСП и Герб, заедно със слугата си Милко Станчев да са там?

Анонимен каза...

Както беше казал преди много години Власи Власковски ,че на сватба се даряват първо своите, то и сега червената номенклатура заедно с ГЕРБ/ те са едно котило/ си даряват първо своите. Една зла и дива библиотекалка лижеше задниците на БСП-то по изборите.И те се отблагодариха- върнаха я на работа а сега имала и заслуги.Да, ама за кого? Както са я подкарали ще почнат да си даряват и хората от младежката организация, първо на техните,а после и тези на ГЕРБ. Йордан Данков с цялото си дебелоочие лично е предложил баща си.Милко Станчев е най-голямото мекере в ОС/.Единствено като много чист човек от всичките предложени е д-р Маринова.Има ли някой да каже нещо лошо за нея? Прекрасен и чист човек и най-вече доктор-човек с голямо "Ч".Да ние жива и здрава,защото ако не е тя, в ренгена няма кой да ни диагностицира снимките,Толкова честен и почтен труд до рентгените.Цялата е изгоряла от облъчването и продължава да работи. Честито да е удостояването.

Анонимен каза...

Моля, не тълкувайте думите ми погрешно. Никъде не съм споменал, че Бризби трябва да инициира, а още по-малко да финансира ремонт на пътя. Достатъчно би било при среща с кмет на общината /последните 10 години/ да сподели за този проблем и да помоли за съдействие, нищо повече. И се опитвам да ви кажа, че усещането е, че такъв разговор едва ли е имало някога…. да не кажа друго.
Разбирате ли неприятно е едва да си се ИЗкачил до къщичката си и някой „услужлив съсед” да ти подхвърли „ Охоо ти си тук? Успя да дойдеш. …само кажи ако си решил да продаваш.”
Да вярно сигурно съм малко старомоден и забравям, че в такъв свят живеем, а и може би са прави част от пишещите, нищо лошо ако махалата се превърне в частен етно-комплекс и се изчисти от селяци и простолюдие и пр.
С почитания към пишещите форумци.
Я. Павлов

Анонимен каза...

33, библиотекарката не е номинирана от другарите от БСП, а от другарите от.... Герб.

Анонимен каза...

Г-н Павлов, вие не сте ме разбрали по-скоро.
Опитайте да се самоуправлявате. Законът е на ваша страна. Не чакайте някой друг да върши вашата работа на самоуправляващи се граждани.
Добре е, че повдигате този въпрос, макар в един ел.сайт. Сега остава да направите следващата крачка - да се организирате живущите на Баба Стана и да поставите въпросът пред кмета или общинския съвет. Пряко или чрез някой общински съветник, който се е клел да служи и да се ръководи ЕДИНСТВЕНО И САМО от интересите на гражданите. Няма начин да няма поне един такъв в ОбС Троян.
Все пак не ви съветвам да се отнесете към председателя на ОбС А.Балев. Той ще ви излъже и ще ви прати за зелен хайвер.

Анонимен каза...

Уважаеми съграждани,незабравяйте:-жертвите на комунизма са повече от жертвите от цигарите!

Анонимен каза...

Я Павлов.Не си ли даваш сметка, че изчистването на Баба Стана от "селяци и простолюдие" включва и тебе самия.С твоята къща ти си част от селяците и простолюдието.До къде си я докарал - да искаш собственото си "изчистване".Ставаш емблема на тоталното опростачване на народа ни.Промиването на мозъци изглежда вече си свърши работата.

Анонимен каза...

Дзержински звъни на Ленин:
-Владимир Илич,все пак кога да разстрелваме - преди или след обяд?
-Непременно,непременно преди обяд!А обяда раздайте на гладуващите деца....
Този виц казва всичко - и за наградите,и за Баба Стана,и за Киро ДанкOFF,че и за кмета, демагогията и Милко Станчев.И мойто мнение,разбира се...

Оня с коня каза...

23,27 - краво! Комунистите от къде взеха пари и средства за да направят заводи? Да не би да са открили рогът на изобилието?
Или просто са ги взели от кадърни хора дето са били по-имотни навремето и са имали някакъв бизнес.А къде са заводите сега? Комунистите ли си ги поделиха с техни хора и ги източиха? "Елма" Киро стругаря ли го фалира? Ами ако едновремешните малки фабрики и манифактури дето са ги вземали от "враговете на народа" си бяха останали частни,и от всеки 7 или 8 поне една се беше развила и станала голямо предприятие,мислиш ли че щяха да ги източат като "Машстрой","Елма" и като много други.

бат Велко сандокана каза...

И един анекдот за комунистите - плавало си едно лайно към Москва,и от единия бряг го видял милиционер."Ей говно,къде така?",извикал милиционера."Отивам да изям другаря Ленин!",нагло отговорило лайното.Уплашил се милиционера и на бегом отишъл в Кремъл,директно при Ленин."другарю Ленин,така и така ... ",обяснил набързо ситуацията притесненият милиционер."Какво да правим сега?",попитал накрая милиционерът."Как какво?",отвърнал Владимир Илич."Отговори му по комунистически,по ленински!".Изтичал пак до реката милиционера,размахал юмрук към лайното и извикал "Ей говно,ще видим кой-кого!".

Анонимен каза...

Един мъдър поет е казал:"Не спори с глупака!"
Ще го послушам!

Анонимен каза...

Когато фактите говорят и боговете мълчат!

Анонимен каза...

Да - ФАКТИТЕ, а не "фактите"!

Анонимен каза...

Хой се факай ве чаве !

Анонимен каза...

защо не е моминиран Ангел Балев - велик е !

Анонимен каза...

24. Анонимен каза...
гатанка
Велик син си партио родила
с Вълчи апетит дарила
и станал той същински Лев
а името му е А...Б
Кат него нема втори
с интелект, тегло и класа
и който и да спори
непобедим е той на... маса
непобедим е и на... корта
дори и срещу Надал
и клюки от типа на сорта
че доста е .......наддаааал

Анонимен каза...

и какви заслуги има кухата лелка от б..... , че не мога да се сетя! нея пък защо са я наградили. Много е паднало нивото ...много

Анонимен каза...

Щото обслужва..... Балев, те са си лика прилика

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |